Na trgovskih policah lahko opazimo živila, ki jim trgovci tik pred iztekom roka uporabnosti znižajo ceno. V času draginje in nenehnih podražitev hrane lahko potrošnik z nakupom takšnih izdelkov prihrani kakšen evro in hkrati pripomore k manjši količini zavržkov. Seveda je pri tem pomembno, da živila do roka tudi porabite. MIPORjevi ocenjevalci so v 19 različno velikih trgovinah v Ljubljani pregledali 179 izdelkov. Osredotočili so se na hitro pokvarljive izdelke, ki po poteku roka uporabnosti »porabiti do« niso več varni za uživanje (sveža zelenjava, gobe, mleko, mlečni izdelki in njihovi veganski nadomestki, deserti, pripravljene jedi, meso in mesne izdelke ter njihovi veganski nadomestki).

Trgovci izdelke postavljajo na različnih mestih, zato jih kupci lahko hitro spregledajo. Po poteku roka uporabnosti »porabiti do« trgovci ne smejo več prodajati živila in ga morajo izločiti iz prodaje. Izdelkom, ki se jim izteka rok uporabnosti, zato ustrezno znižajo ceno, da bi pospešili njihovo prodajo in se tako izognili zavržkom. Kupci bi morali le šestino pregledanih izdelkov porabiti še isti dan, med njimi je bilo največ mesa in mesnih izdelkov. Večina, približno dve tretjini, pregledanih izdelkov je imela še od enega do treh dni do izteka roka uporabnosti. A tudi pri odstotkih popusta se pregledani izdelki zelo razlikujejo. Popusti se gibljejo od približno 30 do 70 odstotkov.

Izdelki z znižano ceno, ki jim bo v kratkem potekel rok uporabnosti, so v trgovinah postavljeni na različnih mestih. Lahko so na običajnem mestu na polici, kjer so tudi takrat, ko cena ni znižana (Hofer in Eurospin), ali na posebej označenih mestih (E.Leclerc, Lidl in Spar). V nekaterih trgovinah (Tuš, Mercator) uporabljajo oba načina postavitve, tako da lahko cenejše izdelke najdemo tako na običajnih policah kot na posebnih mestih. Se pa lahko načini postavitve med poslovalnicami istega trgovca razlikujejo.

MIPORjevi ocenjevalci izpostavljajo, da so posebna mesta v trgovinah včasih postavljena tako, da jih potrošniki zlahka spregledajo, zato ocenjujejo postavitev teh izdelkov na običajnih mestih kot boljšo izbiro. Tudi zato, ker je edino primerno, da potrošniki kupujejo te izdelke načrtno in ne le zaradi nižje cene. Ker takšno načrtovanje in nakupovanje običajno zahteva nakupovani seznam, bo potrošnik med iskanjem izdelka s seznama lažje opazil in izbral izdelek z znižano ceno tik pred iztekom roka uporabnosti, če se bo nahajal na običajnem mestu.

Izdelki tik pred iztekom roka uporabnosti so vidno označeni

Ocenjevalce je poleg odstotka popusta zanimalo še, ali je iz oznake na izdelku jasno, da gre za izdelek z znižano ceno tik pred iztekom roka uporabnosti. Ta oznaka potrošniku poda jasno informacijo, da mora biti še bolj pozoren na rok uporabnosti izdelka. Preverili so tudi, na kakšen način je na znižanem izdelku naveden popust.

Na izdelkih so opazili tri načine navedbe znižanja cene:

  • nalepka z odstotkom popusta;
  • nalepka s popustom, ki vključuje tudi ceno pred znižanjem in po njem;
  • nalepka s ceno po znižanju.

Z vidika preglednosti je do potrošnika najmanj prijazna nalepka s ceno po znižanju, saj mora sam poiskati redno ceno izdelka in izračunati odstotek znižanja. Najbolj prijazna do potrošnika je informacija o višini popusta, ki vključuje obe ceni, pred znižanjem in po njem, ter informacijo o ceni izdelka za kilogram oziroma liter.

Naš nasvet

  • Izdelki tik pred iztekom roka uporabnosti so enako varni za uživanje kot izdelki z običajnim rokom uporabnosti. Pri solatah bodite pozorni na morebitne nagnite dele. Če jih opazite, izdelka ne kupite.
  • Po nakupih se odpravite z nakupovalnim seznamom. Če je na njem izdelek, katerega cena je znižana tik pred iztekom roka uporabnosti, ga kupite, če ga boste do navedenega roka tudi porabili.
  • Tisti, ki ste malo bolj vešči v načrtovanju jedilnikov, lahko nakupovalni seznam ustrezno prilagodite in, denimo, namesto purana in solate kupite piščanca in špinačo z znižano ceno tik pred iztekom roka uporabnosti. Prihranili boste in hkrati pripomogli k zmanjšanju količin zavržkov.

Še več informacij o rezultatih primerjalnega ocenjevanja najdete v članku Primerjalno ocenjevanje ponudbe živil tik pred iztekom roka uporabnosti.

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.