Ko materino mleko ni več dovolj: primerjalno ocenjevanje instant žitnih in mlečno žitnih kašic za dojenčke.

Mlečno žitna kaša je nadomestek mlečnega obroka za dojenčke, ki jih navajamo na dopolnilo prehrano. Na trgovskih policah je veliko različnih izdelkov, primernih za uporabo od 4., 6., 8. in 12. meseca dalje. Nekaterim je že dodana mlečna formula, drugim mleko dodamo med pripravo. Tokrat smo podrobno pregledali 12 žitnih kašic, ki vsebujejo zdrob. Izbrali smo le osnovne izdelke, brez dodanega suhega sadja, keksov ali čokolade, saj izdelkov z dodatki za prehrano dojenčkov ne priporočamo. Trije od pregledanih izdelkov so dobili oceno zelo dobro, trije dobro, pet povprečno in en pomanjkljivo.

Tabela z rezultati ocenjevanja, kliknite za povečavo

tabela4 

Kašice so eden prvih obrokov, ki jih spozna dojenček, in seveda si vsak želi svojemu otroku zagotoviti le najboljše. V splošnem je otroška hrana dobro nadzorovana z evropsko direktivo 2006/125/ES o žitnih kašicah ter hrani za dojenčke in majhne otroke, ki dokaj podrobno omejuje sestavo. Oceno smo največkrat znižali zaradi dodanega sladkorja, nepotrebnih aditivov ali zavajajočih navedb na izdelku.

Dopolnilno prehrano po evropskih priporočilih za prehrano dojenčkov (ESPHGAN) začnemo uvajati ne pred 4. mesecem in ne po 6. mesecu, idealno ob dopolnjenem 6. mesecu starosti, ko je dojenček že dovolj razvit (prebavila in ledvica, kot tudi gibalne sposobnosti: sedi, prijema z rokami, zna žvečiti itd.), da se lahko nauči jesti po žlički, materino mleko pa ne zadosti več energijskim in hranilnim potrebam dojenčka. Nove obroke uvajamo postopoma, vsak teden predstavimo novo živilo in vsak mesec zamenjamo nov obrok materinega mleka za dopolnilno prehrano. Mlečno žitne kašice pridejo na vrsto druge, po tem ko otrok že sprejme zelenjavno-mesno kašo.

Prehranski profil – dodani sladkor strogo odsvetujejo za otroke do 2. leta starosti
Evropsko združenje kliničnih dietetikov (ESPGHAN) odsvetuje uživanje prostega sladkorja otrokom mlajšim od dveh let, zato smo pri oceni prehranskega profila strogo kaznovali vse izdelke z dodanim sladkorjem, in sicer smo vse ocenili kot nezadovoljivo, v skupni oceni prehranskega profila pa niso dobili ocene več kot pomanjkljivo. Prav tako smo slabše ocenili izdelke z večjo vsebnostjo sladkorja, čeprav je bil ta na račun laktoze (naravno prisoten sladkor v mleku) dodane s sirotko ali mlekom v prahu. Izdelke smo primerjali z vsebnostjo laktoze v materinem mleku, ki je okoli 7 g na 100 ml mleka. Izdelke, ki so imeli manj sladkorja smo ocenili kot zelo dobre (Beauty baby, Alnatura), izdelke z več sladkorja pa kot povprečne (Babylove), pomanjkljive (Bebivita, Hipp 3451, Lino Grisolino, Milupa večerna mlečna kašica po 4. mesecu) ali nezadovoljive (Milupa Miluvit in Mulupa večerna kaša po 6. mesecu).

*Prosti sladkor je ves sladkor dodan med postopkom predelave živila s strani proizvajalca, kuharja ali potrošnika kot tudi sladkor naravno prisoten v sadnih sokovih, nektarjih, sirupih in medu. Pod prosti sladkor se ne šteje sladkor, ki je naravno prisoten v sadju in zelenjavi ter humanem mleku, mlečni formuli ali nesladkanem kravjem (kozjem, ovčjem,…) mleku ter mlečnih izdelkih.

Sestava obroka pripravljenega po navodilih

 Tabela3

Aditivi - emulgator v kašicah je popolnoma nepotreben
Glede na uredbo o aditivih hrana in živila za dojenčke ter majhne otroke do treh let ne smejo vsebovati sladil, barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa. Sedem od pregledanih izdelkov ni vsebovalo nobenih aditivov, pet izdelkov pa je vsebovalo sicer dovoljene, vendar ne potrebne aditive. Izdelke z več različnimi aditivi (na primer emulgator: sojin lecitin in umetna aroma: vanilin) smo označili kot pomanjkljive (Milupa Miluvit in Milupa večerna kašica po 6. mesecu), izdelke z enim aditivom (umetno aromo) kot povprečne (Milupa večerna kašica po 4. mesecu in Lino Grisolino) in izdelek, ki je imel dodano le naravno aromo vanilje kot dober (Alete). Izdelki brez aditivov so v tej kategoriji dobili oceno zelo dobro.

Nekateri z nedovoljenimi zdravstvenimi trditvami
Pri označbi smo ocenjevali čitljivost, kontrast in različne navedbe. Noben izdelek ni za označbo prejel oceno zelo dobro. 6 izdelkov je prejelo oceno dobro, 5 povprečno in 1 pomanjkljivo. Nekateri izdelki (vsi izdelki Milupa in izdelek Hipp 3451) so imeli del označbe zabrisan oziroma nenatisnjen in so s tem (glede na informacije na izdelkih istega trgovca s popolno označbo) izgubili podatek o distributerju za Slovenijo, kar smo kaznovali. Na sedmih od pregledanih izdelkov so informacije napisane s premajhnimi črkami, kar smo ocenili kot nezadovoljivo, saj je na izdelku dovolj prostora za zakonodajno določenih 1,2 mm. Pri izdelku Beauty Baby je med sestavinami pšenična moka, medtem ko v imenu navajajo, da gre za zdrobovo kašo, pri dveh izdelkih (Bebivita in Hipp 3451) pa je izpuščen delež ene glavne sestavine (zdrob oz. mleko), kar smo "kaznovali" z oceno pomanjkljivo.

Izdelki imajo na embalaži vsi dovolj prostora za hranilno tabelo, vendar jo imajo na izdelku le trije, trije izdelki pa na priloženem listu v prilepljeni odstranljivi mapi. Tak način za potrošnika ni najbolj priročen, saj otežuje neposredno primerjavo med izdelki, prav tako priložena mapa hitreje odpade z embalaže, s tem pa izgubimo potrebne informacije v slovenskem jeziku. Na vloženem listu so bile pri izdelku Bebivita navedene tudi nedovoljene splošne zdravstvene trditve: "Za zdrav razvoj" in "Za zdravo rast", o čimer bomo opozorili tudi pristojni inšpektorat. Prav tako so se podatki na listu razlikovali od podatkov na prilepljeni deklaraciji. Na listu so nepravilno zapisani alergeni in navedena napačna aroma, med tem ko so na deklaraciji podatki pravilni. Za skupno oceno označbe je ta izdelek dobil oceno pomanjkljivo.

Mlečni kaši Alete in Hipp 3451 se oglašujeta kot izdelka brez barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa oziroma brez umetnih arom (na kaši Hipp je navedeno: po pravilniku). Takšne navedbe so zavajajoče, saj jih ob upoštevanju zakonodaje ne sme vsebovati nobena mlečna kaša, za kar smo jim znižali oceno.

Embalaža – je dodaten karton potreben?
S trajnostnega vidika smo pregledali in ocenili koliko slojev embalaže vsebujejo izdelki. Večinoma gre za izdelke pakirane v folijo (vrečko), katera je vložena še v kartonasto embalažo. Če so paketi večji vsebujejo dve vrečki (na primer 2 x 300 g). Gre sicer za več embalaže, vendar ker je odprt izdelek potrebno hitro porabiti, pakiranja v več vrečk nismo kaznovali. Točke smo odvzeli izdelkom z dvema slojema embalaže in pa tistim, ki imajo dodano palmino olje. Pri tem točkovanju upoštevamo tudi trajnost in pridobivanje palminega olja je velik okoljevarstveni problem. Slik, s katerimi bi izdelki odvračali od dojenja ali pretirano idealizirali izdelek, nismo opazili.

Najbolje je kašice pripraviti z materinim mlekom
Pri dveh izdelkih smo zasledili, da proizvajalec kot eno od možnosti za pripravo kašice navaja uporabo kravjega mleka - pri žitni kašici Lino Grisolino in Hipp 2930, pri čemer pri slednjem svetujejo uporabo razredčenega kravjega mleka (100 mililitrov kravjega mleka + 100 ml vode). Podobna navodila se pojavljajo tudi na drugih izdelkih na trgu, vendar pripravo žitnih kašic s kravjim mlekom svetujemo šele po dopolnjenem 12. mesecu starosti, pediatri pred 12. mesecem dopuščajo le dodajanje okoli 100 ml kravjega mleka dnevno. Izdelki brez dodanega mleka (Hipp 2930 in Milupa zdrobova žitna kaša) uporabe materinega mleka ne spodbujajo, temveč navajajo le uporabo nadaljevalne mlečne formule ali kravjega mleka (izdelek Hipp). Le izdelek Grisolino navaja tudi uporabo materinega mleka, ima pa v hranilni tabeli izpostavljene podatke za obrok s kravjim mlekom. To smo kaznovali z nižjo oceno.

Velike razlike v ceni obrokov
Cena mlečno žitnih kašic se giblje med 0,32 in 0,50 evra na obrok (pripravljen po navodilih na embalaži), višja cena pa ne odraža nujno višje kakovosti izdelka. Uporaba kašic, ki vsebujejo le žita brez dodane mlečne formule, je cenejša od mlečno-žitnih kašic, če za mešanje uporabljamo materino mleko (0,20 do 0,30 evra). Če pa uporabimo nadaljevalno formulo (po priporočilih na embalaži 20 gramov prahu na obrok), je cena obroka sicer odvisna od formule, ki jo uporabimo in se lahko povzpne tudi do 0,70 evra na obrok. Poglejmo si na primer oba izdelka Hipp, ena kašica je le žitna (Hipp 2930) in ji mleko dodamo sami, druga že z dodano mlečno formulo (Hipp 3451). Cena obroka, ki ga pripravimo z žitno kašico Hipp 2930, kateri sami dodamo točno določeno nadaljevalno mleko (Hipp 2 Combiotik) po navodilih na embalaži, je za 0,11 evra višja kot, če bi obrok pripravili z mlečno žitno kašico Hipp 3451 z dodatkom prekuhane vode. Če za mešanje uporabljate mlečno formulo vam torej priporočamo izbiro kašic z že dodano formulo, seveda pa bodite ob nakupu pozorni na dodani sladkor.

Naš nasvet: Najbolje in najceneje bo, če kašico pripravimo sami, vendar pazljivo pri izbiri osnovne surovine
V malo vode skuhamo 20 gramov žitnih kosmičev ali zdroba, dodamo 200 mililitrov materinega mleka ali nadaljevalni mlečni pripravek, ustrezno ohladimo in postrežemo. A pri izbiri žit moramo biti nekoliko bolj pozorni. Izbirajmo žita posebej namenjena za prehranjevanje otrok (razvidno iz embalaže) ali vsaj iz kontrolirane ekološke pridelave, saj za taka živila veljajo strožje omejitve glede kakovosti, vsebnosti mikroorganizmov in ostankov pesticidov (žita za otroke teh ne smejo vsebovati več kot do 0,01 mg/kg izdelka).

Najprimernejša žita za prvo uvajanje so riž, polenta, pšenični zdrob, prosena in ovsena kaša. Z žiti, ki vsebujejo več prehranske vlaknine, raje počakajte, saj večja vsebnost vlaknin vodi do tekočega blata in posledično večje verjetnosti za dehidracijo dojenčka.

Kako smo ocenjevali

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.