Ker piščančji medaljoni spadajo med mesne izdelke, bi v njih pričakovali tudi zajeten delež mesa. V sklopu primerjalnega ocenjevanja smo preverili, če to drži.

Glede na pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov in mesnih pripravkov spadajo piščančji medaljoni med mesne izdelke , ki v prerezu ne kažejo več značilnosti svežega mesa. Lahko so narejeni iz kosov mesa ali sestavljenega (oblikovanega) mesa, prav slednjih je v našem primerjalnem ocenjevanju največ.

Mesa nekaj več kot polovica, lahko pa tudi manj

V povprečju so piščančji medaljoni vsebovali 58 odstotkov piščančjega mesa.

Najmanj ga vsebuje izdelek Eco+ in sicer manj kot polovico celotnega izdelka (le 41 odstotkov).

Največ piščančjega mesa vsebuje izdelek Culinea – Chicken nuggets (500 g), in sicer 72 odstotkov.

medaljoni sestava 2

Le pet medaljonov (Mercatorjevi, dva Hoferjeva znamk Primana in Dino chicken nuggets ter dva Lidlova znamke Culinea 500 g ter Vemondo), ki so vsebovali več kot 65 odstotkov mesa, so pri oceni deleža mesa dobilo oceno zelo dobro. Dva izdelka sta dobila oceno dobro, osem oceno povprečno, eden pa nezadovoljivo (Eco+).

Zoom OCENJEVANJE

Od kod prihaja meso?

Marsikomu je pomembno poreklo mesa, a tega podatka na večini označb nismo zasledili. Pri nekaterih je ta podatek zapisan samo v tujem jeziku (italijanščini, nemščini), zato smo o poreklu morali povprašati proizvajalce.

Pri šestih izdelkih je poreklo mesa Slovenija (vsi medaljoni iz Hoferja, medaljoni M minute in oba izdelka Perutnine Ptuj), pri ostalih je poreklo mesa tudi iz bolj oddaljenih držav – večinoma iz Evrope (Avstrija, Nemčija …), pri dveh Lidlovih izdelkih (Vemondo in Culiena, Chicken nuggets - 750 g) pa je lahko meso tudi iz Brazilije!

Več panade ali mesa?

Poleg mesa je pomemben del piščančjih medaljonov tudi panada, ki predstavlja tretjino celotnega izdelka. Pri veliki večini ta delež ni napisan na označbi, informacijo smo našli na embalaži zgolj petih izdelkov.

oblacek

Kaj je panada? Panada je obloga okoli mesa/mesnin, ki je običajno narejena iz moke, jajc, drobtin, mleka ali drugih sestavin.

medaljoni sestava 3

Običajna panada, kot jo naredimo doma, je sestavljena le iz treh ali štirih osnovnih sestavin, pri pregledanih piščančjih medaljonih pa smo opazili, da je panadi dodano marsikaj. V panade tako dodajo še kvas, sladkor, škrob, dekstrozo, gostilo, glukozni sirup …

Naš nasvet

  • Pri nakupu bodite pozorni na delež mesa in izberite tistega, ki ga ima največ.
  • Da bo izdelek čim bolj trajnosten, izberite piščančje medaljone, ki imajo meso slovenskega porekla.
  • Medaljone si lahko pripravite tudi doma. Piščančje meso razrežite na manjše kose in jih povaljajte v panadi iz moke, jajc in drobtin. Pri dodajanju soli bodite zmerni.

Avtorica: Melita Kogovšek


 Preberite še: Kako kakovostni so piščančji medaljoni v slovenskih trgovinah?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.