Gobova juha je med Slovenci priljubljena jed. Eni jo pripravijo sami iz osnovnih sestavin, drugi preprosto posežejo po juhi iz vrečke, ki res ne zahteva posebnih kuharskih veščin, a ima s pravo (domačo) gobovo juho bolj malo skupnega. Na MIPORju smo v primerjalno ocenjevanje vključili dvanajst dehidriranih gobovih juh iz vrečke z dodatkom jurčkov, med katerimi bi za porcijo (krožnik juhe) odšteli med 0,09 in 1,40 evra.

Le trije izdelki so dobili skupno oceno dobro, predvsem ker so brez aditivov, z dokaj visoko vsebnostjo gob. Pet izdelkov je dobilo oceno povprečno, trije pomanjkljivo in en nezadovoljivo, saj vsebuje največ aditivov, med njimi fosfate ter veliko soli, dodan sladkor in palmino maščobo. Tokrat so bili najdražji izdelki tudi najbolje ocenjeni. A s prepričljivo količino gob se ne more pohvaliti noben izmed izdelkov, saj se je delež gob (glede na navedbe na embalaži) gibal med 2 in 11 %.

zoom PotrošnikovZOOM: preverite rezultate ocenjevanja gobovih juh iz vrečke

Kaj najdemo v vrečki gobove juhe?
Prašek za pripravo gobove juhe je sestavljen iz pšenične moke in škroba, maščobe, dehidriranega mleka, soli, začimb in dehidriranih gob. Dodani so še maltodekstrin, ekstrakt kvasa, hidrolizirane mlečne ali rastlinske beljakovine ter v redkih primerih dehidrirana zelenjava. Večina vsebuje dodane arome, drugi aditivi pa so redko na seznamu sestavin.

Prehranski profil: s porcijo juhe zaužijemo polovico še primernega dnevnega vnosa soli, nekateri izdelki vsebujejo celo sladkor
Pri prehranskem profilu smo posebno pozornost namenili vsebnosti soli. "Ocenili smo jo glede na prehranski semaforček, in sicer je vsem izdelkom pripravljenim po navodilih proizvajalca za sol zasvetila oranžna luč. Če pa bi primerjali vrednosti na 100 gramov suhega izdelka, bi seveda vsem zasvetila rdeča luč, vendar praška za juho ne jemo samega `na žlico´, temveč ga vedno pripravimo z vodo ali mlekom, zato smo ocenili vrednosti, ki veljajo za pripravljen izdelek," je opozorila na (pre)veliko vsebnost soli Anja Zupan. Zato smo juhe, ki vsebujejo sol na meji z rdečo lučjo po semaforčku, ocenili pomanjkljivo.

Pri oceni prehranskega profila smo pozornosti namenili tudi sladkorju.

navedek1

Sladkor se nam zdi v tem primeru popolnoma nepotreben dodatek (ne vsebujejo ga vsi izdelki). Nekateri proizvajalci ga dodajajo za izboljšanje okusa in arome v obliki saharoze ali sirupa. Če sta izdelku dodana še mleko oziroma laktoza, se vsebnost sladkorja še nekoliko poveča. Tako lahko s porcijo juhe zaužijemo tudi do 6 gramov sladkorja. Tega zagotovo potrošniki ne pričakujejo,

navedek2

je opozorila Anja Zupan.

Aditivi: nepotrebni, kar dokazujejo izdelki brez njih
Dva izmed pregledanih izdelkov sta popolnoma brez aditivov in arom in potrjujeta dejstvo, da je tak izdelek možno narediti brez aditivov. Drugi vsebujejo vsaj arome, dve juhi tudi barvila, nekatere pa še nadomestek kuhinjske soli kalijev klorid, dodatek citronske kisline, gostila in stabilizatorje. Mononatrijev glutamat je bil ob pregledu leta 2016 prisoten še v polovici testiranih izdelkov, v tokratnem pregledu le v enem.

Sestavine: kje so gobe?
Pri pregledu sestavin smo največ pozornosti namenili vsebnosti gob, ocenili so tudi dodatek palmine maščobe in dodatkov za okus, ki vsebujejo naravno prisotno glutaminsko kislino.

Vsebnost gob v pregledanih juhah je zelo različna, zato potrošnikom svetujemo, da če posegajo po tovrstnih izdelkih, preberejo kaj pravzaprav vsebujejo.

Številnim juham so za boljši okus in aromo, poleg že omenjenih aditivov, dodane še različne začimbe (majaron, česen, poper, muškatni orešček …), nekaterim tudi izvleček kvasa, hidrolizirane beljakovine in sojine beljakovine. Kvas in beljakovine vsebujejo glutaminsko kislino (aminokislina), ki je sestavni del aditiva mononatrijev glutamat in podobno pripomore h okusu `umami´ oziroma `petemu okusu´ živila, kar ne bi bilo potrebno, če bi izdelki vsebovali več gob.

Naš nasvet:

  • Izberite izdelke s čim krajšim seznamom sestavin.
  • Pozorni bodite na vsebnost soli in prisotnost aditivov, na voljo so tudi juhe brez aditivov.
  • Če imate čas, si gobovo juho raje pripravite sami.
Primerjalno ocenjevanje gobovih juh iz vrečke je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami? Naročite se na e-novice še danes!
Antispam

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.