Kolesarjenje, predvsem v mestih, velja za enega od najbolj priljubljenih načinov trajnostne mobilnosti. Njegova priljubljenost je pogojena tudi z infrastrukturo, tokrat smo v našem ocenjevanju pod drobnogled vzeli možnosti, ki jih imajo študentje za parkiranje in priklepanje svojih koles pred fakultetami.

V celotni državi je seveda preveč večjih objektov, da bi bilo ocenjevanje izvedljivo za podroben prikaz realnega stanja. Zato smo se odločili, da prikažemo samo nek najbolj osnovni pokazatelj, in ocenili infrastrukturo večjih fakultet Univerze v Ljubljani.

Zoom OCENJEVANJE 1450 200 px

Fakultete naj bi bile zgled, ko gre za trajnostno mobilnost

Univerza se promovira kot zelena in družbeno-odgovorna institucija, prav tako je za študente značilno, da imajo na voljo manj razpoložljivih denarnih sredstev in zaradi cenovne ugodnosti pogosteje uporabljajo kolo.

Logično bi bilo, da bi bile članice univerze za družbeni zgled ter pri študentih in zaposlenih spodbujale trajnostno mobilnost.

Pa so res zgledne, kar zadeva parkiranje in priklepanje koles?

  • Najboljša ocena na ocenjevanju je bila povprečno. Prejele so jo štiri fakultete.
  • Šest fakultet je prejelo oceno pomanjkljivo.
  • Sedem jih je prejelo oceno nezadovoljivo.

Za kolesarja je najbolj pomembno, da ima na voljo kakovostno parkirno mesto, na katerem lahko preprosto priklene kolo. Zato največji del skupne ocene ponazarjata kapaciteta (število parkirnih mest v razmerju s številom učencev) in tip stojal.

Preverili smo še, kako varen je prostor za parkiranje koles, najboljšo oceno so dobila parkirišča, ki so fizično zaprta, ter dostopnost s parkirišč do vhoda v fakulteto.

Na splošno najbolj pozitivno izstopa prav dostopnost, saj so stojala pri vseh fakultetah blizu vhoda. Ni sicer nujno, da do fakultete vodi tudi kakovostna kolesarska povezava, včasih je treba biti pri dostopu tudi malo iznajdljiv.

Kako so se na ocenjevanju izkazale posamezne fakultete?

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo ima največjo kapaciteto glede na število vpisanih študentov, vendar nima varovanih stojal.

kolesa fakultete 2

Največjo kapaciteto v absolutnem smislu in največjo varovano kolesarnico imata Fakulteta za računalništvo in informatiko in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Pri omenjenih fakultetah se sicer pojavlja problem lokacije, saj se nahajata na obrobju mesta, stran od storitev, pomembnih za študente, in imata relativno slabo urejen dostop po kolesarskih stezah in z avtobusom.

Za kolesarje je zgledno urejeno tudi pri Fakulteti za družbene vede, ki ima sorazmerno veliko stojal pred glavnim vhodom, obstaja pa tudi malo bolj odmaknjena varovana kolesarnica.

Pozitivno izstopa še Fakulteta za matematiko in fiziko, ki ima sorazmerno dobro kapaciteto in dostopnost, čudi pa, da so pokrita samo starejša stojala, medtem ko novejša in bolj primerna stojala niso.

Fakulteta za šport ima sicer primerna stojala in sorazmerno visoko kapaciteto, vendar si stojala deli z javno športno dvorano, stojala niso pokrita ali varovana.

Pred Fakulteto za farmacijo so stojala preprosto dostopna in imajo sprejemljivo kapaciteto, vendar je parkiranje varnostno problematično.

Fakulteta za elektrotehniko ima del stojal pokrit, problematična pa sta širina in tip stojal.

kolesa fakultete 3

Fakulteta za arhitekturo ima primerna in dobro dostopna stojala, vendar slabo kapaciteto.

Pred Fakulteto za strojništvo so stojala dobro dostopna in delno pokrita, problematični pa so kapaciteta, širina in tip stojal.

Filozofska fakulteta ima primerna in dobro dostopna stojala, vendar je kapaciteta še vedno precej nizka glede na število vpisanih študentov, prav tako je problematična varnost.

Najbolj negativno izstopa Ekonomska fakulteta, pri kateri sicer so stojala za kolesa vsaj pokrita, vendar njihova kapaciteta ne zadošča niti za dva odstotka vpisanih študentov.

kolesa fakultete 4

Na negativni strani so še Pedagoška fakulteta, Naravoslovno-tehniška fakulteta, Fakulteta za upravo in Zdravstvena fakulteta, kjer kapaciteta ne dosega pet odstotkov vpisanih študentov.

Biotehniške fakultete zaradi omejenega dostopa na posest nismo uspeli oceniti, pri Pravni fakulteti nismo uspeli izvedeti, kakšna je urejenost zaprte kolesarnice, pri Medicinski fakulteti pa nismo upoštevali kapacitet pred UKC, saj ne gre za namensko infrastrukturo za fakulteto.

Glede na to, da fakulteta z najbolje urejeno infrastrukturo zagotavlja kapaciteto zgolj za 15 odstotkov vpisanih študentov, hkrati pa nobeni od fakultet ni problem zagotavljati precej obsežnejših površin za parkiranje avtomobilov, bolj težko rečemo, da predstavljajo dober družbeni zgled.

Še posebej, če stanje primerjamo z danskim priporočilom, naj bo pred vhodom prostora za 40 do 80 odstotkov koles študentov …


Preberite še: Koliko dragocenega javnega prostora vržemo stran?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.