V trgovinah je vedno več pridelkov pakiranih, tudi sadja in zelenjave, ki sta se včasih prodajala brez embalaže. Trgovci pogosto izpostavljajo ekološko ozaveščenost in skrb za okolje, ampak: ali so trgovine res okolju prijazne? Ali se potrošniki lahko izognemo odvečni embalaži?

V poletnih mesecih smo pri devetih najpomembnejših trgovcih v 31 trgovinah po Sloveniji preverili in ocenili koliko paradižnikov, paprik, kumar, korenja in jabolk je pakiranih.

Zoom OCENJEVANJE

Več kot tretjina pregledanega sadja in zelenjave je pakirana.

Najtežje se bomo temu izognili v diskontih Hofer in Lidl, ki sta za delež pakiranega sadja in zelenjave prejela skupno oceno nezadovoljivo, a tudi pri največjih trgovcih Spar in Mercator je več kot polovica pridelkov pakirana.

Malenkost bolje je pri E. Leclercu, kjer je problematična le ponudba pakiranega korenja in paradižnika. Z skupno oceno zelo dobro so vzor trgovcem lahko trgovine Kalček, ki ponujajo zgolj nepakirane pridelke.

Korenje in paradižnik najpogosteje pakirana

Daleč največ je na trgovskih policah pakiranega korenja, sledi paradižnik, ki je v več kot polovici primerov na voljo zgolj pakiran, najpogosteje v plastični embalaži. Najlažje se embalaži izognemo pri nakupu kumar, saj kar pri petih trgovcih ponujajo zgolj nepakirane.

Pri Lidlu imajo z daleč največjim deležem pakiranih kumar (kar 77 odstotkov) še zelo veliko prostora za izboljšave.

embalaza ocenjevanje 2

V Lidlu, Hoferju, Mercatorju in Sparu je pakiranega paradižnika občutno več kot nepakiranega, zato ocena nezadovoljivo. Opazili smo, da so najpogosteje pakirane bolj drobne sorte, kot je češnjev paradižnik. Med njimi tudi lokalno pridelan paradižnik Lušt iz Slovenije, ki je v več kot polovici primerov pakiran.

Korenje je v primerjavi s paradižnikom manj občutljivo na poškodbe, zato preseneča, da je delež te vrtnine v (plastični) embalaži daleč največji. V Hoferju in Eurospinu se embalaži ne moremo izogniti, saj imajo v ponudbi zgolj pakirano korenje. Izključno nepakirano je na voljo zgolj v Kalčku. V drugih trgovinah je pakirana vsaj polovica korenja v ponudbi. Izključno nepakirana jabolka so na voljo zgolj v Kalčku in E. Leclercu. Največ embalaže pa je spet pri Lidlu in Hoferju.

Popolnoma brez embalaže so paprike v Kalčku in Eurospinu. Pri Hoferju in Lidlu sta pakirani kar dve tretjini ponudbe paprik.

Nepakirana zelenjava je cenejša

Nepakiran paradižnik je na splošno cenejši, a ker so ravno manjše sorte običajno pakirane, je prava primerjava težja. Smo pa ugotovili, da je lahko pakiran češnjev paradižnik vse do dvakrat dražji od nepakiranega.

embalaza ocenjevanje 3

Tudi pri papriki in kumarah so cenejše nepakirane izbire. Pri paprikah z izbiro nepakirane lahko prihranite tudi do dva evra na kilogram. Kilogram nepakiranega korenja je le za nekaj centov ugodnejši od pakiranega. Pri jabolkih je trend ravno obraten, saj so cenejša izbira jabolka pakirana v 2-kilogramske vreče.

Naš nasvet

  • Izognite se nakupu pakiranega sadja in zelenjave. Uporabite vrečko za večkratno uporabo ali pridelke preprosto zložite v voziček ali nakupovalno košaro ter jih pred uporabo doma operite. Tako se boste izognili odvečni embalaži, ki vpliva na okolje in v vašem gospodinjstvu ustvarja dodatne stroške.
  • Kupujte sezonsko in lokalno, najbolje neposredno pri kmetu v okolici. Lokalni pridelki zaradi krajših transportnih poti manj vplivajo na okolje.
  • Pri nakupu nepakiranega sadja in zelenjave lahko prihranite, saj je običajno ugodnejše kot pakirano, prav tako se izognete odpadni embalaži, ki konča v zabojnikih.
  • Z nakupom nepakiranega sadja in zelenjave se boste lažje izognili zavržkom hrane, saj boste kupili točno toliko, kolikor potrebujete.
  • Na vsak način se izogibajte plastičnim vrečkam za enkratno uporabo, ob izbiri biološko razgradljivih vrečk pa bodite pozorni pri njihovem odlaganju, saj ne sodijo v zabojnike za embalažo, pač pa v rjave (bio) zabojnike.

Avtorica: Nika Kremić


 Preberite več:

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.