Zamrznjeni ali kuhani skutni štruklji so lahko odlična popestritev vašega tedenskega jedilnika. Če izberete že kuhane, jih lahko pogrejete v nekaj minutah, a tudi zamrznjeni so lahko gotovi v razmeroma kratkem času (15 minut), če se odločite za pripravo s kuhanjem. Slovenskim potrošnikom so na voljo številne različice, z vlečenim ali vzhajanim testom, iz pšenične ali ajdove moke, z različnimi polnili. A glede na ponudbo so zagotovo najpogostejši skutni štruklji, ki zaradi svojega neizrazitega okusa omogočajo, da jih pripravite slane ali sladke.


MIPORjevi ocenjevalci so tokrat preverili sestavo in hranilno vrednost 14 skutnih štrukljev. 8 izdelkov je prejelo oceno dobro, 5 povprečno in 1 pomanjkljivo. Izdelki na dnu tabele so prejeli slabše ocene predvsem za prehranski profil in vsebnost aditivov.

Rezultati so v celoti prosto dostopni na spletni strani Potrošnikov Zoom, kjer lahko preverite tudi predlog, kako pripravite štruklje in kakšne so razlike med pšeničnimi in ajdovimi štruklji s skuto.

Primerjalno ocenjevanje skutnih štrukljev je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih MIPOR izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletnem mestu Potrošnikov Zoom. Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Skutne štruklje sestavljata testo in nadev. Glede na seznam sestavin, za pripravo prvega običajno uporabijo pšenično belo moko, jajca ali jajca v prahu, olje (sončnično, sojino ali repično) ali margarino, sol in vodo. Nadev je največkrat sestavljen iz skute, kisle smetane, jajc in pšeničnega zdroba, ter predstavlja od 40 do 70 odstotkov izdelka. Po osnovnih sestavinah so si skutni štruklji sicer podobni, a se po hranilnih vrednostih med seboj razlikujejo. Vsebnost beljakovin je povezana predvsem z dodatkom skute in kisle smetane, na vsebnost beljakovin pa vpliva tudi dodatek mlečnih beljakovin v nekaterih izdelkih. Vsebnost beljakovin je pričakovano nižja v izdelkih z najmanj skute. Tudi vsebnost nasičene maščobe je povezana z dodatkom skute in smetane, saj večji delež mlečne maščobe predstavljajo ravno nasičene maščobe. Velika razlika med izdelki pa je tudi pri vsebnosti soli.

»Dva izdelka z najboljšim razmerjem med vsebnostjo beljakovin, nasičenimi maščobami in soljo sta za prehranski profil prejela oceno zelo dobro. Trije izdelki so bili ocenjeni z dobro, sedem izdelkov pa je dobilo oceno povprečno. Oceno pomanjkljivo sta dobila le dva izdelka, predvsem na račun višje vsebnosti nasičenih maščob in manjše vsebnosti beljakovin,« je povzela rezultate Nika Kremić.

5 od 14 izdelkov z aditivi

Na MIPORju so preverili sestavo in hranilno vrednost 14 skutnih štrukljev: deset zamrznjenih izdelkov in štirje že toplotno obdelani oziroma skuhani. Med zamrznjenimi štruklji so aditive našli v štirih izdelkih. Med njimi so povprečno oceno za aditive dobili trije izdelki s po enim aditivom. Izdelka Pečjak in Tuš sta vsebovala sredstvo za obdelavo moke, medtem ko so v izdelek Naše nam paše dodali sredstvo proti sprijemanju (aditiv v soli). »Devet izdelkov, šest zamrznjenih in trije kuhani, so dokaz, da se pri proizvodnji skutnih štrukljev dodatku aditivov lahko izognejo, predvsem to velja za »kozmetične« kot so barvila in arome. Zato so bili za vsebnost aditivov ocenjeni z zelo dobro,« je izpostavila Nika Kremić.

Naš nasvet

Skutni štruklji z vsaj 9 odstotki beljakovin so lahko dobra zmenjava za mesni obrok, dodamo jim le mešano solato, sladkim pa kompot ali čežano (nesladkano ali z malo sladkorja).

Med pregledanimi skutnimi štruklji je veliko takšnih, ki ne vsebujejo aditivov, ti naj bodo prva izbira.

Pri izbiri bodite pozorni tudi na vnos nasičene maščobe in soli. Izberite izdelke z manj kot 5 gramov nasičene maščobe in manj kot 1,5 grama soli v 100 gramih izdelka.

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami? Naročite se na e-novice še danes!
Antispam

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.