Na tokratnem ocenjevanju smo primerjali temne čokolade, ki vsebujejo med 70 in 75 odstotkov kakavovih delov. Zanimalo nas je, kakšne so vsebnosti sladkorja in maščob ter njihov trajnostni vidik. So res prehransko bolj ustrezne od bolj poznanih mlečnih čokolad?

Natančneje smo pregledali 15 temnih čokolad, med njimi po štiri čokolade s 70, 72 in 74 odstotki kakavovih delov ter tri s 75 odstotki kakavovih delov.

Zaradi visoke vsebnosti sladkorja in nasičenih maščob dobre ocene ni dobila nobena, sedem jih je prejelo oceno povprečno, osem čokolad pa oceno pomanjkljivo.

Zoom OCENJEVANJE

Ugotovitve ocenjevanja

  • Tudi temne čokolade vsebujejo precejšen delež sladkorja, še več pa maščob in nasičenih maščob.
  • Samo štiri temne čokolade niso vsebovale nobenih aditivov in arom.
  • Kar devet čokolad vsebuje eno izmed trajnostnih oznak, s katerimi dokazujejo, da izhajajo iz pravične trgovine s kakavom ali ekološke pridelave.

Za mnoge velja prepričanje, da so temne čokolade bolj »zdrave« saj naj bi vsebovale manj sladkorja od mlečnih čokolad. Vendar, če pogledamo njihov celotni prehranski profil, bomo hitro ugotovili, da je vsebnost sladkorja v primerjavi z mlečnimi čokoladami sicer manjša, a tudi temne čokolade vsebujejo precejšen delež maščob in nasičenih maščob. Zato se je treba zavedati, da je tudi takšno živilo primerno zgolj za sladico, uživanje temne čokolade naj ne bo prepogosto.

citat

Glede na nedavno spletno anketo Potrošnikovega zooma, so temne čokolade pri anketirancih nekoliko bolj priljubljene od mlečnih čokolad, marsikdo pa kupuje obe vrsti izdelkov.

Temne čokolade v slovenskih trgovinah so bogate s sladkorjem in maščobami

Kljub visokim deležem kakavovih delov, vsebnost sladkorja v izbranih temnih čokoladah ni nezanemarljiva. Pri večini izdelkov se giblje med 22 in 29 gramov na 100 gramov izdelka, tako pri njih na prehranskem semaforju zasveti rdeča luč.

ocenjevanje cokolade 2

Le pri izdelku Spar Premium na prehranskem semaforju glede vsebnosti sladkorja zasveti zelena luč, saj ga vsebuje le 0,7 grama na 100 gramov izdelka. Razlog za takšno odstopanje je nadomestitev sladkorja s sladili, kar je označeno tudi na embalaži.

Podobno je tudi pri vsebnosti nasičenih maščob, kjer prav vsem preverjenim čokoladam zasveti rdeča luč na prehranskem semaforju. Najmanj jih vsebuje čokolada Lindt s 24 grami nasičenih maščob na 100 gramov izdelka, največ, 29 gramov na 100 gramov izdelka, pa jih je v obeh Hoferjevih čokoladah in v čokoladi Spar Premium.

Večina izdelkov je prav zaradi visokih vsebnosti sladkorja in nasičenih maščob za oceno prehranskega profila dobila oceno nezadovoljivo. Le dva vzorca (Novi, Gorenjka) sta dobila oceno pomanjkljivo, Spar Premium pa oceno povprečno.

Samo štirje izdelki brez dodanih aditivov in arom

Da je mogoče izdelati temno čokolado brez aditivov in arom, dokazujejo štirje izdelki (dmBio, Gepa, Lindt in Despar), ki so za oceno aditivov dobili oceno zelo dobro. Trije izmed njih (dmBio, Gepa in Lindt) so se tudi najbolje odrezali na primerjalnem testiranju.

Vsi ostali izdelki vsebujejo vsaj en aditiv, v večini je to emulgator (lecitin), nekateri vsebujejo še (naravno) aromo, čokolada Spar Premium pa poleg naravne arome vsebuje sladili maltitol in steviol glikozide. Ker je zadnje sladilo na seznamu aditivov, za katere je določen še sprejemljiv dnevni vnos - ADI (Acceptable Daily Intake), smo to čokolado kaznovali z znižanjem ocene, in sicer nezadovoljivo za aditive in pomanjkljivo za skupno oceno. Vsekakor priporočamo, da izberete temno čokolado brez dodanih aditivov.

Kako trajnostne so temne čokolade?

Pri oceni trajnosti smo ocenjevali trajnostne oznake (kot so Naturland, Rainforest Alliance, Fairtrade …), certifikate za embalažo (FSC), število plasti embalaže in oznake na embalaži, ki potrošnika obveščajo, kako embalažo odložiti v ustrezno posodo za odpadke.

Več kot polovica čokolad vsebuje vsaj eno izmed trajnostnih oznak, večinoma so zavite v dve plasti embalaže, le en izdelek (Fin Carre) zgolj v eno plast.

ocenjevanje cokolade 3

Le trije izdelki nosijo certifikat za embalažo (FSC), kar pomeni, da je kartonski del izdelan iz surovine, ki prihaja iz trajnostnih virov. Pri petih izdelkih nismo zasledili podatka, v kateri smetnjak sodi določen del embalaže.

Najboljšo oceno za trajnost (dobro) je dobilo pet izdelkov (dmBio, Gepa, Fin Carre, J.D. Gross in Marque Repere), štiri čokolade so dobile oceno povprečno, ostale pa oceno pomanjkljivo.

Naš nasvet

  • Tudi temna čokolada je sladica, zato je ne uživajte prepogosto in v prevelikih količinah.
  • Izbirajte temne čokolade s čim manj sladkorja in maščob.
  • Za čim bolj trajnosten nakup, izberite izdelek z eno izmed zaupanja vrednih trajnostnih oznak.

Preberite več: Kako nastane čokolada?

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.