Deske za stoječe veslanje si lahko izposodite marsikje, a v resnici je storitev precej različna. Izposojevalnice se razlikujejo po številu desk, ki so na voljo, tudi po njihovi raznolikosti. MIPORjevi ocenjevalci so tako na začetku vročega poletja preverili, kaj ponujajo v izposojevalnicah in ugotovili, da si je sup res mogoče izposoditi marsikje, a ni nujno, da boste pri tem tudi najbolj zadovoljni. Ponekod je izposoja bolj za zraven, le redki pa se z njo resno ukvarjajo in ponujajo tudi tečaje in vodnike.

Ponudba torej ustreza predvsem tistim, ki bi radi preverili, ali se jim SUP splača kupiti, hkrati pa bolj stabilne deske omogočajo tudi izvajanje najrazličnejših vragolij in igranje v vodi. Glede na informacije, ki jih je MIPORjevim ocenjevalcem podalo osebje, smo lahko ugotovili, da obiskovalci zelo redko povprašajo po deski, ki bi jim omogočala hitro premagovanje razdalje. Izjema sta morda le Bohinjsko jezero in Ljubljanica.

Primerjalno ocenjevanje izposoje desk za stoječe veslanje (SUP) je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih MIPOR izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletnem mestu Potrošnikov Zoom. Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Več o ugotovitvah primerjalnega ocenjevanja: Primerjalno ocenjevanje izposoje desk za stoječe veslanje (SUP).

Pet nasvetov pred izposojo:

1. Prepričajte se, da so vremenske razmere prave za uporabo supa.

Izposojevalca povprašajte o vremenu v naslednjih urah, predvsem vetru, a tudi gibanju tokov. V sončnem vremenu se zaščitite s pokrivalom in majico, izogibajte se veslanju v največji vročini vročini, vetru ali ob prihajajoči nevihti.

2. Predvsem za začetnike je pomembno, da si sposodijo stabilno desko.

Vaša teža pri tem ne igra velikega pomena. Veslo naj bo nastavljivo po višini. Priporočljivo je, da ima deska varnostno vrvico, ki jo pripnete na nogo.

3. Prve zaveslaje naredite blizu obale, napredujte postopoma iz klečečega položaja.

Vsi izposojevalci so nam zatrdili, da nudijo vsaj osnovno pomoč pri tem, kako držati veslo, kje stati in podobno. Tudi v tem primeru pa velja, da vaja dela mojstra, zato ne obupajte prehitro.

4. Ne priporočamo vam, da si desko za stoječe veslanje sposodite samo za otroka.

Med uporabo bi morali vedno biti poleg (na isti ali drugi deski), prav tako naj mlajši otrok vedno nosi rešilni jopič. V vsakem primeru pa imejte otroke vedno pod nadzorom.

5. Med veslanjem se izogibajte nevarnim predelom (čeri, kopalci, bližina obale …).

S supom sicer lahko plujete do 1000 metrov od obale, a priporočamo, da se na morju vendarle zadržujete bližje kopnega.

Ko boste opravili prve, začetniške zaveslaje in vam bo SUP postal všeč, vam predlagamo, da pred nakupom preverite tudi druge oblike in tipe desk. Za to bo bolje povprašati v športnih trgovinah ali športnih društvih, izposojo boste v tem primeru zelo verjetno morali opraviti za ves dan. A na ta način boste dobili tudi vpogled v to, kaj pomeni transport in priprava deske za uporabo.


E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.