Ali bi radi smučali, pa nimate opreme? Naj vas to ne ustavi, v vseh večjih smučarskih središčih so na voljo izposojevalnice smuči in druge opreme, tudi oblačil. Pri tokratnem ocenjevanju nas je zanimalo, kakšno opremo ponujajo in kakšna je kakovost storitve.

V letošnjem januarju smo obiskali šest slovenskih smučišč in si sedemkrat sposodili smuči, palice, smučarske čevlje in čelado za povprečno smučarko in dobrega smučarja.

Na splošno je bila storitev zadovoljiva, izposojena oprema pa ne vedno vrhunska, kar bi izkušenega smučarja vsekakor lahko zmotilo. Dve izposojevalnici smo ocenili z zelo dobro oceno, pet pa z dobro.

Zoom OCENJEVANJE 1450 200 px

Izposojevalnice so dovolj blizu smučiščem

Ocenjevanje smo izvedli med tednom, ko je bilo na smučiščih manj gneče, dostop do izposojevalnic pa (še) bolj preprost. Kljub temu menimo, da kakšnih večjih težav z dostopom ne bi smeli imeti niti med vikendom. Vse izposojevalnice so tako rekoč v središču dogajanja, blizu so parkirišča in seveda smučarski tereni.

Za dnevnega obiskovalca je nekoliko odmaknjena izposojevalnica v hotelu Planja na Rogli, a je gostom dostopna neposredno iz recepcije. Posebnost sta izposojevalnici na Krvavcu in Voglu, saj obratujeta na zgornji postaji kabinske žičnice oziroma gondole. Za eno od izposojevalnic v Kranjski Gori (Extreme Vital) smo izbrali tisto v središču kraja, ki pa je vendarle še vedno dovolj blizu smučarskih terenov.

Vse poslovalnice smo brez težav našli, delovni čas imajo prilagojen delovanju žičniških naprav. Na Rogli, Kopah in Kranjski Gori smuči izposojajo tudi za nočno smuko, a med našim obiskom Kranjske Gore ta možnost še ni bila na voljo.

Kljub vsemu bodite pozorni, kdaj boste opremo vrnili, saj bo zelo verjetno treba smučišče zapustiti prej kot se ustavijo naprave. Izjema so izposojevalnice na Rogli in v Kranjski Gori.

Prostora za preobuvanje bi bilo lahko več

Med ocenjevanjem izposojevalnic smuči smo se najprej posvetili prostornosti in posebej tudi možnosti za preobuvanje. Prav veliko prostora ni v nobeni, kar se je opazilo takoj, ko si je skupaj z nami smuči izposojal še kdo.

izposoja smuci 2

Nekoliko bolje smo ocenili prostornost na Rogli, Kopah, pri Extreme Vital v Kranjski Gori in na Voglu. Na Voglu nam je bilo všeč, da imajo sorazmerno veliko sedišč za preobuvanje.

Bolj na tesno je šlo pri Berniku v Kranjski Gori, na Krvavcu in Arehu. Zmotilo nas je, da pri Berniku ni bilo mogoče shraniti čevljev, ki smo jih povsod drugod lahko pustili v poslovalnici.

Samo pogled ni dovolj

Pred izposojo smučarske opreme bi si želeli, da nas prodajalec povpraša po višini, teži in predvsem znanju smučanja. V ta namen imajo na Rogli in pri Berniku v Kranjski Gori poseben terminal, kamor je treba vpisati omenjene podatke.

Na Rogli smo se spraševali, čemu je to pravzaprav namenjeno, saj tudi ob izbiri, da si bo opremo sposodil dober smučar, ta ni dobil ustrezno kakovostnejše opreme, ampak je moral zanjo posebej zaprositi prodajalca. Pri Berniku so mu že takoj ponudili boljše smuči in boljše čevlje.

Povsod drugod je bilo treba za vrhunske smuči zaprositi posebej, vrhunskih smučarskih čevljev pa nismo dobili nikjer. Na splošno so nas prodajalci v večini primerov ocenili bolj na pogled, tudi višine smuči niso vedno izbrali pravilno (običajno prenizko), a to verjetno povprečnega smučarja ali smučarke ne bo zmotilo. Drugače je seveda s tistim ali tisto, ki želi v sneg resno zarezovati.

Suhe in opraskane smuči

Izposojeno opremo smo vizualno ocenili ter preverili ostrino robnikov in nastavitve smučarskih vezi. Najmanj pripomb smo imeli glede ostrine robnikov, ohranjenost smuči pa je precej nihala.

izposoja smuci 3

Zmotilo nas je, da so le redko namazane, bele lise na drsni ploskvi so razkrivale presušenost. Na Arehu, Kopah in v Kranjski Gori pri Berniku so bile ženske smuči polne prask na drsni ploskvi, na Voglu pa smo dobili opraskane moške smuči.

Najbolj kakovostne smuči smo si izposodili na Krvavcu, Rogli in pri Extreme Vital v Kranjski Gori. Pri vseh je bila drsna ploskev namazana in brez prask. Očitno pa smo prodajalca pri Extreme Vitalu preveč zmedli s pogovorom, saj je med pripravo smuči pozabil nastaviti eno od vezi pri smučeh za dobrega smučarja. Če bi se ta bolj dinamično spustil po hribu, bi mu vez skoraj gotovo odpelo. Slaba ocena za nastavitev vezi je prispevala tudi k nižji skupni oceni.

Čelado priporočajo, včasih zanjo ni treba doplačati

Obisk pri Extreme Vitalu nam je nasploh pustil mešane občutke. Prodajalec se je resno zavzel z meritvijo dolžine nog, da bi le izbral pravo številko čevljev, a nato ni povprašal niti po višini niti po teži, ampak je vso ostalo opremo in nastavitve izbral zgolj s pogledom.

V ostalih izposojevalnicah so nas povprašali vsaj po teži, pri višini pa so pogosto smučko prislonili k telesu in izbrali takšno, ki je nekje med brado in nosom.

izposoja smuci 4

Podobno je bilo z izbiro palic, katerih dolžina ni bila enaka pri vseh izposojevalcih, a načeloma ne bi smeli imeti prevelikih težav tudi, če bi bile palice za nekaj centimetrov predolge ali prekratke.

Razveseljivo je, da so nas, z izjemo izposojevalnice na Voglu, vsi povprašali, ali bi želeli tudi čelado. Seveda smo jo dobili tudi na Voglu, in to brezplačno, za čelado nam pohvalno ni bilo treba plačati niti na Arehu.

Zelo različne cene

Med izposojevalnicami so kar očitne razlike v ceni izposoje, česar sicer nismo upoštevali pri ocenjevanju.

  • Za odrasle smuči boste odšteli od 14 do 23 evrov na dan, boljše stanejo od 20 do 35 evrov.
  • Otroške stanejo od 10 do 14 evrov na dan.

Pri Extreme Vital v Kranjski Gori so nam razložili, da so cene dnevnega najema tako blizu cenam celotnega paketa, da ga skoraj ne ponujajo, ampak raje za razliko dodajo izposojo čelade.

Če boste izbrali še izposojo čevljev, se razlike še dodatno povečajo, tudi zato, ker vse izposojevalnice na ceniku nimajo možnosti ugodnejšega najema kompleta opreme (smuči, palice, čevlji), pač pa seštevajo ceno za vsak del opreme posebej.

oblacek

Dnevni najem vas bo stal od 20 do 30 evrov, za boljšo opremo (kot omenjeno, večinoma smuči, ne pa nujno tudi čevlji) pa boste odšteli od 30 do 55 evrov na dan. Cene otroških kompletov se gibljejo od 14 do 23 evrov, marsikdaj je v to vključena tudi čelada, ki je za otroke do 14. leta na slovenskih smučiščih obvezna.

Nekoliko razočarani smo ugotovili, da nobena izposojevalnica ne ponuja popustov v primeru, ko bi se za izposojo odločila celotna družina.

Krajši, štiriurni ali poldnevni najem je možen na Rogli, Kopah, pri Berniku v Kranjski Gori in na Krvavcu.

Če bi se odločili za tedenski najem, se strošek v večini primerov ne poveča za sedemkrat, saj imajo izposojevalnice za daljše najeme posebne popuste ali pa pakete z različno ceno glede na dolžino najema.

Pri dolgotrajnejšem najemu je prikladno, če lahko opremo shranite kar v izposojevalnici, kar omogočajo na Arehu, Rogli, Voglu in Krvavcu, v Kranjski Gori pa je prostor za shranjevanje opreme v isti stavbi kot izposojevalnica Bernik. Večinoma bo treba za shranjevanje dodatno plačati.

Izposoja smuči že v domačem kraju

Za ocenjevanje smo namenoma izbrali izposojevalnice, ki so praktično na smučišču. Po večjih krajih boste izposojevalnice našli tudi v športnih trgovinah.

Če je ponudba cenovno sprejemljiva, je lahko zanimiva alternativa, prav tako je prednost takšnih izposojevalnic, da si opremo lahko sposodite že dan prej in vam ne bo treba čakati v gneči, ki se lahko nabere v tistih pod smučiščem takoj zjutraj ali pa med počitnicami.

izposoja smuci 6

Je pa res, da je opremo potem nekako treba spraviti do smučišča, kar pomeni, da moramo imeti dovolj velik avtomobil (in vrečo za smuči) ali pa prtljažnike na strehi.

Če se boste odločili za izposojo v domačem kraju, preverite, koliko dni je v resnici vključenih v ceno. Izposoja za vikend bi morala obsegati dva dneva, pa čeprav bi smuči prevzeli v petek popoldne in jih vrnili v ponedeljek čez dan. Tudi pri tedenski izposoji je bolj ugodno, če lahko smuči brez dodatnega plačila vrnete šele v ponedeljek in ne takoj v soboto, ko se vrnete z zimovanja.

Kdaj se izposoja smuči splača?

Ob hitrem pregledu ponudbe smo ugotovili, da je izposoja smuči lahko zanimiva za dnevno ali tedensko smučanje, ne pa tudi za celo sezono, saj bi za izposojene smuči odšteli že skoraj toliko kot za nove – ki bi jih zelo verjetno uporabljali nekaj sezon.

Takole čez prst se izposoja izplača za vse, ki v sezoni ne zberejo več kot 10 do 15 smučarskih dni, ob izposoji na smučišču pa pri odločitvi lahko pretehta tudi dejstvo, da smuči ni treba voziti s seboj v avtomobilu.

Ne glede na to, koliko smučate, pa predlagamo, da si kupite svoje smučarske čevlje, saj so te v izposojevalnicah bolj povprečne kot same smuči.


 Preberite še:

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.