Smučanje v Sloveniji velja za eno od najbolj priljubljenih zimskih aktivnosti, ki pa je zaradi nakupa potrebne opreme žal precej obremenjujoče za denarnice, še preden se dejansko odpravite na smučišče.

Vsaj za smučarje začetnike in občasne smučarje, ki smučajo samo nekaj dni na leto oziroma dodajo še teden družinskih počitnic, se zato zdi najem smučarske opreme najboljša in najbolj racionalna izbira. Zanj je treba primerjalno odšteti manj denarja, oprema je dovolj dobra, v kakovostnih izposojevalnicah tudi redno servisirana, v vašem prtljažniku pa bo ostalo dovolj prostora za druge stvari.

Poleg tega z napredkom znanja že med sezono z nekaj doplačila lahko prestopite z običajnih na vrhunske smuči, marsikatera izposojevalnica omogoča ne samo izbire smuči, pač pa tudi znamke. Za najbolj zahtevne so na voljo testne smuči, za katere se kasneje lahko odločite za nakup po znižani ceni.

Kaj rabite za izposojo?

Ne glede na to, ali si boste izposodili opremo za otroka ali odraslega, mora to storiti polnoletna oseba in se pri tem izkazati z osebno izkaznico, potnim listom ali vozniškim dovoljenjem, torej dokumentom s fotografijo.

izposoja smuci nasveti 1

V vseh poslovalnicah, ki smo jih obiskali, lahko izposojo plačate s kreditno kartico, večinoma takoj ob najemu, zato posebej izpostavite, če si boste opremo izposodili samo za pol dneva.

Nasveti za bolj brezskrben najem smuči in opreme

Po našem ocenjevanju smo pripravili nekaj nasvetov na kaj je treba biti pozoren, da bo izkušnja z najemom kar najbolj pozitivna.

1. Pravilna izbira opreme

Napačna dolžina in model smuči, napačna izbira trdote smučarskih čevljev, neprimerna izbira velikosti palic in čelade … Vse to vpliva na udobje, varnost in učinkovitost med smučanjem, zato bi moral prodajalec od potrošnika pridobiti čim več podatkov za ustrezno izbiro.

2. Pravilna nastavitev vezi

Ni dovolj samo podatek o teži, pač pa tudi o starosti, načinu in hitrosti smučanja. V alpskem svetu je uveljavljena enota vrednost Z, ki upošteva vse pomembne vidike nastavitve vezi, ki so pomembne za varno smučanje. Dobro nastavljena vez je ključna za preprečitev poškodb med smučanjem.

3. Skrben pregled opreme

Svetujemo, da temeljito preverite vso najeto smučarsko opremo in prodajalca opozorite na morebitno pretirano obrabo, poškodbe ali druge pomanjkljivosti.

4. Higiena smučarskih čevljev

Poleg velikosti in trdote je zelo pomembno, da čevlji niso vlažni in da ne oddajajo vonja. Med daljšim najemom tudi sami poskrbite za ustrezno sušenje, morda jih boste lahko shranili tudi v izposojevalnici.

5. Popusti ali paketne ponudbe

Običajno so večdnevni najemi cenovno bolj ugodni, prav tako večina izposojevalnic ponuja ugodnejšo ceno za celotni smučarski paket. Povprašajte tudi za družinski popust, če si boste opremo izposodili skupaj z otroki.

6. Bodite točni pri vrnitvi opreme

Spoštujte roke za vračilo, še posebej, če si opremo sposodite samo za en dan. Predhodno se pozanimajte o urniku obratovanja, da ne boste obstali pred zaprtimi vrati in plačali dvojno. Ni namreč nujno, da so izposojevalnice odprte tudi po zaključku obratovanja naprav.

7. Zavarovanje

Preverite, ali je zavarovanje poškodb opreme ali morebitne izgube oziroma kraje že všteto v ceno najema. Seveda ne pozabite tudi na lastno zavarovanje in zavarovanje proti tretjim osebam.


 Preberite še:

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.