Pogosto nepopolne oz. pomanjkljive informacije, čeprav že minimalna količina alergena pri bolniku lahko sproži hudo reakcijo.

Alergijske bolezni so v porastu. Ocenjuje se, da je v razvitem svetu na hrano alergičnih med 2 % in 10 % ljudi. Učinkovitega zdravila za alergijo na hrano ni, bolnikom preostane le, da se alergenom (hrani, na katero so alergični) popolnoma izogibajo.

zoom Preverite: tabela z ocenami in konkretni podatki

Sliši se enostavno, a žal ni tako, svojevrsten izziv postane prehranjevanje izven doma. To se je potrdilo tudi na primerjalnim ocenjevanjem, na katerem smo preverili, na kakšen način slaščičarne na prodajnem mestu navajajo alergene, kako dobro je osebje v slaščičarni podučeno o alergenih in kako osebje skrbi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije zaradi rabe istih kuhinjskih pripomočkov, ki je bil izveden v 16 slaščičarnah v šestih mestih po Sloveniji. Prav nobena od slaščičarn ni dobila ocene zelo dobro, oceno dobro so dobile le 3, vse ostale pa oceno pomanjkljivo oz. nezadovoljivo.

navedek1

Ponudniki se morajo zavedati dejstva, da jim ljudje zaupajo svoje zdravje,

navedek2

je izpostavila Nataša Forstner Holešek ter jih pozvala: "Bodite vredni tega zaupanja in skrbno označite prisotnost oz. odsotnost alergenov v vaših izdelkih."

Potrošnik z alergijo na hrano nedvomno potrebuje točne informacije o prisotnosti alergenov v živilih, ki mu morajo biti zagotovljene tako pri prepakiranih živilih, ki jih kupi v trgovini, kot pri nepredpakiranih živilih, ki so na voljo v obratih javne prehrane, na primer v slaščičarnah.

To je jasno določeno tudi v Uredbi (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. "Zakonodaja določa, da morajo biti podatki o alergenih navedeni čitljivo in na dobro vidnem mestu na vsaj enem od mest, kjer so nepredpakirana živila na voljo oz. kjer je ponudba jedi predstavljena (npr. jedilni list, pano, plakat, ekran)," je poudarila Nika Kremić iz MIPORja in dodala:

navedek1

Nad rezultatom pregleda slaščičarn smo razočarani. Čeprav lahko alergije na hrano resno ogrozijo zdravje ali celo življenje posameznika in čeprav je zakonodaja na tem področju relativno dobro urejena, nobena od slaščičarn ni dobila ocene zelo dobro.

navedek2

Pomanjkljive informacije ali informacij preprosto ni bilo
V slaščičarno so se odpravili kot običajni potrošniki, s predpostavko, da imamo eno od alergij na hrano (npr. na sojo ali mleko). Oseba s katero koli alergijo verjetno nima ne potrebe ne želje, da bi s tujci delila informacije o svojem zdravstvenem stanju, zato smo najbolje ocenili tista prodajna mesta, ki so imela alergene označene na meniju oziroma ponudbi, na voljo na vsaki mizi. Tako bi lahko potrošnik v miru pregledal ponudbo in izbral ustrezno živilo, ne da bi mu bilo treba vsem razlagati, kakšno alergijo ima. Med pregledanimi slaščičarnami so bile le redke, ki so imele označene informacije o alergenih za celotno ponudbo živil. Celotno ponudbo, vključno z napitki, smo našli le v slaščičarnah Dulcis in Cacao v Ljubljani ter Kroštola v Kopru.

Med pomanjkljivostmi pri navajanju informacij o alergenih pa je bilo pogosto tudi nepopolno označevanje oreščkov in glutena. "Pri ponudbi in označevanju hrane brez glutena se morajo vsi v slaščičarni (slaščičarji in strežno osebje) zavedati, da že minimalna količina moke ali drobtin, lahko povzroči hudo reakcijo in okvari tanko črevo bolnika za več let. Nekateri imajo akutno reakcijo na gluten, dobijo prebavne težave in bruhajo, prav vsem bolnikom s celiakijo pa zaužitje glutena zelo škoduje. Črevo potrebuje tudi do 3 mesece, da se regenerira po enem samem prekršku. Dovoljena količina je 20 mg/kg izdelka. Zato je pri pripravi, hrambi in postrežbi slaščic brez glutena potrebna posebna previdnost. Do hudih posledic, tudi do anafilaktičnega šoka pa lahko pride tudi pri zaužitju drugih alergenov, predvsem oreščkov," je opozorila Nataša Forstner Holešek, prehranska strokovnjakinja in strokovna sodelavka Slovenskega društva za celiakijo.

Ne zanašajte se le na znanje osebja!
Poleg pisnih informacij o alergenih v ponudbi slaščičarn nas je zanimalo tudi znanje osebja, zaposlenega v slaščičarni in način dela oz. preprečevanje navzkrižne kontaminacije z alergenom. Slednje smo preverili prek ločevanja pribora pri strežbi sladoleda. Spremljali smo, ali osebje za različne vrste sladoleda uporablja ločen pribor oz. pribor ločuje. "Le v petih od skupno 16 slaščičarn je bilo ločevanje pribora ustrezno, in sicer so imeli za vsako vrsto sladoleda posebno lopatko. To je elegantna rešitev za preprečevanje navzkrižne kontaminacije," je predstavila rezultate Nika Kremić. Zaskrbljujoče pa je bilo tudi znanje osebja o alergenih. Ko smo jih povprašali za priporočilo izdelka brez določenega alergena (npr. mleka, soje, glutena), so bili večinoma presenečeni, pogosto so kaj priporočili bolj kot ne na pamet. Ko smo jih povprašali, kako prepričani so o svojem priporočilu, so se posvetovali z drugim članom osebja ali pa prinesli seznam, češ naj si sami izberemo ustrezen izdelek. Najboljše znanje osebja o alergenih smo zasledili v Sladoledarni in v slaščičarni Kroštola v Kopru.

Predstavitev s tiskovne konference

Primerjalno ocenjevanje informacij o alergenih v ponudbah slaščičarn je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami? Naročite se na e-novice še danes!
Antispam

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.