Ker piščančji medaljoni spadajo med mesne izdelke, bi v njih pričakovali tudi zajeten delež mesa. V sklopu primerjalnega ocenjevanja smo preverili, če to drži.

Glede na pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov in mesnih pripravkov spadajo piščančji medaljoni med mesne izdelke , ki v prerezu ne kažejo več značilnosti svežega mesa. Lahko so narejeni iz kosov mesa ali sestavljenega (oblikovanega) mesa, prav slednjih je v našem primerjalnem ocenjevanju največ.

Mesa nekaj več kot polovica, lahko pa tudi manj

V povprečju so piščančji medaljoni vsebovali 58 odstotkov piščančjega mesa.

Najmanj ga vsebuje izdelek Eco+ in sicer manj kot polovico celotnega izdelka (le 41 odstotkov).

Največ piščančjega mesa vsebuje izdelek Culinea – Chicken nuggets (500 g), in sicer 72 odstotkov.

medaljoni sestava 2

Le pet medaljonov (Mercatorjevi, dva Hoferjeva znamk Primana in Dino chicken nuggets ter dva Lidlova znamke Culinea 500 g ter Vemondo), ki so vsebovali več kot 65 odstotkov mesa, so pri oceni deleža mesa dobilo oceno zelo dobro. Dva izdelka sta dobila oceno dobro, osem oceno povprečno, eden pa nezadovoljivo (Eco+).

Zoom OCENJEVANJE

Od kod prihaja meso?

Marsikomu je pomembno poreklo mesa, a tega podatka na večini označb nismo zasledili. Pri nekaterih je ta podatek zapisan samo v tujem jeziku (italijanščini, nemščini), zato smo o poreklu morali povprašati proizvajalce.

Pri šestih izdelkih je poreklo mesa Slovenija (vsi medaljoni iz Hoferja, medaljoni M minute in oba izdelka Perutnine Ptuj), pri ostalih je poreklo mesa tudi iz bolj oddaljenih držav – večinoma iz Evrope (Avstrija, Nemčija …), pri dveh Lidlovih izdelkih (Vemondo in Culiena, Chicken nuggets - 750 g) pa je lahko meso tudi iz Brazilije!

Več panade ali mesa?

Poleg mesa je pomemben del piščančjih medaljonov tudi panada, ki predstavlja tretjino celotnega izdelka. Pri veliki večini ta delež ni napisan na označbi, informacijo smo našli na embalaži zgolj petih izdelkov.

oblacek

Kaj je panada? Panada je obloga okoli mesa/mesnin, ki je običajno narejena iz moke, jajc, drobtin, mleka ali drugih sestavin.

medaljoni sestava 3

Običajna panada, kot jo naredimo doma, je sestavljena le iz treh ali štirih osnovnih sestavin, pri pregledanih piščančjih medaljonih pa smo opazili, da je panadi dodano marsikaj. V panade tako dodajo še kvas, sladkor, škrob, dekstrozo, gostilo, glukozni sirup …

Naš nasvet

  • Pri nakupu bodite pozorni na delež mesa in izberite tistega, ki ga ima največ.
  • Da bo izdelek čim bolj trajnosten, izberite piščančje medaljone, ki imajo meso slovenskega porekla.
  • Medaljone si lahko pripravite tudi doma. Piščančje meso razrežite na manjše kose in jih povaljajte v panadi iz moke, jajc in drobtin. Pri dodajanju soli bodite zmerni.

Avtorica: Melita Kogovšek


 Preberite še: Kako kakovostni so piščančji medaljoni v slovenskih trgovinah?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.