Parkiranje zahteva svoj prostor in več kot je potreb po parkiranju, več prostora porabimo za to. Kako javni prostor uporabiti karseda učinkovito? Ključ do rešitve te dileme se skriva v bolj učinkovitih načinih prevoza oziroma v boljšem načrtovanju različnih oblik mobilnosti.

Dejstvo: kjer so parkirišča, ni drugih storitev, izdelkov, doživetij …

Ko z avtomobilom pridemo na cilj, pričakujemo, da nam mesto odstopi za približno eno študentsko sobo veliko površino za parkiranje našega vozila. Pričakujemo tudi, da je ta površina čim bližje vhodu, je varna in da nam je na voljo vedno in po nizki ceni. Dejstvo je, da je prostor omejena dobrina in precej neučinkovito ga je namenjati skladiščenju vozil.

oblacek

Namen vozil ni, da so parkirana, ampak da se vozijo. Približno 23 ur oziroma 95 odstotkov dneva avtomobili ne služijo svojemu namenu in zavzemajo prostor, ki bi ga lahko porabili za bolj učinkovite dejavnosti. Skladiščenje vozil namreč ne proizvaja storitev, izdelkov, doživetij ...

Če nam je lastno udobje pomembnejše od učinkovito zasnovanega urbanega prostora, lahko omenjeno dejstvo preprosto ignoriramo. Če pa nam za učinkovitost skupnega ni vseeno, lahko določimo, koliko prostora smo pripravljeni “vreči stran” in ceno parkiranja prepustimo povpraševanju.

Še ena rešitev je: da spodbudimo bolj učinkovit način prevoza. Kolesa za parkiranje potrebujejo 10-krat manj, pri dvonadstropnih stojalih pa 20-krat manj prostora, kot avtomobili.

Primeren prostor za shranjevanje koles: kakšen naj bo?

Da se lahko vozimo z avtomobilom, potrebujemo dovolj široke ceste, obsežna parkirišča, proizvodnjo in prodajo, črpalke in polnilnice, servise, zavarovalnice ... Tudi za odvijanje kolesarskega prometa potrebujemo infrastrukturo, vendar v precej manjšem obsegu.

Na tem mestu se bomo posvetili predvsem vprašanju, kakšen je primeren prostor za shranjevanje koles.

Osnovni pogoj je dovolj prostora za parkiranje koles. 50 parkirnih mest za podjetje s 5.000 zaposlenimi bo precej hitro zapolnjenih, 10.000 mest pa bo najbrž preveč. Na Danskem, denimo, fakultetam priporočajo, da zagotovijo kapaciteto za 40 do 80 odstotkov vpisanih študentov, pri pisarnah in tovarnah pa za 40 odstotkov zaposlenih.

Kakšna so najbolj primerna stojala in kako jih razporediti?

Namen stojal je zagotoviti ustrezno podporo, da se kolesa ne zvijejo ali prevrnejo in s tem poškodujejo, da so pospravljena urejeno in da jih je možno prikleniti na varen način.

Kot najboljša se načeloma izkažejo stojala “sheffield”, ki imajo obliko narobe obrnjenega obroča.

kolesa fakultete 2

Stojala tipa sheffield pred Fakulteto za računalništvo in informatiko in Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo)

Malo manj prikladna so vertikalna in dvonadstropna stojala, so pa bolj prostorsko učinkovita. Sprejemljiva so še t. i. stojala “butterfly”, ki so cenejša od stojal “sheffield”, ponujajo enako stabilnost, vendar omogočajo manj varen način zaklepanja.

javni prostor kolesa 3

Kombinacija stojal butterfly in vertikalnih stojal pred Fakulteto za strojništvo)

Da lahko uporabniki pridejo do stojal brez plezanja, morajo biti do njih speljane dovolj široke dostopne poti, prav tako pa mora biti dovoljšen tudi razmak med stojali, da se krmila med seboj ne zatikajo preveč. Priporočljiv razmak je malo čez povprečno širino krmila oziroma približno 40 centimetrov.

Ključnega pomena sta varnost in dostopnost

Ker bi radi kolo prevzeli nazaj v voznem stanju, je pomemben standard varnosti. Za 15-minutne opravke je morda dovolj samo, da je prostor na vidnem mestu.

Kjer je čas parkiranja dolg, je primerno zagotoviti tudi zaščito pred padavinami in tatvinami – npr. z videonadzorom ali z nadzorovanim dostopom (ograjena kolesarnica pod ključem).

javni prostor kolesa 4

Še tako urejena kolesarnica bo prazna, če ne bo dostopna. To pomeni, da se nahaja čim bližje vhodu in da pri vstopu ni potrebno premagovati ovir, kot npr. stopnic ali neprimerno speljanega priključka.

Dodatno je smiselno poskrbeti še za stojala za tovorna kolesa, polnilnice za električna kolesa, stojala za popravilo, tuše, pitnike, in vzdrževati osnovni standard čistoče. Odlično je tudi, če je možno s kartico ali računom za odklepanje kolesarnice, uporabljati tudi javni prevoz. Vendar je vse to nepomembno, dokler ni poskrbljeno za prej omenjene osnove.


 Preberite več: Primerjalno ocenjevanje kolesarske infrastrukture: ljubljanske fakultete

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.