Obstajajo številne recepture za pripravo štrukljev, bodisi z vlečenim ali vzhajanim testom, iz pšenične ali ajdove moke, z različnimi polnili. A glede na ponudbo so zagotovo najpogostejši skutni štruklji, ki zaradi svojega neizrazitega okusa omogočajo, da jih pripravite slane ali sladke.

Preverili smo sestavo in hranilno vrednost 14 skutnih štrukljev. Deset izdelkov je zamrznjenih, štirje pa so toplotno že obdelani oziroma skuhani.

Primerjalno ocenjevanje je pokazalo, da je:

  • 8 skutnih štrukljev prejelo oceno dobro,
  • 5 povprečno in
  • 1 pomanjkljivo.

Zoom OCENJEVANJE 1450 200 px

Skutnega nadeva je lahko do 70 odstotkov

Skutne štruklje sestavljata testo in nadev. Glede na seznam sestavin, za pripravo prvega običajno uporabijo pšenično belo moko, jajca ali jajca v prahu, olje (sončnično, sojino ali repično) ali margarino, sol in vodo. Nadev je največkrat sestavljen iz skute, kisle smetane, jajc in pšeničnega zdroba, ter predstavlja od 40 do 70 odstotkov izdelka.

Največ skute (56 odstotkov) je v izdelku Gourmet Finest Cusine, najmanj pa v izdelkih Žito, Skutni štruklji iz Eurospina, Naše nam paše in Finest bakery. V teh izdelkih je skute le za tretjino oziroma za 36 odstotkov izdelka. Tako v nadevu kot testu so lahko dodane še mlečne beljakovine in aditivi.

Nekateri tudi z aditivi

Skutni štruklji večinoma ne vsebujejo aditivov, a smo jih med zamrznjenimi našli v štirih izdelkih. Med njimi so povprečno oceno za aditive dobili trije izdelki s po enim aditivom. Izdelka Pečjak in Tuš sta vsebovala sredstvo za obdelavo moke, medtem ko so v izdelek Naše nam paše dodali sredstvo proti sprijemanju (aditiv v soli).

struklji ocenjevanje 2

Pri izdelku Ledo smo najdaljši seznam aditivov ocenili z oceno nezadovoljivo. Na seznamu so emulgatorji mono- in digliceridi maščobnih kislin, citronska kislina kot sredstvo za uravnavanje kislosti, barvilo beta karoten in aroma.

Pri kuhanih štrukljih so aditive dodali le v izdelku Gourmet Finest Cusine, ki je vseboval emulgator sončnični lecitin in konzervans kalijev sorbat. Ravno dodatek konzervansa je lahko razlog, da je imel ta izdelek med kuhanimi najdaljši rok uporabe (25 dni), ostali so zdržali od 8 do 17 dni. Ta izdelek je za oceno aditivov prejel oceno pomanjkljivo.

Devet izdelkov, šest zamrznjenih in trije kuhani, so dokaz, da se pri proizvodnji skutnih štrukljev dodatku aditivov lahko izognejo, predvsem to velja za »kozmetične« kot so barvila in arome. Zato so bili za vsebnost aditivov ocenjeni z zelo dobro.

Prehranski profil skutnih štrukljev

Po osnovnih sestavinah so si skutni štruklji sicer podobni, a se po hranilnih vrednostih med seboj razlikujejo. Vsebnost beljakovin je povezana predvsem z dodatkom skute in kisle smetane, na vsebnost beljakovin pa vpliva tudi dodatek mlečnih beljakovin v nekaterih izdelkih.

Vsebnost beljakovin je pričakovano nižja v izdelkih z najmanj skute. Izdelek Finest bakery vsebuje le 7,2 grama beljakovin v 100 gramih izdelka, medtem ko je v izdelku Kroky Gurmanika, ki poleg višjega deleža skute vsebuje še kislo smetano, največ beljakovin, kar 12,4 grama v 100 gramih izdelka.

Tudi vsebnost nasičene maščobe je povezana z dodatkom skute in smetane, saj večji delež mlečne maščobe predstavljajo ravno nasičene maščobe. Večina pregledanih skutnih štrukljev je v 100 gramih vsebovala od 1,5 do 4,3 grama nasičenih maščob, za kar jim na prehranskem semaforju zasveti rumena luč.

struklji ocenjevanje 3

Največ nasičenih maščob (6,3 grama na 100 gramov) je vseboval izdelek Ledo. Ta ima poleg skute dodano palmovo olje, ki prav tako vsebuje velik delež nasičene maščobe. Poleg tega izdelka rdeča luč na prehranskem semaforju za vsebnost nasičenih maščob zasveti še izdelkoma Gourmet Finest Cusine in Minute (kuhani štruklji). Ker želimo vnos nasičenih maščob v prehrani omejevati, so ti trije izdelki primerni le za občasno uživanje.

Velika razlika med izdelki je tudi pri vsebnosti soli. Malo soli, le 0,3 grama v 100 gramih izdelka, vsebujejo štruklji Pečjak in Tuš, kar osemkrat več soli pa je v štrukljih Spar Gourmet in Kroky Gurmanika. Za 2,4 grama soli v 100 gramih izdelka obema zasveti rdeča luč na prehranskem semaforju.

Dva izdelka (Pečjak in Tuš) z najboljšim razmerjem med vsebnostjo beljakovin, nasičenimi maščobami in soljo sta za prehranski profil prejela oceno zelo dobro. Trije izdelki so bili ocenjeni z dobro, sedem izdelkov pa je dobilo oceno povprečno. Oceno pomanjkljivo sta dobila le dva izdelka (Minute – kuhani štruklji in Ledo), predvsem na račun višje vsebnosti nasičenih maščob in manjše vsebnosti beljakovin.

Trajnostni vidik

Pri oceni trajnosti smo preverili embalažo, trajnostne oznake, navodila za ločevanje in prisotnost netrajnostih sestavin, kot je denimo palmovo olje, ki je prisotno le v izdelku Ledo.

Večina izdelkov je prejela oceno pomanjkljivo. Oceno povprečno sta dobila le dva izdelka. Izdelek Naše nam paše, ki je imel na embalaži navodila za ločevanje, in izdelek Spar s trajnostno oznako za embalažo FSC mix, ki potrjuje, da je embalaža narejena iz recikliranih materialov. Ostalih trajnostnih oznak izdelki ne nosijo, prav tako niti eni štruklji niso izdelani iz ekoloških sestavin.

Označbe po večini zelo dobre

Velika embalaža in dovolj prostora sta očino dober recept za številne zelo dobre ocene pri označbi. Oceno povprečno je dobil le izdelek Ledo, ki je imel kljub dovolj veliki embalaži hranilno vrednost navedeno linerano.

Naš nasvet

Zamrznjeni ali kuhani skutni štruklji so lahko odlična popestritev vašega tedenskega jedilnika. Če izberete že kuhane, jih lahko pogrejete v nekaj minutah, a tudi zamrznjeni so lahko gotovi v razmeroma kratkem času (15 minut), če se odločite za pripravo s kuhanjem.

Med pregledanimi skutnimi štruklji je veliko takšnih, ki ne vsebujejo aditivov, ti naj bodo prva izbira. Bodite pozorni tudi na vnos nasičene maščobe in soli. Izberite izdelke z manj kot 5 gramov nasičene maščobe in manj kot 1,5 grama soli v 100 gramih izdelka.

Skutni štruklji z vsaj 9 odstotki beljakovin so lahko dobra zmenjava za mesni obrok, dodamo jim le mešano solato, sladkim pa kompot ali čežano (nesladkano ali z malo sladkorja).


 Preberite več:

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.