V trgovinah je vedno več pridelkov pakiranih, tudi sadja in zelenjave, ki sta se včasih prodajala brez embalaže. Trgovci pogosto izpostavljajo ekološko ozaveščenost in skrb za okolje, ampak: ali so trgovine res okolju prijazne? Ali se potrošniki lahko izognemo odvečni embalaži?

V poletnih mesecih smo pri devetih najpomembnejših trgovcih v 31 trgovinah po Sloveniji preverili in ocenili koliko paradižnikov, paprik, kumar, korenja in jabolk je pakiranih.

Zoom OCENJEVANJE

Več kot tretjina pregledanega sadja in zelenjave je pakirana.

Najtežje se bomo temu izognili v diskontih Hofer in Lidl, ki sta za delež pakiranega sadja in zelenjave prejela skupno oceno nezadovoljivo, a tudi pri največjih trgovcih Spar in Mercator je več kot polovica pridelkov pakirana.

Malenkost bolje je pri E. Leclercu, kjer je problematična le ponudba pakiranega korenja in paradižnika. Z skupno oceno zelo dobro so vzor trgovcem lahko trgovine Kalček, ki ponujajo zgolj nepakirane pridelke.

Korenje in paradižnik najpogosteje pakirana

Daleč največ je na trgovskih policah pakiranega korenja, sledi paradižnik, ki je v več kot polovici primerov na voljo zgolj pakiran, najpogosteje v plastični embalaži. Najlažje se embalaži izognemo pri nakupu kumar, saj kar pri petih trgovcih ponujajo zgolj nepakirane.

Pri Lidlu imajo z daleč največjim deležem pakiranih kumar (kar 77 odstotkov) še zelo veliko prostora za izboljšave.

embalaza ocenjevanje 2

V Lidlu, Hoferju, Mercatorju in Sparu je pakiranega paradižnika občutno več kot nepakiranega, zato ocena nezadovoljivo. Opazili smo, da so najpogosteje pakirane bolj drobne sorte, kot je češnjev paradižnik. Med njimi tudi lokalno pridelan paradižnik Lušt iz Slovenije, ki je v več kot polovici primerov pakiran.

Korenje je v primerjavi s paradižnikom manj občutljivo na poškodbe, zato preseneča, da je delež te vrtnine v (plastični) embalaži daleč največji. V Hoferju in Eurospinu se embalaži ne moremo izogniti, saj imajo v ponudbi zgolj pakirano korenje. Izključno nepakirano je na voljo zgolj v Kalčku. V drugih trgovinah je pakirana vsaj polovica korenja v ponudbi. Izključno nepakirana jabolka so na voljo zgolj v Kalčku in E. Leclercu. Največ embalaže pa je spet pri Lidlu in Hoferju.

Popolnoma brez embalaže so paprike v Kalčku in Eurospinu. Pri Hoferju in Lidlu sta pakirani kar dve tretjini ponudbe paprik.

Nepakirana zelenjava je cenejša

Nepakiran paradižnik je na splošno cenejši, a ker so ravno manjše sorte običajno pakirane, je prava primerjava težja. Smo pa ugotovili, da je lahko pakiran češnjev paradižnik vse do dvakrat dražji od nepakiranega.

embalaza ocenjevanje 3

Tudi pri papriki in kumarah so cenejše nepakirane izbire. Pri paprikah z izbiro nepakirane lahko prihranite tudi do dva evra na kilogram. Kilogram nepakiranega korenja je le za nekaj centov ugodnejši od pakiranega. Pri jabolkih je trend ravno obraten, saj so cenejša izbira jabolka pakirana v 2-kilogramske vreče.

Naš nasvet

  • Izognite se nakupu pakiranega sadja in zelenjave. Uporabite vrečko za večkratno uporabo ali pridelke preprosto zložite v voziček ali nakupovalno košaro ter jih pred uporabo doma operite. Tako se boste izognili odvečni embalaži, ki vpliva na okolje in v vašem gospodinjstvu ustvarja dodatne stroške.
  • Kupujte sezonsko in lokalno, najbolje neposredno pri kmetu v okolici. Lokalni pridelki zaradi krajših transportnih poti manj vplivajo na okolje.
  • Pri nakupu nepakiranega sadja in zelenjave lahko prihranite, saj je običajno ugodnejše kot pakirano, prav tako se izognete odpadni embalaži, ki konča v zabojnikih.
  • Z nakupom nepakiranega sadja in zelenjave se boste lažje izognili zavržkom hrane, saj boste kupili točno toliko, kolikor potrebujete.
  • Na vsak način se izogibajte plastičnim vrečkam za enkratno uporabo, ob izbiri biološko razgradljivih vrečk pa bodite pozorni pri njihovem odlaganju, saj ne sodijo v zabojnike za embalažo, pač pa v rjave (bio) zabojnike.

Avtorica: Nika Kremić


 Preberite več:

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.