Na tokratnem ocenjevanju smo primerjali temne čokolade, ki vsebujejo med 70 in 75 odstotkov kakavovih delov. Zanimalo nas je, kakšne so vsebnosti sladkorja in maščob ter njihov trajnostni vidik. So res prehransko bolj ustrezne od bolj poznanih mlečnih čokolad?

Natančneje smo pregledali 15 temnih čokolad, med njimi po štiri čokolade s 70, 72 in 74 odstotki kakavovih delov ter tri s 75 odstotki kakavovih delov.

Zaradi visoke vsebnosti sladkorja in nasičenih maščob dobre ocene ni dobila nobena, sedem jih je prejelo oceno povprečno, osem čokolad pa oceno pomanjkljivo.

Zoom OCENJEVANJE

Ugotovitve ocenjevanja

  • Tudi temne čokolade vsebujejo precejšen delež sladkorja, še več pa maščob in nasičenih maščob.
  • Samo štiri temne čokolade niso vsebovale nobenih aditivov in arom.
  • Kar devet čokolad vsebuje eno izmed trajnostnih oznak, s katerimi dokazujejo, da izhajajo iz pravične trgovine s kakavom ali ekološke pridelave.

Za mnoge velja prepričanje, da so temne čokolade bolj »zdrave« saj naj bi vsebovale manj sladkorja od mlečnih čokolad. Vendar, če pogledamo njihov celotni prehranski profil, bomo hitro ugotovili, da je vsebnost sladkorja v primerjavi z mlečnimi čokoladami sicer manjša, a tudi temne čokolade vsebujejo precejšen delež maščob in nasičenih maščob. Zato se je treba zavedati, da je tudi takšno živilo primerno zgolj za sladico, uživanje temne čokolade naj ne bo prepogosto.

citat

Glede na nedavno spletno anketo Potrošnikovega zooma, so temne čokolade pri anketirancih nekoliko bolj priljubljene od mlečnih čokolad, marsikdo pa kupuje obe vrsti izdelkov.

Temne čokolade v slovenskih trgovinah so bogate s sladkorjem in maščobami

Kljub visokim deležem kakavovih delov, vsebnost sladkorja v izbranih temnih čokoladah ni nezanemarljiva. Pri večini izdelkov se giblje med 22 in 29 gramov na 100 gramov izdelka, tako pri njih na prehranskem semaforju zasveti rdeča luč.

ocenjevanje cokolade 2

Le pri izdelku Spar Premium na prehranskem semaforju glede vsebnosti sladkorja zasveti zelena luč, saj ga vsebuje le 0,7 grama na 100 gramov izdelka. Razlog za takšno odstopanje je nadomestitev sladkorja s sladili, kar je označeno tudi na embalaži.

Podobno je tudi pri vsebnosti nasičenih maščob, kjer prav vsem preverjenim čokoladam zasveti rdeča luč na prehranskem semaforju. Najmanj jih vsebuje čokolada Lindt s 24 grami nasičenih maščob na 100 gramov izdelka, največ, 29 gramov na 100 gramov izdelka, pa jih je v obeh Hoferjevih čokoladah in v čokoladi Spar Premium.

Večina izdelkov je prav zaradi visokih vsebnosti sladkorja in nasičenih maščob za oceno prehranskega profila dobila oceno nezadovoljivo. Le dva vzorca (Novi, Gorenjka) sta dobila oceno pomanjkljivo, Spar Premium pa oceno povprečno.

Samo štirje izdelki brez dodanih aditivov in arom

Da je mogoče izdelati temno čokolado brez aditivov in arom, dokazujejo štirje izdelki (dmBio, Gepa, Lindt in Despar), ki so za oceno aditivov dobili oceno zelo dobro. Trije izmed njih (dmBio, Gepa in Lindt) so se tudi najbolje odrezali na primerjalnem testiranju.

Vsi ostali izdelki vsebujejo vsaj en aditiv, v večini je to emulgator (lecitin), nekateri vsebujejo še (naravno) aromo, čokolada Spar Premium pa poleg naravne arome vsebuje sladili maltitol in steviol glikozide. Ker je zadnje sladilo na seznamu aditivov, za katere je določen še sprejemljiv dnevni vnos - ADI (Acceptable Daily Intake), smo to čokolado kaznovali z znižanjem ocene, in sicer nezadovoljivo za aditive in pomanjkljivo za skupno oceno. Vsekakor priporočamo, da izberete temno čokolado brez dodanih aditivov.

Kako trajnostne so temne čokolade?

Pri oceni trajnosti smo ocenjevali trajnostne oznake (kot so Naturland, Rainforest Alliance, Fairtrade …), certifikate za embalažo (FSC), število plasti embalaže in oznake na embalaži, ki potrošnika obveščajo, kako embalažo odložiti v ustrezno posodo za odpadke.

Več kot polovica čokolad vsebuje vsaj eno izmed trajnostnih oznak, večinoma so zavite v dve plasti embalaže, le en izdelek (Fin Carre) zgolj v eno plast.

ocenjevanje cokolade 3

Le trije izdelki nosijo certifikat za embalažo (FSC), kar pomeni, da je kartonski del izdelan iz surovine, ki prihaja iz trajnostnih virov. Pri petih izdelkih nismo zasledili podatka, v kateri smetnjak sodi določen del embalaže.

Najboljšo oceno za trajnost (dobro) je dobilo pet izdelkov (dmBio, Gepa, Fin Carre, J.D. Gross in Marque Repere), štiri čokolade so dobile oceno povprečno, ostale pa oceno pomanjkljivo.

Naš nasvet

  • Tudi temna čokolada je sladica, zato je ne uživajte prepogosto in v prevelikih količinah.
  • Izbirajte temne čokolade s čim manj sladkorja in maščob.
  • Za čim bolj trajnosten nakup, izberite izdelek z eno izmed zaupanja vrednih trajnostnih oznak.

Preberite več: Kako nastane čokolada?

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.