Primerjalno ocenjevanje gobovih juh iz vrečke.

Gobova juha je med Slovenci priljubljena jed, a le redki jo pripravijo sami iz osnovnih sestavin. Preprosto in hitro pripravo omogoča juha iz vrečke, ki res ne zahteva posebnih kuharskih veščin, a ima s pravo (domačo) gobovo juho bolj malo skupnega.

Tabela z rezultati ocenjevanja (kliknite na fotografijo za povečavo)

TableaGoboveJuhe

Tokrat smo v primerjalno ocenjevanje vključili dvanajst dehidriranih gobovih juh iz vrečke z dodatkom jurčkov. Trije izdelki so dobili skupno oceno dobro, predvsem ker so brez aditivov, z dokaj visoko vsebnostjo gob. Pet izdelkov je dobilo oceno povprečno, trije pomanjkljivo in en nezadovoljivo, saj vsebuje največ aditivov, med njimi fosfate ter veliko soli, dodan sladkor in palmino maščobo. Tokrat so bili najdražji izdelki tudi najbolje ocenjeni.

Prašek za pripravo gobove juhe je sestavljen iz pšenične moke in škroba, maščobe, dehidriranega mleka, soli, začimb in dehidriranih gob. Dodani so še maltodekstrin, ekstrakt kvasa, hidrolizirane mlečne ali rastlinske beljakovine ter v redkih primerih dehidrirana zelenjava. Večina vsebuje dodane arome, drugi aditivi pa so redko na seznamu sestavin.

Prehranski profil: s porcijo juhe zaužijemo polovico še primernega dnevnega vnosa soli
Pri prehranskem profilu smo posebno pozornost namenili vsebnosti soli. Ocenili smo jo glede na prehranski semaforček, in sicer je vsem izdelkom pripravljenim po navodilih proizvajalca za sol zasvetila oranžna luč. Če pa bi primerjali vrednosti na 100 gramov suhega izdelka, bi seveda vsem zasvetila rdeča luč, vendar praška za juho ne jemo samega »na žlico«, temveč ga vedno pripravimo z vodo ali mlekom, zato smo ocenili vrednosti, ki veljajo za pripravljen izdelek.

Juhe vsebujejo med 0,6 (Marque Repere) in 1,12 (Kania ter Knorr z jurčki in drobnjakom) grama soli na 100 mililitrov juhe. Z eno porcijo tako v telo vnesemo do 2,8 grama soli, kar predstavlja več kot polovico še varnega dnevnega vnosa za odraslo osebo (do 5 gramov soli dnevno). Juhe, ki vsebujejo sol na meji z rdečo lučjo po semaforčku, smo ocenili pomanjkljivo, medtem ko je juha z najmanj soli, ki je bližje zeleni luči, dobila oceno dobro. Ostale so dobile oceno povprečno.

Najmanj energije bomo zaužili z gobovo juho Marque Repere (234 kJ/ 56 kcal na porcijo), največ pa s Knorr gobovo-jurčkovo juho s čebulo (619 kJ/ 148 kcal). Zadnja vsebuje tudi največ maščob (9,3 grama) od tega 5,5 grama nasičenih maščobnih kislin na porcijo, oboje se na prehranskem semaforju obarva oranžno.

Vrečka juhe zadostuje za dve, tri ali štiri porcije, odvisno od pakiranja. Če nas je v gospodinjstvu manj, velikokrat pojemo več kot le eno porcijo in posledično zaužijemo tudi več soli in maščob. Zato svetujemo previdnost pri zaužiti količini, juho raje shranite v hladilniku in si jo pogrejte naslednji dan.

Pri oceni prehranskega profila smo nekaj pozornosti namenili tudi sladkorju, saj se nam zdi v tem primeru popolnoma nepotreben dodatek (ne vsebujejo ga vsi izdelki). Nekateri proizvajalci ga dodajajo za izboljšanje okusa in arome v obliki saharoze ali sirupa. Če sta izdelku dodana še mleko oziroma laktoza, se vsebnost sladkorja še nekoliko poveča. Čeprav ne bi pričakovali, lahko s porcijo juhe zaužijemo tudi do 6 gramov sladkorja (na primer z juho Knorr z jurčki in maslenkami, kjer ga je največ). Juhe, ki jim je dodan sladkor, smo kaznovali.

Aditivi: v enem izdelku še vedno mononatrijev glutamat
Dva od pregledanih izdelkov sta popolnoma brez aditivov in arom (Knorr z jurčki in šitake gobami in Natur compagnie), po čemer sklepamo, da se tovrsten izdelek lahko pripravi brez aditivov. Drugi vsebujejo vsaj arome, dve juhi tudi barvila (Knorr z jurčki in drobnjakom, Maggi z jurčki in šitake gobami), nekatere pa še nadomestek kuhinjske soli kalijev klorid, dodatek citronske kisline, gostila in stabilizatorje. Ker sta le dva izdelka vsebovala veliko aditivov smo skupno oceno izdelkov omejili na največ toliko, kot so dobili oceno za aditive.

Le v izdelku Mladost smo našli ojačevalec arome, mononatrijev glutamat (E621), zato smo temu vzorcu namenili oceno pomanjkljivo. Mononatrijev glutamat je sicer dovoljen aditiv, ki izdelkom doda okus »umami«, a po podatkih Evropske agencije za varnost hrane (EFSA), malčki, otroci in mladostniki lahko presežejo zgornjo varno mejo (ADI) že ob srednji izpostavljenosti, kar lahko povzroči predvsem hude glavobole. Aditiv se večinoma nahaja v izdelkih azijske kuhinje (omake, pripravljene testenine,…), kot tudi v vsem poznanem dodatku jedem - Vegeti. Se pa njegova prisotnost zmanjšuje, v zadnjem testu juh iz vrečke iz leta 2010 (https://www.zps.si/index.php?option=com_content&view=article&id=3849), je bil na primer prisoten še v polovici testiranih izdelkov, v tokratnem pregledu le v enem.

magiSestavine: kje so gobe?
Pri pregledu sestavin smo največ pozornosti namenili vsebnosti gob, ocenili smo tudi dodatek palmine maščobe in dodatkov za okus, ki vsebujejo naravno prisotno glutaminsko kislino.

Vsebnost gob v pregledanih juhah je zelo različna, zato priporočamo natančno branje sestavin. Najmanj gob vsebujeta obe juhi Maggi (le 2 odstotka), največ pa dve Knorrovi (gobova-jurčkova juha s čebulo vsebuje 10,5 odstotka gob, z jurčki in maslenkami pa 11 odstotkov). Izdelke z večjim deležem gob smo ocenili bolje.

Za boljši okus in aromo so, poleg navedenih aditivov, juham dodane še različne začimbe (majaron, česen, poper, muškatni orešček …), nekaterim tudi izvleček kvasa, hidrolizirane beljakovine in sojine beljakovine. Kvas in beljakovine vsebujejo glutaminsko kislino (aminokislina), ki je sestavni del aditiva mononatrijev glutamat in podobno pripomore h okusu »umami« oziroma »petemu okusu« živila. Če bi proizvajalci v izdelke dodali več gob, bi tudi te pripomogle k bolj polnemu okusu »umami« in dodatki morda ne bi bili potrebni. Izdelke brez omenjenih sestavin smo zato v ocenjevanju nagradili, izdelke s kvasom in hidroliziranimi beljakovinami pa ocenili kot povprečne.

Palmina maščoba škoduje zdravju in okolju
Razen štirih izdelkov (Knorr z jurčki in drobnjakom, Knorr gobova-jurčkova juha s čebulo, Marque Repere in Natur compagnie), vsi vsebujejo palmino maščobo, ki je običajno navedena na začetku seznama sestavin. Ta nasičena maščoba je v prevelikih količinah škodljiva za naše zdravje, poleg tega pa je problematična tudi z ekološkega vidika. V Indoneziji in Maleziji zaradi palminih nasadov za pridobivanje olja izsekajo ogromno naravnega tropskega gozda, kar posledično prispeva k večjim količinam toplogrednih plinov in segrevanju ozračja. Uporabi palmine maščobe, kljub dobrim tehnološkim lastnostim in nizki ceni, zato v skrbi za okolje in omejevanje uživanja nasičenih maščobnih kislin potrošniške organizacije nasprotujemo. Izdelke s palmino maščobo smo zato v ocenjevanju kaznovali.

knorOznačba: neprimerljivi podatki in zavajajoče navedbe
Energijska in hranilna vrednost je na juhah označena različno. Vse juhe bi morale imeti označene vrednosti na 100 g suhega izdelka, saj je le tako mogoča prava primerjava med izdelki, kar pa žal ne drži. Pravilno navedbo imajo le juhe proizvajalcev Maggi, Gusto, Mladost in Marque Repere, medtem ko so pri ostalih le navedbe na 100 ml pripravljenega izdelka ali na porcijo. Izdelke s pravilnimi navedbami smo nagradili, vzorce s podatki, ki so preračunani zgolj na 100 mililitrov pa ocenili kot nezadovoljive.

Oceno smo izdelkom znižali tudi na račun zavajajočih navedb. Izdelki Knorr se namreč oglašujejo s sloganom »Dober okus daje narava«, a vsebujejo arome, ekstrakt kvasa in dodane rastlinske beljakovine, ki poustvarjajo željen okus »umami«, gob pa je le 4,7 odstotka. Dober okus torej dajejo nepričakovane dodane sestavine, ki jih v domači juhi zagotovo ne bi uporabili.

Velike razlike v ceni
Za porcijo juhe boste odšteli med 0,09 (Mladost) in 1,4 evra (Knorr gobova-jurčkova juha s čebulo). Trije najdražji izdelki (Knorr z jurčki in maslenkami, Knorr gobova-jurčkova juha s čebulo in Natur compagnie) so med bogatejšimi po količini dodanih gob, dva sta tudi poponoma brez aditivov in arom. V tem primeru zato lahko rečemo, da cena odraža tudi kakovost izdelkov.

Naš nasvet

  • Izberite izdelke s čim krajšim seznamom sestavin.
  • Pozorni bodite na vsebnost soli in prisotnost aditivov, na voljo so tudi juhe brez aditivov.
  • Če imate čas, si gobovo juho raje pripravite sami

Recept za domačo gobovo juho (za 1 osebo)
80 g gob 
1 manjša čebula
srednje velik krompir
majhen korenček
sol in začimbe po okusu
250 ml vode

Korenje in olupljen krompir razrežemo in skuhamo v 250 ml vode. Medtem ko se zelenjava kuha pripravimo gobe, ki jih rahlo podušimo na čebuli. Zelenjavno mešanico zmešamo (po želji lahko tudi samo pretlačimo ali pa pustimo cele kose), dodamo dušene gobe ter po okusu začinimo in solimo. Kuhamo še 5 minut in postrežemo.

Cena na porcijo: približno 90 centov.

 Kako smo oocenjevali?

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.