Večji trgovci z več kot polovico pakirane ponudbe!

Na MIPOR-ju so v poletnih mesecih pri devetih najpomembnejših trgovcih v 31 trgovinah po Sloveniji preverili, koliko paradižnikov, paprik, kumar, korenja in jabolk je pakiranih, saj trgovci pogosto izpostavljajo ekološko ozaveščenost in skrb za okolje.

Pri večjih trgovcih, kot so Hofer, Lidl, Spar in Mercator, je več kot polovica pridelkov pakirana, tako uvoženih kot slovenskih, zato imajo ogromno prostora za izboljšave.
Na drugi strani je vse sadje in zelenjava v trgovinah Kalček nepakirano, manj kot tretjina ga je pakiranega še v E. Leclercu. Nakup nepakirane zelenjave ne pomeni le manj odpadkov, ampak je ta pogosto tudi cenejša.

Potrošniki tudi s svojo izbiro sporočamo odnos do (odvečne) embalaže. Na MIPOR-ju zato potrošnike pozivajo, naj se izognejo nakupu pakiranega sadja in zelenjave. Uporabijo naj vrečko za večkratno uporabo ali pridelke preprosto zložijo v voziček ali nakupovalno košaro.

embalaza-ocenjevanje-3

Z nakupom nepakiranega sadja in zelenjave se bodo tudi lažje izognili zavržkom hrane, ker bodo kupili točno toliko, kolikor potrebujejo.

Rezultati so v celoti prosto dostopni na spletni strani Potrošnikov Zoom.

Primerjalno ocenjevanje, koliko je odvečne embalaže pri sadju in zelenjavi, je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih MIPOR izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani Potrošnikov Zoom. Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Prehranska industrija dandanes uporablja veliko plastike, da zadosti povpraševanju po priročnih svežih izdelkih z dolgim rokom trajanja. Toda celotna zamisel o svežem sadju in zelenjavi kot naravnih in zdravih izdelkih se ne ujema z nepotrebno embalažo.

Čeprav lahko tudi v večjih marketih sami izberete količino izdelkov in jih položite v lastno embalažo, je več možnosti, da boste imeli pestro izbiro sadja in zelenjave, ki bo zapakirano v vsaj en sloj embalaže.

Najbolj pogosto je pakirano korenje, nakupu brez embalaže se boste težko izognili tudi pri paradižniku. Bolje je pri kumarah in jabolkih, a tudi tu so zaznali, da so večkrat po nepotrebnem v plastični foliji.

nz

Kot poudarjajo na MIPOR-ju, se sadje in zelenjava povsem dobro počutita v svoji naravni "embalaži", saj sta v njej dobro zaščitena. "Pri nakupu je zato vsakršna dodatna embalaža odveč. To velja tudi za 'okolju prijazno' razgradljivo embalažo, ki bo sicer sčasoma razpadla, a za njeno izdelavo so že porabili precej virov, ki bi jih lahko uporabili bolj koristno kot za ovijanje že naravno zaščitenih živil," opozarja Nika Kremić z Zveze potrošnikov Slovenije.

Tudi lokalni izdelki v nepotrebni embalaži

Na MIPOR-ju so preverili tudi delež slovenskih jabolk, kumar, paprike, korenja in paradižnika.

nz

"Stopnja samooskrbe s temi pridelki je v Slovenji še vedno precej nizka, pridelamo namreč le dobro tretjino, zato ne preseneča, da je na policah veliko uvoženega sadja in zelenjave, največkrat iz Hrvaške, Italije, Avstrije, Španije, Nizozemske in drugih evropskih držav. Na policah pa se najdejo tudi pridelki iz bolj oddaljenih krajev, kot so jabolka Pink Lady iz Argentine oziroma Čila, ali paprike in korenje iz Maroka oziroma Izraela," je izpostavila Nika Kremić in dodala: "Odvečni embalaži se boste ob odločitvi za slovenske pridelke najtežje izognili v Lidlu, največ nepakirane ponudbe slovenskih pridelkov pa je v Tušu."

pridelki-pakirani-nepakirani

Konkretni rezultati so v celoti prosto dostopni na spletni strani Potrošnikov Zoom.

Naš nasvet

1. Kupujte sezonsko in lokalno, najbolje neposredno pri kmetu v okolici. Lokalni pridelki zaradi krajših transportnih poti manj vplivajo na okolje.
2. Pri nakupu nepakiranega sadja in zelenjave lahko prihranite, saj je običajno ugodnejše kot pakirano.
3. Na vsak način se izogibajte plastičnim vrečkam za enkratno uporabo, ob izbiri biološko razgradljivih pa bodite pozorni pri njihovem odlaganju, saj ne spadajo v zabojnike za embalažo, ampak pa v rjave (bio) zabojnike.

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.