V tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo pod drobnogled vzeli 16 piščančjih medaljonov, ki jih poznamo predvsem iz ponudbe restavracij s hitro prehrano. Skupno je 14 izdelkov dobilo oceno dobro, eden povprečno ter eden pomanjkljivo.

Piščančji medaljoni se vse pogosteje znajdejo tudi v domačih zamrzovalnikih, njihova priprava pa je hitra in preprosta. Vendar, ali vemo kakšen je njihov prehranski profil in kako priporočljivi so v vsakdanji prehrani?

Zoom OCENJEVANJE

Bogati z maščobami in soljo

Velik delež piščančjih medaljonov predstavljajo maščobe. Vsebnost maščob se je v preverjenih piščančjih medaljonih gibala med 0,9 in 15 gramov na 100 gramov izdelka. Vsem izdelkom (razen enemu - Culinea, Chicken nuggets, 500 g) zasveti oranžna luč na prehranskem semaforju, kar pomeni, da naj bi takšna živila uživali zmerno.

medaljoni ocenjevanje 2

Podobno je tudi z vsebnostjo soli, saj vsem izdelkom na prehranskem semaforju zasveti oranžna luč. Medaljoni na našem ocenjevanju imajo med 0,9 (oba izdelka Perutnine Ptuj ter piščančji medaljoni iz Eurospina) in 1,5 grama (Eco +) soli na 100 gramov izdelka.

Prav izdelek Eco + se je pri oceni prehranskega profila odrezal najslabše, zaradi visoke vsebnosti soli, maščob in nasičenih maščob je dobil oceno pomanjkljivo.

Noben izmed pregledanih piščančjih medaljonov ni dobil ocene zelo dobro, štirje izdelki (Spar – Chicken nuggets, Culinea - Chicken nuggets, 500 g, ter izdelka znamk Tuš in Cekin) so dobili oceno dobro zaradi nižje vsebnosti maščob, nasičenih maščob in soli ter visoke vsebnosti beljakovin.

oblacek

Glede na priporočila naj bi šestletni otrok zaužil 1 gram soli na dan, povprečje soli v naših izbranih piščančjih medaljonih pa znaša 1,1 grama na 100 gramov. To pomeni, da lahko šestletni otrok že z eno porcijo piščančjih medaljonov (100 gramov je približno 5 piščančjih medaljonov) preseže dnevno potrebo po soli.

Vsebnost beljakovin

Piščančji medaljoni so beljakovinsko živilo, pri večini je delež beljakovin okoli 16 gramov na 100 gramov izdelkov, najmanjši delež beljakovin je v medaljonih znamke Eco+, le 8,9 grama na 100 gramov izdelka. Ta izdelek je tudi najslabše ocenjen v primerjalnem ocenjevanju.

Aditivi v piščančjih medaljonih

Da je medaljone mogoče izdelati tudi brez aditivov, dokazujeta izdelka Spar, ki se je na primerjalnem ocenjevanju odrezal najbolje, in S Budget.

Poleg njiju je še 11 izdelkov je pri oceni aditivov dobilo oceno zelo dobro. Ti po večini vsebujejo modificiran pšenični škrob, nekateri izdelki pa gostilo (ksantan ali guar gumi), naravno aromo ali antioksidant. Trije izdelki so dobili oceno povprečno zaradi dodanih sredstev za uravnavanje kislosti (difosfati, trifosfati).

medaljoni ocenjevanje 3

Fosfati (difosfati, trifosfati), ki jih vsebujejo nekateri piščančji medaljoni, lahko škodujejo zdravju. Prevelik vnos fosforja namreč vpliva na demineralizacijo kosti in delovanje srčno-žilnega sistema.

Med sestavinami pa smo opazili za meso netipični sestavini dekstrozo in glukozni sirup (ki sta verjetno dodani zaradi okusa).

Naš nasvet

  • Pri izbiri piščančjih medaljonov bodite pozorni na vsebnost soli, maščob in nasičenih maščob.
  • Če že izberete piščančje medaljone, bodite pozorni na vsebnost beljakovin – teh naj bo čim več.
  • Pri pregledu označb preberite tudi sestavine in raje izberite tiste brez aditivov. Pozorni bodite tudi na ostale morebitne dodatke (glukozni sirup, dekstroza …).

veskajjes 1

Pri izbiri piščančjih medaljonov vam lahko pomaga brezplačna mobilna aplikacija VešKajJeš. Kako? S skeniranjem črtne kode izdelkov jih lahko preprosto primerjate med seboj. Primerjava prehranskih profilov izdelkov je s prehranskim semaforjem hitra, preprosta in razumljiva.

Avtorica: Melita Kogovšek


Preberite tudi: Koliko je mesa v piščančjih medaljonih?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.