Primerjalno ocenjevanje piškotov za dojenčke in majhne otroke. So zdrava izbira?

Če imate doma dojenčka ali malčka, ste se zagotovo že srečali s piškoti, ki so namenjeni prav najmlajšim. V trgovinah se nahajajo na specializiranih policah z otroško hrano in so glede na navedbe na embalaži v večini primerni že za dojenčke pred prvim letom. So praktični za uporabo tako doma kot zunaj doma, saj jih lahko otrok drži v roki, zato pogosto končajo v nakupovalnem vozičku. Jih dojenček res potrebuje?

Tabela z rezultati ocenjevanja (kliknite na fotografijo za povečavo)

TabelaPiskoti

V tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo podrobneje pregledali petnajst piškotov za dojenčke in malčke, ki smo jih razdelili v dve skupini. V prvo skupino smo vključili devet piškotov, ki so glede na oznako na embalaži primerni za dojenčke že pred prvim letom, v drugo pa šest izdelkov, ki so namenjeni malčkom po dopolnjenem prvem letu starosti in glede na navedbe na embalaži vsebujejo dodano sadje. Skupno sta le dva vzorca dobila oceno dobro, štirje povprečno, osem pomanjkljivo in en nezadovoljivo. Slabše ocene so prejeli vzorci za dojenčke do 12 mesecev starosti, predvsem na račun slabše ocene prehranskega profila in dodanih aditivov.

Po sestavi so piškoti za dojenčke in majhne otroke podobni običajnim `piškotom´, predvsem tisti, ki naj bi bili primerni za dojenčke do enega leta starosti, saj običajno vsebujejo moko (najpogosteje pšenično), sladkor ali sirup in maslo ali olje. Nekaterim so dodani še posneto mleko ali banana v prahu, vitamini in minerali. Z izjemo enega izdelka vsi vsebujejo še aditive in/ali arome. Izbrana skupina piškotov, namenjena uživanju šele po dopolnjenem prvem letu pa poleg navedenega vsebuje še dodatke sadja. A količina sadja v nekaterih izdelkih skoraj ni vredna omembe, saj predstavlja zgolj slaba 2 odstotka, velikokrat je sadje dodano v obliki zgoščenih sokov. Največ sadja vsebujeta izdelka Alnatura (25 odstotkov dateljnov) in DM bio (12 odstotkov naoljenih rozin, 7 odstotkov bananinih kosmičev in 5 odstotkov jabolčne moke).

Embalaža – en sloj je dovolj
S trajnostnega vidika smo pregledali in ocenili koliko slojev embalaže vsebujejo izdelki. Večinoma gre za izdelke pakirane v folijo, ki je vložena še v kartonasto embalažo. Take izdelke smo ocenili kot povprečne, saj obstajajo tudi izdelki, pakirani le v eno plast embalaže, te smo ocenili z oceno dobro. V skupni oceni embalaže smo upoštevali še poškodbe na embalaži, ki pa jih pri pregledanih izdelkih nismo opazili.

Prehranski profil – večini izdelkov sladkor dodan
Prav vsi pregledani piškoti za dojenčke in malčke vsebujejo sladkor. Glede na vsebnost sladkorja pa so med izdelki ogromne razlike, saj ga lahko vsebujejo od 12 pa do 25 gramov v 100 gramih izdelka. A bolj kot sama vsebnost sladkorja je pomembno, ali je izdelku sladkor dodan ali pa vsebuje zgolj naravno prisotne sladkorje v sestavinah kot so na primer sadje in mleko. Evropsko združenje kliničnih dietetikov (ESPEGHAN) odsvetuje uživanje dodanega sladkorja otrokom mlajšim od dveh let, zato smo vse izdelke z dodanim sladkorjem ocenili kot nezadovoljive. Prav tako smo slabše ocenili izdelke z večjo vsebnostjo sladkorja, čeprav je bil ta na račun dodanega sadja, oziroma sadnega soka. Prav vsi z izjemo dveh izdelkov za otroke, starejše od 12 mesecev z dodanim sadjem (DM Bio in Alnatura), vsebujejo dodani sladkor (saharoza) ali pa druga živila, ki vsebujejo prosti sladkor (rižev in agavin sirup, zgoščeni sadni sokovi), uporabljena zaradi njihovih sladilnih lastnosti.

Po drugem letu starosti naj prosti sladkor ne bi predstavljali več kot 5 odstotkov dnevnega energijskega vnosa (vir: WHO), kar za malčka, starega dve leti pomeni 15,5 grama sladkorja dnevno. Vse izdelke, ki so vsebovali več kot 15,5 grama sladkorja, smo zato ocenili kot nezadovoljive. En izdelek smo ocenili kot povprečen (Demeter Holle), saj je vseboval le 12 gramov sladkorja na 100 gramov, in tri pomanjkljivo (Alnatura, Hipp in Dm Bio – vsi z dodanim sadjem), zaradi vsebnosti okoli 14 gramov sladkorja.

Pri skupni oceni prehranskega profila smo upoštevali tudi vsebnost prehranske vlaknine, izdelke z več prehranske vlaknine smo ocenili bolje. Skupna ocena prehranskega profila ni presegla ocene dobro (DM Bio in Alnatura), dva izdelka sta dobila oceno pomanjkljivo (Hipp in Demeter), medtem ko so bili ostali ocenjeni kot nezadovoljivi.

Aditivi – le en izdelek je brez
Ob prebiranju seznama sestavin, ki se nahaja na embalaži piškotov, ugotovimo, da z izjemo izdelka Beauty baby kiddys, Bio pirini keksi, ki je brez aditivov in smo ga zato ocenili kot zelo dobrega, vsi vsebujejo številne aditive, nekateri tudi arome. Glede na uredbo o aditivih hrana za dojenčke ter majhne otroke do treh let ne sme vsebovati sladil, barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa. Lahko pa vsebuje sredstva za vzhajanje, kisline, emulgatorje in arome, ki so v pregledanih piškotih. Kot sredstva za vzhajanje so dodani različni karbonati, tartrati in fosfati. Predvsem fosfatom, ki jih vsebujeta izdelka Plasmon in Alete, se je pametno izogibati, saj je prevelik vnos fosforja za naše telo škodljiv, ker vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema.

Kot že omenjeno, je le en izdelek dobil oceno zelo dobro (Beauty baby kiddys, Bio pirini keksi), šest izdelkov smo ocenili kot dobre, štiri kot pomanjkljive ter štiri kot nezadovoljive zaradi dolgega seznama različnih aditivov in dodatka tartratov ter fosfatov.

Označba – pomanjkljive navedbe
Ocena označbe je pri izdelkih bolj kompleksna. Ocenjevali smo čitljivost, kontrast, velikost črk, pravilnost navedb hranilne tabele in seznama sestavin ter različne prostovoljne navedbe. Štirje izdelki so dobili oceno dobro, devet povprečno in dva pomanjkljivo (Demeter in Plasmon, topni piškotki), zaradi pomanjkljivih za potrošnika pomembnih neobveznih informacij.

Izdelkom smo znižali oceno tudi zaradi predstavitve izdelka le v tujem jeziku. Niti en izdelek nima na prednji strani jasno napisano v slovenščini za kakšen izdelek gre, kar potrošniku onemogoča hitro primerjavo in izbiro. Takšne le z malo slovensko nalepko smo ocenili kot nezadovoljive.

Vsi izdelki imajo na embalaži dovolj prostora za hranilno tabelo, vendar jih kar sedem tabele nima. Podatke o hranilni vrednosti imajo navedene v linearni obliki, zato smo te izdelke ocenili kot pomanjkljive. Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom namreč predpisuje oznako hranilne vrednosti v tabeli, kadar je prostora dovolj.

Naš nasvet:

  • Kljub temu, da so piškoti praktični za uporabo, so hkrati energijsko gosta živila, ki imajo po večini dodan sladkor, zato jih ne priporočamo otrokom do prvega oziroma še bolje drugega leta starosti. Za grizljanje otroku raje ponudite kuhan korenček, rezino sira, nesladkan pekovski izdelek (žemlja) ali narezano sadje.
  • Poleg samega vnosa hranil so zelo pomembni prehranjevalni vzorci, ki se prenašajo tudi v odraslo dobo. Če otrok že kot dojenček pogosto uživa piškote, jih bo zelo verjetno tudi kasneje.
  • Število aditivov nakazuje, da gre za procesirano živilo, zato dvakrat premislimo, kako pogosto in sploh, ali bi takšno živilo v vključili dojenčkovo oziroma malčkovo prehrano.
  • Če se boste vseeno odločili za nakup piškotov za dojenčke in malčke, izberite tiste, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja in vsebujejo čim manj naravno prisotnega sladkorja. Piškoti naj bodo na jedilniku le poredko.

Kako smo ocenjevali

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.