V tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo pod drobnogled vzeli 16 piščančjih medaljonov, ki jih poznamo predvsem iz ponudbe restavracij s hitro prehrano. Skupno je 14 izdelkov dobilo oceno dobro, eden povprečno ter eden pomanjkljivo.

Piščančji medaljoni se vse pogosteje znajdejo tudi v domačih zamrzovalnikih, njihova priprava pa je hitra in preprosta. Vendar, ali vemo kakšen je njihov prehranski profil in kako priporočljivi so v vsakdanji prehrani?

Zoom OCENJEVANJE

Bogati z maščobami in soljo

Velik delež piščančjih medaljonov predstavljajo maščobe. Vsebnost maščob se je v preverjenih piščančjih medaljonih gibala med 0,9 in 15 gramov na 100 gramov izdelka. Vsem izdelkom (razen enemu - Culinea, Chicken nuggets, 500 g) zasveti oranžna luč na prehranskem semaforju, kar pomeni, da naj bi takšna živila uživali zmerno.

medaljoni ocenjevanje 2

Podobno je tudi z vsebnostjo soli, saj vsem izdelkom na prehranskem semaforju zasveti oranžna luč. Medaljoni na našem ocenjevanju imajo med 0,9 (oba izdelka Perutnine Ptuj ter piščančji medaljoni iz Eurospina) in 1,5 grama (Eco +) soli na 100 gramov izdelka.

Prav izdelek Eco + se je pri oceni prehranskega profila odrezal najslabše, zaradi visoke vsebnosti soli, maščob in nasičenih maščob je dobil oceno pomanjkljivo.

Noben izmed pregledanih piščančjih medaljonov ni dobil ocene zelo dobro, štirje izdelki (Spar – Chicken nuggets, Culinea - Chicken nuggets, 500 g, ter izdelka znamk Tuš in Cekin) so dobili oceno dobro zaradi nižje vsebnosti maščob, nasičenih maščob in soli ter visoke vsebnosti beljakovin.

oblacek

Glede na priporočila naj bi šestletni otrok zaužil 1 gram soli na dan, povprečje soli v naših izbranih piščančjih medaljonih pa znaša 1,1 grama na 100 gramov. To pomeni, da lahko šestletni otrok že z eno porcijo piščančjih medaljonov (100 gramov je približno 5 piščančjih medaljonov) preseže dnevno potrebo po soli.

Vsebnost beljakovin

Piščančji medaljoni so beljakovinsko živilo, pri večini je delež beljakovin okoli 16 gramov na 100 gramov izdelkov, najmanjši delež beljakovin je v medaljonih znamke Eco+, le 8,9 grama na 100 gramov izdelka. Ta izdelek je tudi najslabše ocenjen v primerjalnem ocenjevanju.

Aditivi v piščančjih medaljonih

Da je medaljone mogoče izdelati tudi brez aditivov, dokazujeta izdelka Spar, ki se je na primerjalnem ocenjevanju odrezal najbolje, in S Budget.

Poleg njiju je še 11 izdelkov je pri oceni aditivov dobilo oceno zelo dobro. Ti po večini vsebujejo modificiran pšenični škrob, nekateri izdelki pa gostilo (ksantan ali guar gumi), naravno aromo ali antioksidant. Trije izdelki so dobili oceno povprečno zaradi dodanih sredstev za uravnavanje kislosti (difosfati, trifosfati).

medaljoni ocenjevanje 3

Fosfati (difosfati, trifosfati), ki jih vsebujejo nekateri piščančji medaljoni, lahko škodujejo zdravju. Prevelik vnos fosforja namreč vpliva na demineralizacijo kosti in delovanje srčno-žilnega sistema.

Med sestavinami pa smo opazili za meso netipični sestavini dekstrozo in glukozni sirup (ki sta verjetno dodani zaradi okusa).

Naš nasvet

  • Pri izbiri piščančjih medaljonov bodite pozorni na vsebnost soli, maščob in nasičenih maščob.
  • Če že izberete piščančje medaljone, bodite pozorni na vsebnost beljakovin – teh naj bo čim več.
  • Pri pregledu označb preberite tudi sestavine in raje izberite tiste brez aditivov. Pozorni bodite tudi na ostale morebitne dodatke (glukozni sirup, dekstroza …).

veskajjes 1

Pri izbiri piščančjih medaljonov vam lahko pomaga brezplačna mobilna aplikacija VešKajJeš. Kako? S skeniranjem črtne kode izdelkov jih lahko preprosto primerjate med seboj. Primerjava prehranskih profilov izdelkov je s prehranskim semaforjem hitra, preprosta in razumljiva.

Avtorica: Melita Kogovšek


Preberite tudi: Koliko je mesa v piščančjih medaljonih?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.