Primerjalno ocenjevanje kave v kapsulah.

Priprava kave s kavnimi aparati na kapsule je med potrošniki vse bolj priljubljena, postopek je preprost in hiter, aparati so postali cenovno dostopni, dovolj pestra je tudi ponudba kapsul. Na policah trgovin smo našli izdelke, namenjene pripravi različnih kavnih napitkov: espressa, dolge kave in kavnih napitkov z mlekom, kot sta capuccino in latte macchiato.

Tabela z rezultati ocenjevanja (kliknite na fotografijo za povečavo)

TabelaKaveVKapsulah

V tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo podrobneje pregledali sestavo kapsul cappuccino, ki so med kavnimi napitki z mlekom zagotovo najbolj priljubljene. V ljubljanskih trgovinah smo kupili sedem paketov kavnih kapsul blagovnih in trgovskih znamk, na katerih je pisalo cappuccino, enega smo naročili prek spleta. Preverili smo, ali so med kapsulami razlike v sestavi in ceni. Skupno sta le dva vzorca dobila oceno dobro, štirje pomanjkljivo in dva nezadovoljivo. Slabše so bili ocenjeni vzorci, ki so vsebovali veliko aditivov, med njimi tudi fosfate ter vzorci, katerih označba je bila delno neskladna z zakonodajo.

Cappuccino je kavni napitek z mlekom, praviloma pripravljen iz espressa, vročega mleka in mlečne pene, kjer vsaka sestavina predstavlja tretjino. Z izjemo izdelka Senseo boste za pripravo tega napitka na aparatu potrebovali dve kapsuli. V prvi je mlečna, v drugi pa kavna komponenta. Vse kapsule so na prvi pogled videti podobno, a nam seznam sestavin razkrije, da se v njihovi notranjosti skrivajo razlike. V kavni kapsuli je običajno mešanica mlete pražene kave, razen pri kapsuli Senseo, ki vsebuje topno kavo. V mlečnih kapsulah smo našli precej več sestavin: mleko v prahu z dodatkom sladkorja oziroma mlečni napitek, ki je narejen iz različnih mlečnih (posneto mleko v prahu, sirotka v prahu, sirotkin permeat in mlečne beljakovine) in ne-mlečnih sestavin (popolnoma hidrogenirana kokosova maščoba in glukozni sirup). Mlečni napitek vsebujeta oba Barcaffejeva izdelka, Cafe Rene in Senseo.

Embalaža – te kapsule niso trajnostna izbira
S trajnostnega vidika smo pregledali in ocenili koliko slojev embalaže vsebujejo izdelki in koliko embalaže pridelamo s pripravo enega napitka. Za pripravo napitka cappuccino, z izjemo izdelka Senseo, potrebujemo dve kapsuli, obe sta izdelani iz plastike. Kapsule so pakirane še v dodatno kartonasto škatlo ali vrečko (Senseo). Kam odvreči odsluženo kapsulo, smo povprašali tako proizvajalca kavnih aparatov kot Javno podjetje Snaga. Oboji so nam odgovorili, da kapsule lahko odvržemo med embalažo le, če smo izpraznili vsebino (mleko oziroma kavo). V nasprotnem primeru jih odvržemo v zabojnik za preostanek odpadkov. Ker se navodila za ravnanje z odpadki med občinami razlikujejo, vam svetujemo, da preverite, kako ločevati kapsule v vašem kraju. Vsekakor pa lahko zaključimo, da izdelek vsebuje ogromno embalaže, ki je ni preprosto ločevati. Zato so prav vsi izdelki za embalažo prejeli oceno nezadovoljivo.

Med pregledanimi izdelki nismo zasledili biorazgradljivih kapsul, smo pa takšno kapsulo opazili pri izdelku Don Jerez Grancrema in Espresso (Eurospin) za pripravo na aparatu Lavazza ali Nespresso. Oba izdelka sta opremljena z znakom organizacije European Bioplastics, ki skupaj s certifikacijsko številko zagotavlja, da je izdelek biorazgradljiv v razmerah, ki jih omogoča industrijsko kompostiranje (poteka pri temperaturi več kot 60 °C). Tako kapsulo lahko odvržete v (rjavi) zabojnik za biološke odpadke, ne pa tudi na domači kompost.

Prehranski profil – vsi izdelki vsebujejo dodani sladkor
Grenkobo kave nekoliko ublažimo že z dodatkom mleka, saj to samo po sebi vsebuje naravno prisoten sladkor. Nekateri jo sicer še dodatno sladkajo, a to je prepuščeno izbiri in okusu posameznega kavopivca. Pregledane kavne kapsule pa te izbire ne ponujajo. Prav vse imajo dodan sladkor, ki predstavlja približno 20 odstotkov mlečne kapsule. Zato smo se pri oceni prehranskega profila osredotočili predvsem na vsebnost sladkorja. Kapsule vsebujejo od 24 do 38 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka. S porcijo napitka, ki je odvisna od proizvajalca (240 ali 150 mililitrov) boste zaužili do 5,4 do 9,6 grama sladkorja, kar je po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije približno petina še varnega dnevnega vnosa sladkorja. Vse kapsule smo zaradi dodanega sladkorja kaznovali, saj veliko ljudi kave sploh ne sladka.

Aditivi – polovica s fosfati
Cappuccino, ki ga na samodejnem ali ročnem kavomatu pripravimo z navadnim mlekom, ne vsebuje aditivov, pri kapsulah pa je to prej izjema. Ob prebiranju seznama sestavin na embalaži kavnih kapsul ugotovimo, da sta le dva izdelka (Nescafe in Hip hop) popolnoma brez aditivov in smo ju zato ocenili kot zelo dobra. Dvema izdelkoma je dodan le emulgator (lecitin) zato sta dobila oceno dobro. Najdaljši seznam aditivov je pri štirih izdelkih z mlečnim napitkom. Vsebujejo stabilizatorje, sredstvo proti sprijemanju, emulgatorje, barvilo, pa tudi aromo. Med stabilizatorji so v vseh štirih izdelkih tudi aditivi iz skupine fosfatov, ki se jim je bolje izogniti, saj je prevelik vnos fosforja za naše telo škodljiv (vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema). Te štiri izdelke smo pri aditivih ocenili kot nezadovoljive.

Označba – pomanjkljive in neskladne navedbe
Ocena označbe je pri izdelkih bolj kompleksna. Ocenjevali smo čitljivost, kontrast, velikost črk, pravilnost navedb hranilne tabele in seznama sestavin ter različne prostovoljne navedbe. En izdelek (Hip hop) je dobil oceno zelo dobro, trije so dobili oceno dobro, štirje pa nezadovoljivo (Barcaffe d.o.t., Barcaffe Perfetto, Cafe Rene in Senseo), zaradi pomanjkljivih informacij za potrošnika in neskladnih informacij.

Izdelkom smo znižali oceno tudi zaradi predstavitve izdelka le v tujem jeziku. Večina jih ima na sprednji strani le podatke in opise v tujem jeziku. Takšne le z malo slovensko nalepko smo ocenili kot nezadovoljive.

Vsi izdelki imajo na embalaži dovolj prostora za hranilno tabelo, vendar kar dva tabele nimata. Podatke o hranilni vrednosti imajo navedene v linearni obliki, zato smo te izdelke ocenili kot pomanjkljive. Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom namreč predpisuje oznako hranilne vrednosti v tabeli, kadar je prostora dovolj. Zaradi lažje primerjave med izdelki v embalaži različnih velikostih je primerno, da se hranilne vrednosti navedejo na 100 mililitrov za pijače oz. tekočine, za preostala živila pa na 100 gramov. Težava je pri izdelkih, ki so na voljo v obliki praška in se uživajo le pripravljeni (npr. z vodo, mlekom), saj nekateri proizvajalci navajajo hranilne vrednosti le na 100 mililitrov pripravljenega izdelka (npr. navedba na izdelkih Amaroy in Senseo). S tem potrošniku onemogočijo primerjavo z drugimi izdelki, ki imajo skladno z zakonodajo hranila navedena na 100 gramov izdelka. Označbo neskladnih izdelkov smo zato ocenili z nezadovoljivo.

Na dovolj veliki embalaži naj bi bile tudi črke dovolj velike (srednji črkovni pas vsaj 1,2 mm). Na večini izdelkov je bila velikost črk več kot 1,2 mm, na dveh izdelkih (Cafe Royal in Senseo) pa smo opazili, da so črke manjše in slabše berljive, zato smo izdelka kaznovali.

Brez obveznih informacij pri naročanju preko spleta
Izdelek Cafe Rene smo naročili v spletni trgovini Mimovrste. Že pri pregledovanju informacij v spletni trgovini smo opazili, da potrošniku niso na voljo vse zakonodajno obvezne informacije (seznam sestavin in hranilna vrednost), ki bi morale biti na voljo pred nakupom. Brez obveznih informacij potrošnik ne more preveriti, kaj izdelek vsebuje in ga primerjati z drugimi.

Ko smo naročeni izdelek prejeli, smo ugotovili, da tudi podatki na embalaži niso popolni, saj na deklaraciji niso navedene sestavine v slovenščini. Prodajalca smo prosili, za pojasnilo in posredovanje informacij o sestavinah v slovenščini. Ko smo seznam prejeli, smo ugotovili, da je popolnoma drugačen od tistega, ki je v angleškem ali nemškem jeziku naveden neposredno na embalaži. Slednji navaja, da naj bi izdelek vseboval le kavo, posneto mleko, sladkor in emulgator, medtem ko seznam sestavin v slovenščini navaja, da je v mlečni kapsuli mlečni napitek, ki vsebuje mlečne in nemlečne sestavine ter številne aditive. Ponovno smo se obrnili na prodajalca za dodatno pojasnilo, pri pregledu pa smo upoštevali navedbe v slovenskem jeziku.

O vseh neskladjih smo obvestili Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Z Mimovrste so nam sporočili, da so izdelek Cafe Rene umaknili iz prodaje in ga ni več mogoče kupiti.

Napitek za približno pol evra
Za cappuccino iz kapsule boste odšteli od 40 do 68 centov. Tudi tokrat se je izkazalo, da cena ni merilo kakovosti, saj sta napitka, ki vsebujeta mlečni napitek s številnimi aditivi, najdražja. Če imate radi kavo iz kapsul, kupite le kapsule s kavo, mlečno peno za cappuccino pa pripravite posebej z namenskim penilnikom. Tak napitek sicer ne bo dosti cenejši, bo pa zagotovo brez nepotrebnih aditivov in sladkorja, z eno kapsulo manj boste uslugo naredili tudi okolju.

Kako smo ocenjevali

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.