Sadje in zelenjava se povsem dobro počutita v svoji naravni »embalaži«, saj sta v njej dobro zaščitena. Pri nakupu je zato vsakršna dodatna embalaža odveč.

To velja tudi za "okolju prijazno" razgradljivo embalažo, ki bo sicer sčasoma razpadla, a za njeno izdelavo so že porabili precej virov, ki bi jih lahko uporabili bolj koristno kot za ovijanje že naravno zaščitenih živil.

Če jo že izberete, je pomembno, da razgradljivo embalažo odložite v ustrezen zabojnik: v rjavega (»bio«) in ne v rumenega, ki je namenjen plastični embalaži.

Na domači kompostnik lahko odlagate le embalažo, ki je označena s posebno oznako (HOME OK Composte).

V trgovini so potrošnikom na voljo različne bolj ali manj okolju prijazne vrečke za nakup sadja in zelenjave.

  Plastična vrečka za enkratno uporabo  Papirnata vrečka za enkratno uporabo  Biorazgradljiva vrečka   Vrečka za večkratno uporabo
E. Leclerc  x  x    x
 Eurospin  x      
 Hofer  x    x  
 Jager  x      
 Kalček      x  
 Lidl  x      x
 Mercator  x      x*
 Spar  x    x*  x*
 Tuš  x      x*

*Običajno le v večjih trgovinah.

S trajnostnega vidika najslabšo izbiro – plastično vrečko za enkratno uporabo – boste našli v skoraj vsaki trgovini. Izjema je le Kalček, ki takih vrečk ne ponuja. Tam lahko sadje in zelenjavo zložite v biorazgradljivo vrečko. Z vidika trajnosti je to boljša izbira, za 0,03 evra je na voljo tudi v Hoferju in v večjih trgovinah Spar.

Pri drugih trgovcih (z izjemo Eurospina in Jagra) lahko kupite okolju bolj prijazne vrečke za večkratno uporabo iz blaga (E. Leclerc) ali iz 100-odstotno recikliranega poliestra (Lidl, Mercator, Spar in Tuš). Žal ponudba v trgovinah ni vedno enaka, v manjših trgovinah Mercator, Spar in Tuš se lahko zgodi, da vrečk za večkratno uporabo ne boste dobili.

embalaza koliko 2

Prav tako je zelo zanimiva ogromna razlika med E. Leclercom v Ljubljani in Mariboru. V ljubljanski trgovini so očitno bolj trajnostno ozaveščeni, saj imajo pri nakupu sadja in zelenjave na voljo le brezplačne papirnate vrečke, ki jih je mogoče v celoti reciklirati, in plačljive vrečke za večkratno uporabo iz blaga. V Mariboru so na voljo le plastične vrečke za enkratno uporabo.

S trajnostnega vidika je najbolje, da za sadje in zelenjavo uporabite vrečko za večkratno uporabo, ki ste jo prinesli s seboj. Pridelke lahko zložite tudi v voziček, saj jih boste doma pred uživanjem oprali.

Avtorica: Nika Kremić


Preberite več:

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.