Zima je že krepko zakorakala v naše kraje in številni posežejo tudi po prehranskih dopolnilih z vitamini in minerali. Velja zmotno prepričanje, da bomo le z njihovo pomočjo čez zimo ostali zdravi. Marsikdo jih naroči prek spleta, kar z domačega kavča. 

tabela

V tokratno primerjalno ocenjevanje smo vključili osem spletnih trgovin, ki ponujajo prehranska dopolnila z vitamini in minerali. Preverili smo, kakšne možnosti nakupa nam ponujajo, kako predstavljajo in oglašujejo izbrana prehranska dopolnila in ali označba na spletu vsebuje vse obvezne in potrebne označbe. Dva ponudnika sta prejela skupno oceno zelo dobro, eden dobro, trije so dobili zgolj oceno povprečno, kar dva pa nezadovoljivo.

Nakupna izkušnja je večinoma zelo dobra
Pri oceni nakupne izkušnje smo upoštevali, kakšno `udobje´ ponujajo spletni ponudniki prehranskih dopolnil. Zanimalo nas je, ali nudijo pomoč uporabniku oziroma naročniku po telefonu, koliko časa moramo čakati na naročeni paket in kakšne možnosti plačila ponujajo. Za nakupno izkušnjo je večina spletnih ponudnikov prejela oceno zelo dobro, malo slabše, a še vedno z oceno dobro, se je odrezal ponudnik www.lekarnar.com, saj ni imel posebej izpostavljene številke za pomoč uporabnikom. 

Brez zamud pri dostavi
Prav vsi spletni ponudniki so dosledno upoštevali napovedani čas dostave, ki je objavljen na spletni strani. Šest izdelkov smo tako prejeli že naslednji delovni dan, enega v roku dveh dni, enega pa v treh. 

Cene dostave se med ponudniki precej razlikujejo
Za dostavo smo v povprečju odšteli približno štiri evre, kar je tretjina povprečne cene naročenega prehranskega dopolnila. Najmanj, 2,90 evra, nam je za dostavo zaračunal ponudnik www.bioforma.si, največ pa ponudnik www.lekarnaljubljana.si, pri katerem smo za dostavo odšteli kar 4,85 evra, skoraj toliko kot za naročeni izdelek (6,00 evrov). Vsi spletni ponudniki ponujajo tudi brezplačno dostavo, a boste morali za to `uslugo´ v njihovi spletni trgovini zapraviti od več kot 15 do 55 evrov.

Naročilo lahko pri večini ponudnikov plačate na več načinov. Najmanj, in sicer le možnost plačila po povzetju ali  s kreditno kartico, ponuja spletna trgovina fidimed.si, največ možnosti pa 4 ponudniki, ki omogočajo več načinov plačevanja (npr. plačilo po povzetju z gotovino in kartico, po predračunu, s kreditnimi karticami – tudi American Express in Diners Club, Paypal). Vse spletne trgovine nudijo pomoč uporabnikom pri naročanju in izboru izdelka tudi po telefonu, večina v okviru delovnih dni oz. delovnega časa. Le dva ponudnika (fidimed.si in www.sensilab.si) imata za uporabnike na voljo brezplačno številko.

Odvečna embalaža
Dodatna embalaža ob dostavi s trajnostnega vidika vsekakor ni zaželena. Že sami izdelki vsebujejo vsaj en sloj embalaže, ob pošiljanju po pošti pa se jim nemudoma priključi vsaj še en sloj. Ponudniki bi morali skrbeti tudi za ta vidik in biti pri ovijanju izdelkov bolj skromni. Le en ponudnik, ki je izdelek poslal zgolj v kartonasti škatli, je prejel za dostavno embalažo oceno dobro, pet jih je prejelo oceno povprečno, dva ponudnika pa pomanjkljivo, saj sta bila naročena izdelka zapakirano v dostavno škatlo in obdana z materialom iz umetne mase. Poškodovane ali umazane dostavne embalaže nismo zasledili.

Nedovoljene prostovoljne navedbe in trditve zavajajo in vabijo k nakupu
Prehranska dopolnila po obliki (npr. tablete, kapsule, prašek) in načinu uporabe spominjajo na zdravila, zato jih ljudje pogosto zamenjujejo, a je med njimi pomembna razlika. Prehransko dopolnilo je namenjeno zgolj dopolnjevanju običajne prehrane in ne zdravljenju ali preprečevanju bolezni. Zdravilo pa ima dokazane zdravilne lastnosti, ki veljajo za zdravila, njegovo učinkovitost in kakovost pa redno nadzorujejo. Vitamini in minerali v obliki zdravil vsebujejo več omenjenih hranil kot prehranska dopolnila.

Prehranskim dopolnilom se pri označevanju, predstavljanju in oglaševanju ne sme pripisovati lastnosti preprečevanja ali zdravljenja bolezni. Prav tako so nedovoljene navedbe, ki namigujejo, da z uravnoteženo in pestro prehrano ni mogoče zagotoviti ustreznega vnosa hranil, kar smo upoštevali pri oceni prostovoljnih navedb in trditev, navedenih ob izdelkih v spletni trgovini ponudnika. Preverili in ocenili pa smo tudi, ali so uporabljene zdravstvene trditve odobrene. 

Štirje ponudniki prehranskih dopolnil na spletu so pri označevanju in predstavljanju izbranega vitaminskega dopolnila upoštevali pravilnik o prehranskih dopolnilih in zakonodajo na področju zdravstvenih trditev, zato so dobili oceno zelo dobro. Po drugi strani je kar nekaj ponudnikov, ki izdelke predstavljajo in oglašujejo na nedovoljen način. Ponudnika fidimed.si in www.bioforma.si sta pri oceni prostovoljnih navedb in trditev prejela oceno pomanjkljivo, ponudnika www.sensilab.si in www.proteini.si pa oceno nezadovoljivo, saj na strani bodisi navajajo neodobrene zdravstvene trditve bodisi zgolj splošne trditve brez specifičnih zdravstvenih trditev. Z njimi namigujejo, da z uravnoteženo prehrano ne moremo zadostiti potrebam po hranilih in napeljujejo, da neuživanje njihovih izdelkov vodi v pomanjkanje hranil ter posledično bolezni.

Take navedbe so popolnoma nesprejemljive, saj potrošnika prepričujejo, da bo zdrav le, če bo kupil njihov izdelek. Ravno pred takšnim zavajanjem potrošnike ščiti zakonodaja, zato bi jo morali ponudniki tudi upoštevati. Zanimivo je, da nedovoljenih navedb in trditev na sami embalaži izdelkov nismo zasledili, torej se je tudi tokrat izkazalo, da so vsebine na spletu `manj´ nadzorovane.

Označba na spletu
Na koncu smo preverili še označbo izbranega izdelka v spletni trgovini ponudnika. Štirje ponudniki so ustrezno označili izdelek, zato so prejeli oceno zelo dobro, dva ponudnika sta prejela oceno dobro in dva oceno nezadovoljivo.

Tudi v spletnih trgovinah mora označba na spletu vsebovati skoraj vse obvezne podatke kot embalaža izdelka, le brez datuma uporabnosti. Prav tako mora biti dobra vidna in berljiva. Le tri označbe so bile zaradi neurejenega teksta ali slabega kontrasta malo slabše berljive, medtem ko so med obveznimi podatki ponudniki največkrat pozabili navesti neto količino izdelka. Dva sta bila površna pri navajanju sestavin in označevanju alergenov; navedbe niso bile skladne s tistimi na embalaži izdelka. Pri navajanju pogojev shranjevanja so nekateri pozabili navesti temperaturo.

Vsa prehranska dopolnila morajo biti označena (napis `prehransko dopolnilo´), izpisana morajo imeti tudi zakonsko zahtevana opozorila ("Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.", "Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.", "Shranjevati nedosegljivo otrokom!"). Medtem ko so prav vsi ponudniki na spletu navedli vsa obvezna opozorila, pa so kar trije pozabili na navedbo `prehransko dopolnilo´.

Za prehranska dopolnila ni obvezno označevanje hranilne tabele kot za živila, morajo pa imeti navedene vitamine in minerale ali snovi, ki so značilne za prehransko dopolnilo, njihove količine pa  morajo biti izražene na priporočeno dnevno količino in kot odstotek priporočenega dnevnega vnosa (PDV). Vsi razen enega ponudnika so navedli vsebnost vitaminov in mineralov na PDV izdelka. Pri ponudniku www.proteini.si  je bila navedba pomanjkljiva, saj je na spletu pozabil označiti količine hranil v treh kapsulah. Isti ponudnik je tudi PDV navedel z napačno kratico. Ponudnik www.bioforma.si pa je navedbo PDV na spletu kar izpustil.

Pri oceni označbe na spletu smo upoštevali tudi mejo vitaminov in mineralov, ki je s priporočeno dnevno količino prehranskega dopolnila ne smemo preseči. Opredeljujejo jo Smernice , ki upoštevajo, da tudi prehrana zagotavlja vir vitaminov in mineralov ter da so številna živila obogatena z njimi. Ne glede na to, da naše telo običajno izloči presežke predvsem vodotopnih vitaminov, pa obremenjevanje organizma z večjimi odmerki ni strokovno utemeljeno in ni zaznanega večjega učinka, prav tako ni znana dolgoročna varnost uživanja večjih odmerkov. V primeru dokazanega pomanjkanja ali bolezni mora zdravljenje potekati pod zdravniškim nadzorom z izdelki, ki imajo dovoljenje za promet z zdravilom. 

Pri ponudniku www.lchf-style.si je v izdelku Multivitamin & Mineral zgornja meja vitamina A za odrasle (1,5 mg) presežena s priporočeno dnevno količino, saj ena kapsula vsebuje 1,65 mg tega vitamina. Pri ponudniku www.proteini.si pa je meja za isti vitamin presežena ob upoštevanju višje priporočene dnevne količine tri kapsule, ki skupaj vsebujejo 3,45 mg vitamina A. Pri običajnih prehranskih navadah so potrebe po vitaminu A praviloma dobro pokrite, zato so večji odmerki popolnoma nesprejemljivi, lahko so tudi nevarni za zdravje, zato smo jih ocenili z nezadovoljivo.

Zdravi odrasli naj ne bi dlje časa (mesece, leta) jemali dnevnih odmerkov vitamina A, večjih od 3 mg –  možne posledice so vrtoglavica, slabost, glavobol, kronične spremembe na koži, zlatenica, povečanje jeter, lahko tudi ciroza jeter, in boleče spremembe skeleta. Predvsem je nevarno uživanje previsokih količina vitamina A med nosečnostjo, saj lahko pride do napak pri razvoju ploda. 

Prehranska dopolnila niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano
Z uravnoteženo in pestro prehrano lahko zadostimo tudi potrebam po vitaminih in mineralih, zato prehranskih dopolnil ne potrebujemo. Zaščitni učinek vitaminov in mineralov, zaužitih s hrano, je večji, kot če jih zaužijemo v obliki prehranskih dopolnil. Hrana namreč v nasprotju s prehranskimi dopolnili vsebuje poleg vitaminov in mineralov še druge snovi, ki lahko vplivajo na boljši izkoristek oz. delovanje nekaterih vitaminov ali mineralov v našem telesu. 

Le v primerih, ko telo določena hranila bolj potrebuje (npr. nosečnost, zdravljenje z nekaterimi zdravili, kronična bolezenska stanja, prekomerno uživanje alkohola in kave, kajenje) ali če zaradi enolične prehrane oziroma shujševalne diete s hrano vnesemo v telo premalo vitaminov in mineralov, je po posvetu z osebnim zdravnikom smiselno občasno poseči po prehranskem dopolnilu.

Osnovni podatki o ocenjevanju

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.