Primerjalno ocenjevanje sirnih namazov z zelišči.

Na trgovskih policah najdemo pestro paleto sirnih namazov različnih blagovnih in trgovskih znamk z raznovrstnimi dodatki – zelenjavo, hrenom, ribami, šunko, semeni in podobno.

Podrobneje smo pregledali 18 izdelkov z dodanimi zelišči, od tega dva z zmanjšano vsebnostjo maščobe, enega brez laktoze in enega z ekološkim certifikatom. Skupno so štirje izdelki dobili oceno dobro, 11 povprečno in trije pomanjkljivo. Razdelili smo jih v dve skupini glede na dodatek dušika, ki poskrbi za bolj puhasto strukturo in večjo prostornino izdelkov. Izdelki z dušikom imajo v povprečju nižje ocene kot izdelki brez.

Tabela z rezultati ocenjevanja: Namazi brez dušika (kliknite na fotografijo za povečavo)

NamaziBrezDuika

Tabela z rezultati ocenjevanja: Namazi z dušikom (kliknite na fotografijo za povečavo)

NamazZDusikom

TRAJNOST: Le en izdelek proizveden v Sloveniji
ZigLjubljanskeMlekarneOcena trajnosti je sestavljena iz ocene oddaljenosti proizvajalca in embalaže v kateri je izdelek pakiran. Le en izdelek si je za trajnost prislužil oceno dobro (Mu), ker edini nosi certifikat `Izbrana kakovost Slovenija´, kar pomeni da je surovina (mleko) pridelana in predelana v Sloveniji. Kljub temu, da imamo Slovenci mleka dovolj, le redki proizvajalci izdelujejo sirne namaze. Oddaljenost smo ugotavljali na podlagi številke obrata, ki mora biti obvezno navedena na vseh izdelkih živalskega izvora. Izdelkom, katerih proizvodnja je od našega sedeža v Ljubljani oddaljena več kot 600 km, smo znižali oceno. Vsi izdelki so pakirani v zelo podobno embalažo – plastičen lonček s folijo in pokrovčkom, za kar so si prislužili oceno povprečno.

Prehranski profil: Preveč soli in maščobe
Pri prehranskem profilu smo največ pozornosti namenili vsebnosti soli, maščobe in nasičenih maščobnih kislin, kar smo ocenili s prehranskih semaforjem. Vsem izdelkom za sol zasveti oranžna luč, vsebujejo od 0,63 (Natur Aktiv) do 1,4 grama soli na 100 gramov izdelka (ECO + in Milbona Crefee). Razen štirim (Milfina New lifestyle, Naturella, Pilos in Philadelhia, penasti sirni namaz), večini zasveti rdeča luč pri maščobi, saj vsebujejo 20 ali več gramov maščobe na 100 gramov. Pri nasičenih maščobnih kislinah rdeča luč zasveti prav vsem, saj jih vsebujejo od 9,1 (Milfina New lifestyle) do 18 gramov (Natur Aktiv) na 100 gramov namaza. Pri nekaterih izdelkih smo opazili, da so proizvajalci sicer zmanjšali vsebnost maščobe, a so izdelku (za boljši okus?) dodali sladkor, kar je razvidno iz seznama sestavin dveh izdelkov z najmanj maščobe. Najslabšo oceno prehranskega profila si je prislužil izdelek ECO +, zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob, maščobe in soli. Le en izdelek si je prislužil oceno dobro (Milfina New lifestyle), predvsem na račun nižje vsebnosti maščobe in soli v primerjavi z ostalimi izdelki.

Aditivi: Le trije popolnoma brez
ABC, Milbona (brez dušika) in Natur Aktiv so edini izdelki v pregledu, ki jim ni dodan aditiv. Drugi vsebujejo vsaj enega `pomočnika´ pri okusu, kot sta na primer naravna aroma česna (Marque Repere) ali citronska kislina (Milfina – brez dušika) oziroma teksturi, kot je guar gumi (S Budget – brez dušika). Izdelki brez ali z enim aditivom so si prislužili oceno zelo dobro. Tudi izdelkom z dvema nenevarnima aditivoma ocene nismo znižali. Vsi `penasti´ izdelki poleg dušika (E941) vsebujejo, vsaj še enega ali več aditivov – seznam si lahko pogledate v razpredelnici poleg posameznega izdelka. Glede na to, da v kategoriji sirnih namazov obstajajo izdelki brez dodanih aditivov, ki zato niso nič dražji, menimo, da so v tovrstnih izdelkih nepotrebni. Oceno smo dodatno znižali izdelkom, ki vsebujejo aditiv z vrednostjo ADI (še sprejemljiv dnevni vnos), v tem primeru sta to karagenan in kalijev sorbat. Najslabšo oceno aditivov – pomanjkljivo – je dobil penasti sirni namaz Philadelphia, saj vsebuje 7 aditivov, od tega enega z določenim še sprejemljivim dnevnim vnosom.

Ocena označbe: Manjka podatek o količini in vrsti zelišč
Pri označbi smo ocenjevali velikost črk, skladnost imena in predstavitve izdelka, navedbo sestavin in hranilne vrednosti, pogoje shranjevanja in uporabe, prostovoljne navedbe ter čitljivost in skladnost napisanega z zakonodajo.

Večina sirnih namazov se na prvi strani predstavlja v tujem (največkrat nemškem) jeziku, za kar smo jim znižali oceno. Potrošnik, ki tujega jezika ne razume, tako na prvi pogled ne more vedeti za kateri izdelek gre. Na policah je namreč več podobnih izdelkov, ki pa niso nujno vsi sirni namazi. Izdelek lahko zamešamo z mlečnim namazom, ki vsebuje večji delež smetane in ne vsebujejo mikrobiološke kulture niti sirila. Okus je manj kisel in bolj kremast, vsebujejo manj beljakovin, a tudi manj soli.

Delež zelišč na seznamu sestavin večine izdelkov ni naveden, čeprav bi glede na zakonodajo o označevanju živil moral biti. Pri izdelkih, kjer smo delež zelišč lahko razbrali, se ta giblje med 0,39 (Milbona, Sirni namaz z zelišči) in 4 odstotki (Pilos, Namaz iz svežega sira z zelišči). Kadar skupna vsebnost zelišč ne presega 2 odstotka in na izdelku zelišča niso slikovno/besedno izpostavljena, poimensko navajanje zelišč ni potrebno. Takega izdelka v pregledu ni bilo, saj je prav na vseh izdelkih slika zelišč, žal pa je le na enem izdelku (Milbona Goldessa) navajanje deležev posameznih zelišč med sestavinami pravilno. Vseeno smo lahko iz nekaterih seznamov sestavin razbrali, da proizvajalci kot dodatek zelišč uporabljajo predvsem peteršilj in drobnjak, v nekaterih namazih sta dodana še bazilika in koper. Skoraj vsi izdelki vsebujejo česen in čebulo, nekateri tudi hren ali beli poper.

V ceni več kot trikratna razlika
Za kilogram sirnega namaza z zelišči lahko odštejete vse od 3,93 do 13,43 evra. A cena v tem primeru ne odraža nujno kakovosti. Najdražji izdelek (Philadelphia, penasti sirni namaz) je imel namreč tudi največ dodanih aditivov (stabilizatorje, modificiran škrob, konzervans, kislino, naravno aromo in dušik). Izdelke brez aditivov pa najdemo tako med cenejšimi (Milbona, Sirni namaz zelišči in Natur Aktiv), kot dražjimi izdelki (ABC, sveži kremni sir z drobnjakom).

Nasvet:

  • Pazljivo pri količini, sirni namaz vsebuje kar nekaj nasičenih maščobnih kislin.
  • Izbirajte izdelke brez dodanih aditivov, niso namreč nič dražji od ostalih.
  • Sirni namaz si lahko pripravite tudi sami iz skute in dodatka zelišč, lahko dodate tudi konzervirane sardele in tako obogatite obrok še z omega-3 maščobnimi kislinami.

Kako smo ocenjevali

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.