Parkiranje zahteva svoj prostor in več kot je potreb po parkiranju, več prostora porabimo za to. Kako javni prostor uporabiti karseda učinkovito? Ključ do rešitve te dileme se skriva v bolj učinkovitih načinih prevoza oziroma v boljšem načrtovanju različnih oblik mobilnosti.

Dejstvo: kjer so parkirišča, ni drugih storitev, izdelkov, doživetij …

Ko z avtomobilom pridemo na cilj, pričakujemo, da nam mesto odstopi za približno eno študentsko sobo veliko površino za parkiranje našega vozila. Pričakujemo tudi, da je ta površina čim bližje vhodu, je varna in da nam je na voljo vedno in po nizki ceni. Dejstvo je, da je prostor omejena dobrina in precej neučinkovito ga je namenjati skladiščenju vozil.

oblacek

Namen vozil ni, da so parkirana, ampak da se vozijo. Približno 23 ur oziroma 95 odstotkov dneva avtomobili ne služijo svojemu namenu in zavzemajo prostor, ki bi ga lahko porabili za bolj učinkovite dejavnosti. Skladiščenje vozil namreč ne proizvaja storitev, izdelkov, doživetij ...

Če nam je lastno udobje pomembnejše od učinkovito zasnovanega urbanega prostora, lahko omenjeno dejstvo preprosto ignoriramo. Če pa nam za učinkovitost skupnega ni vseeno, lahko določimo, koliko prostora smo pripravljeni “vreči stran” in ceno parkiranja prepustimo povpraševanju.

Še ena rešitev je: da spodbudimo bolj učinkovit način prevoza. Kolesa za parkiranje potrebujejo 10-krat manj, pri dvonadstropnih stojalih pa 20-krat manj prostora, kot avtomobili.

Primeren prostor za shranjevanje koles: kakšen naj bo?

Da se lahko vozimo z avtomobilom, potrebujemo dovolj široke ceste, obsežna parkirišča, proizvodnjo in prodajo, črpalke in polnilnice, servise, zavarovalnice ... Tudi za odvijanje kolesarskega prometa potrebujemo infrastrukturo, vendar v precej manjšem obsegu.

Na tem mestu se bomo posvetili predvsem vprašanju, kakšen je primeren prostor za shranjevanje koles.

Osnovni pogoj je dovolj prostora za parkiranje koles. 50 parkirnih mest za podjetje s 5.000 zaposlenimi bo precej hitro zapolnjenih, 10.000 mest pa bo najbrž preveč. Na Danskem, denimo, fakultetam priporočajo, da zagotovijo kapaciteto za 40 do 80 odstotkov vpisanih študentov, pri pisarnah in tovarnah pa za 40 odstotkov zaposlenih.

Kakšna so najbolj primerna stojala in kako jih razporediti?

Namen stojal je zagotoviti ustrezno podporo, da se kolesa ne zvijejo ali prevrnejo in s tem poškodujejo, da so pospravljena urejeno in da jih je možno prikleniti na varen način.

Kot najboljša se načeloma izkažejo stojala “sheffield”, ki imajo obliko narobe obrnjenega obroča.

kolesa fakultete 2

Stojala tipa sheffield pred Fakulteto za računalništvo in informatiko in Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo)

Malo manj prikladna so vertikalna in dvonadstropna stojala, so pa bolj prostorsko učinkovita. Sprejemljiva so še t. i. stojala “butterfly”, ki so cenejša od stojal “sheffield”, ponujajo enako stabilnost, vendar omogočajo manj varen način zaklepanja.

javni prostor kolesa 3

Kombinacija stojal butterfly in vertikalnih stojal pred Fakulteto za strojništvo)

Da lahko uporabniki pridejo do stojal brez plezanja, morajo biti do njih speljane dovolj široke dostopne poti, prav tako pa mora biti dovoljšen tudi razmak med stojali, da se krmila med seboj ne zatikajo preveč. Priporočljiv razmak je malo čez povprečno širino krmila oziroma približno 40 centimetrov.

Ključnega pomena sta varnost in dostopnost

Ker bi radi kolo prevzeli nazaj v voznem stanju, je pomemben standard varnosti. Za 15-minutne opravke je morda dovolj samo, da je prostor na vidnem mestu.

Kjer je čas parkiranja dolg, je primerno zagotoviti tudi zaščito pred padavinami in tatvinami – npr. z videonadzorom ali z nadzorovanim dostopom (ograjena kolesarnica pod ključem).

javni prostor kolesa 4

Še tako urejena kolesarnica bo prazna, če ne bo dostopna. To pomeni, da se nahaja čim bližje vhodu in da pri vstopu ni potrebno premagovati ovir, kot npr. stopnic ali neprimerno speljanega priključka.

Dodatno je smiselno poskrbeti še za stojala za tovorna kolesa, polnilnice za električna kolesa, stojala za popravilo, tuše, pitnike, in vzdrževati osnovni standard čistoče. Odlično je tudi, če je možno s kartico ali računom za odklepanje kolesarnice, uporabljati tudi javni prevoz. Vendar je vse to nepomembno, dokler ni poskrbljeno za prej omenjene osnove.


 Preberite več: Primerjalno ocenjevanje kolesarske infrastrukture: ljubljanske fakultete

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.