Kolesarjenje, predvsem v mestih, velja za enega od najbolj priljubljenih načinov trajnostne mobilnosti. Njegova priljubljenost je pogojena tudi z infrastrukturo, tokrat smo v našem ocenjevanju pod drobnogled vzeli možnosti, ki jih imajo študentje za parkiranje in priklepanje svojih koles pred fakultetami.

V celotni državi je seveda preveč večjih objektov, da bi bilo ocenjevanje izvedljivo za podroben prikaz realnega stanja. Zato smo se odločili, da prikažemo samo nek najbolj osnovni pokazatelj, in ocenili infrastrukturo večjih fakultet Univerze v Ljubljani.

Zoom OCENJEVANJE 1450 200 px

Fakultete naj bi bile zgled, ko gre za trajnostno mobilnost

Univerza se promovira kot zelena in družbeno-odgovorna institucija, prav tako je za študente značilno, da imajo na voljo manj razpoložljivih denarnih sredstev in zaradi cenovne ugodnosti pogosteje uporabljajo kolo.

Logično bi bilo, da bi bile članice univerze za družbeni zgled ter pri študentih in zaposlenih spodbujale trajnostno mobilnost.

Pa so res zgledne, kar zadeva parkiranje in priklepanje koles?

  • Najboljša ocena na ocenjevanju je bila povprečno. Prejele so jo štiri fakultete.
  • Šest fakultet je prejelo oceno pomanjkljivo.
  • Sedem jih je prejelo oceno nezadovoljivo.

Za kolesarja je najbolj pomembno, da ima na voljo kakovostno parkirno mesto, na katerem lahko preprosto priklene kolo. Zato največji del skupne ocene ponazarjata kapaciteta (število parkirnih mest v razmerju s številom učencev) in tip stojal.

Preverili smo še, kako varen je prostor za parkiranje koles, najboljšo oceno so dobila parkirišča, ki so fizično zaprta, ter dostopnost s parkirišč do vhoda v fakulteto.

Na splošno najbolj pozitivno izstopa prav dostopnost, saj so stojala pri vseh fakultetah blizu vhoda. Ni sicer nujno, da do fakultete vodi tudi kakovostna kolesarska povezava, včasih je treba biti pri dostopu tudi malo iznajdljiv.

Kako so se na ocenjevanju izkazale posamezne fakultete?

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo ima največjo kapaciteto glede na število vpisanih študentov, vendar nima varovanih stojal.

kolesa fakultete 2

Največjo kapaciteto v absolutnem smislu in največjo varovano kolesarnico imata Fakulteta za računalništvo in informatiko in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Pri omenjenih fakultetah se sicer pojavlja problem lokacije, saj se nahajata na obrobju mesta, stran od storitev, pomembnih za študente, in imata relativno slabo urejen dostop po kolesarskih stezah in z avtobusom.

Za kolesarje je zgledno urejeno tudi pri Fakulteti za družbene vede, ki ima sorazmerno veliko stojal pred glavnim vhodom, obstaja pa tudi malo bolj odmaknjena varovana kolesarnica.

Pozitivno izstopa še Fakulteta za matematiko in fiziko, ki ima sorazmerno dobro kapaciteto in dostopnost, čudi pa, da so pokrita samo starejša stojala, medtem ko novejša in bolj primerna stojala niso.

Fakulteta za šport ima sicer primerna stojala in sorazmerno visoko kapaciteto, vendar si stojala deli z javno športno dvorano, stojala niso pokrita ali varovana.

Pred Fakulteto za farmacijo so stojala preprosto dostopna in imajo sprejemljivo kapaciteto, vendar je parkiranje varnostno problematično.

Fakulteta za elektrotehniko ima del stojal pokrit, problematična pa sta širina in tip stojal.

kolesa fakultete 3

Fakulteta za arhitekturo ima primerna in dobro dostopna stojala, vendar slabo kapaciteto.

Pred Fakulteto za strojništvo so stojala dobro dostopna in delno pokrita, problematični pa so kapaciteta, širina in tip stojal.

Filozofska fakulteta ima primerna in dobro dostopna stojala, vendar je kapaciteta še vedno precej nizka glede na število vpisanih študentov, prav tako je problematična varnost.

Najbolj negativno izstopa Ekonomska fakulteta, pri kateri sicer so stojala za kolesa vsaj pokrita, vendar njihova kapaciteta ne zadošča niti za dva odstotka vpisanih študentov.

kolesa fakultete 4

Na negativni strani so še Pedagoška fakulteta, Naravoslovno-tehniška fakulteta, Fakulteta za upravo in Zdravstvena fakulteta, kjer kapaciteta ne dosega pet odstotkov vpisanih študentov.

Biotehniške fakultete zaradi omejenega dostopa na posest nismo uspeli oceniti, pri Pravni fakulteti nismo uspeli izvedeti, kakšna je urejenost zaprte kolesarnice, pri Medicinski fakulteti pa nismo upoštevali kapacitet pred UKC, saj ne gre za namensko infrastrukturo za fakulteto.

Glede na to, da fakulteta z najbolje urejeno infrastrukturo zagotavlja kapaciteto zgolj za 15 odstotkov vpisanih študentov, hkrati pa nobeni od fakultet ni problem zagotavljati precej obsežnejših površin za parkiranje avtomobilov, bolj težko rečemo, da predstavljajo dober družbeni zgled.

Še posebej, če stanje primerjamo z danskim priporočilom, naj bo pred vhodom prostora za 40 do 80 odstotkov koles študentov …


Preberite še: Koliko dragocenega javnega prostora vržemo stran?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.