Med obiskom v šestih trgovinah v Ljubljani in bližnji okolici smo skušali dobiti čim več nasvetov glede beljenja stanovanja. Na splošno dober občutek je pokvarila ena povprečna izjema. Ugotovili smo, da kakovost nasvetov in njihovega podajanja ni nujno vedno na najvišji ravni.

 

Ne glede na to, kako previdni smo med premikanjem po stanovanju, prej ali slej pride čas, ko je treba stene na novo prebarvati in s tem osvežiti njihov videz. Seveda za to obstajajo mojstri, ki svoje delo opravijo hitro in učinkovito, a to je treba plačati, strošek za družinsko stanovanje pa hitro preseže 500 evrov.

Dela se lahko lotite tudi sami, pa čeprav se z beljenjem ali pleskanjem do zdaj še niste srečali. Preverili smo, kako vam z nasveti lahko pomagajo prodajalke in prodajalci v izbranih velikih trgovinah z gradbenim materialom.

Trgovinam, ki smo jih obiskali in ocenili, smo podelili naslednje skupne ocene:

  • 2 trgovini sta se izkazali in prejeli oceno zelo dobro,
  • v 3 trgovinah smo bili na splošno zadovoljni, a manj kot pri najboljših, zato ocena dobro,
  • prodajalka v 1 trgovini je sicer podala nekaj nasvetov, a nas je želela odpraviti hitro in odrezavo, tako da smo tej trgovini podelili povprečno oceno.

Zoom OCENJEVANJE 1450 200 px

V soboto samo dopoldne? Ni najbolj prijazno!

Pred obiskom trgovin je vsekakor dobro preveriti delovni čas. Zdaj smo že navajeni, da so trgovine ob nedeljah zaprte. Vsem z običajnim delovnim časom torej preostanejo zgodnja jutra, popoldnevi in večeri ter sobote. Mercator Tehnika v Črnučah in Obi imata svoja vrata odprta vsak dan od osmih zjutraj do osmih zvečer, kar je pozitivno predvsem v soboto.

beljenje trgovine ocenjevanje 3

Čez teden pa so še bolj prijazne ostale trgovine, ki jih odprejo že ob sedmih zjutraj. Do sedmih zvečer sta odprti Mavrica in Topdom Obnova, obe trgovini pa sta največ točk izgubili za sobotni delovni čas, saj vrata zapreta že ob 13. uri. Načrtovanje obiska je zato lahko še toliko večji izziv.

Strešniki namesto parkirišč

Trgovine z gradbenim materialom so postavljene v velikih nakupovalnih centrih ali na obrobju mest, zato se običajno ponašajo z velikim parkirnim prostorom. A v vseh primerih to, žal, ne pomeni tudi, da boste brez težav našli parkirni prostor.

Med našim ocenjevanjem nismo mogli parkirati pred trgovino Mercator Tehnika v Črnučah, saj je bilo parkirišče popolnoma zasedeno – ne samo z avtomobili, pač pa tudi z zunanjim prodajnim prostorom strešnikov. K zmanjšanju kaosa niso pripomogle niti dvignjene zapornice, ki pač niso zaustavile voznikov iz bližnjih pisarn, da ne bi svoje avtomobile brezplačno parkirali pred trgovino.

Tudi pred trgovino Mavrica na Rudniku boste morali nekoliko dlje iskati parkirno mesto, saj je pred njo parkirišč malo. Težava pri takšnih poslovnih stavbah je včasih tudi slab občutek, ker avtomobila ne parkirate pred trgovino, v katero boste vstopili. K sreči so zaenkrat okrog Mavrice parkirišča še namenjena vsem gostom.

Ostale štiri trgovine imajo dovolj velika parkirišča, a vseeno ne pričakujte, da boste lahko z avtomobilom povsod pripeljali čisto do vhoda, saj je kupcev vedno dovolj, da lepo zapolnijo prostor.

Z eno izjemo dovolj pregledno in urejeno

Od šivanke do lokomotive, bi z nekaj pretiravanja lahko opisali ponudbo trgovin z gradbenim materialom. To pomeni, da bi morali načrtovalci poskrbeti za dobro preglednost in jasno vodenje do posameznih oddelkov. Večinoma so se tu trgovine izkazale kot dobre, navzgor po urejenosti izstopa Mavrica, v bolj povprečno stran pa Topdom Obnova, kjer bi se želeli nekaj več urejenosti.

beljenje trgovine ocenjevanje 2

Preglednost ni nujno povezana tudi z dosegljivostjo prodajalca. V sicer velikemu skladišču podobnih, a dognano urejenih Bauhausu in Obiju smo rabili kar nekaj časa, da smo našli pravega sogovornika, v Obiju se nam je celo zdelo, da je prodajalka kar nekako slabe volje, ker smo jo zmotili. V ostalih štirih trgovinah s tem na oddelku nismo imeli nobenih težav. Prodajalci oziroma prodajalke so se nam sami približali.

Odrezavi odgovori niso tisto, kar si želimo

Kot običajni potrošniki smo jih nato začeli spraševati o osnovah beljenja – kakšne so najbolj primerne barve, katera orodja bomo potrebovali, kako je s pripravo in zaščito ter podobno. Ocenjevali smo tako kakovost odgovorov kot tudi pripravljenost prodajalcev, da »povedo še več«.

V Obiju se nam je zgodilo, da smo naleteli na precej nezainteresirano prodajalko, ki je na naša vprašanja odgovarjala bolj kot ne z enozložnicami, dodala ni nobene dodatne informacije, podatke smo skoraj morali vleči iz nje. Vsekakor to ni dobra popotnica za morebiten nakup opreme in barv pri njih, iz trgovine smo odšli s cmokom v grlu in zgolj z osnovnimi podatki.

Večinoma vendarle dober vtis

Pravo nasprotje je bil prodajalec v Mavrici, ki si je vzel čas, strokovno in prijazno podal številne zanimive in uporabne nasvete, pri tem pa deloval suvereno in priljudno. Strokovno se je dobro izkazal tudi prodajalec v Merkurju, a so bili njegovi odgovori bolj trdi, zdelo se je, da nas želi podučevati in ne svetovati.

beljenje trgovine ocenjevanje 4

Kot svetovalka se je zelo dobro izkazala še prodajalka v Mercatorju Tehniki, ki si je vzela čas, stvari razložila na strokovno visoki ravni, a je bila za odtenek manj izčrpna kot prodajalec v Mavrici. Podobno lahko rečemo za prodajalca v Bauhausu, medtem ko je bila sicer prijazna prodajalka v Topdomu Obnovi strokovno na nekoliko nižji ravni.

Razen iz Obija smo iz vseh ostalih trgovin odhajali z dobrim občutkom, da smo izvedeli številne zanimive stvari in da bomo znali sami poskrbeti za izbiro in uporabo opreme in materiala, potrebnega za beljenje stanovanja. Pozitivno je tudi dejstvo, da nas nikjer niso prepričevali v nakup točno določenih izdelkov, pač pa so vse prodajalke in prodajalci enakovredno predstavili izbiro, ki je na voljo v njihovi trgovini.


 Preberite še: Kako po opremo za beljenje?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.