Čokolada je priljubljeno živilo, ki zaseda velik delež trgovskih polic. Vendar, ali ste se kdaj vprašali kakšna je pot do nastanka čokolade, ki se nato stopi v naših ustih? Kaj pomenijo kakavovi deli, ki so najpogosteje izpostavljeni z deležem na temnih čokoladah?

Od kakavovca do čokolade

Ni skrivnost, da je osnova za čokolado plod kakavovca, ki v sebi skriva semena (kakavova zrna) posebnega okusa. Da iz njega dobimo čokolado, je potrebnih več faz predelave, najprej sta na vrsti fermentacija in sušenje. Za izdelavo kakavove mase plodove v naslednjem koraku popražijo, da dobijo izrazito rjavo barvo.

kako nastane cokolada 2

Semena lahko oluščijo pred ali po praženju, ostanke (t. i. kakavove nibse) pa zmeljejo, da dobijo gosto tekoče kakavovo testo, ki je osnova za izdelavo čokolade. V zadnjem koraku kakavovemu testu dodajo kondenzirano mleko, sladkor in kakavovo maslo (odvisno od vrste čokolade). Sestavine premešajo, dokler ne nastane rjavo testo, ki ga nato mehansko obdelajo, da zmes postane gladka.

Nekoliko natančnejše korake predelave čokolade si lahko preberete v članku o tem na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

Razlika med čokolado in mlečno čokolado

V trgovinah in čokoladnicah so na voljo številne vrste čokolad. Pa veste kakšne so razlike med njimi –predvsem med mlečno čokolado in (temno) čokolado?

Glede na Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov je čokolada sestavljena iz najmanj 35 odstotkov skupne snovi kakavovih delov in sladkorjev ter vsebuje najmanj 18 odstotkov kakavovega masla in najmanj 14 odstotkov suhe nemastne snovi kakavovih delov.

Mlečna čokolada poleg najmanj 25 odstotkov skupne snovi kakavovih delov, vsebuje še sladkor in mleko ali mlečne izdelke.

Kaj pravzaprav so kakavovi deli?

Glede na odgovore potrošnikov v naši anketi, je delež kakavovih delov najbolj pomemben parameter pri nakupu temne čokolade. Kakavovi deli so deli zrna kakava in predstavljajo kakavov prah ali kakav ter kakavovo maslo.

kako nastane cokolada 3

Delež kakavovih delov (v odstotkih) mora biti označen na embalaži, običajno je zapisan poleg imena, pogosto pa je izpostavljen tudi na sprednji strani embalaže. Izraz 70 odstotkov kakavovih delov torej pomeni vsoto kakava in kakavovega masla.

Več kakavovih delov, manj sladkorja

V primerjavi z mlečnimi, (temne) čokolade (z vsaj 70 odstotki kakavovih delov) vsebujejo polovico manj sladkorja. Pri enem izmed proizvajalcev čokolad smo preverili, kakšne so bistvene razlike med čokoladami z različnimi deleži kakavovih delov (med 70 in 100 odstotkov kakavovih delov).

Ugotovili smo, da večji delež kakavovih delov pomeni manjšo vsebnost sladkorja in običajno večjo vsebnost maščob in nasičenih maščob.

Tudi cena je pričakovano višja, saj boste za čokolado s 100 odstotkov kakavovih delov odšteli približno trikrat več kot za tisto ki vsebuje 70 odstotkov kakavovih delov.

Pri tem smo upoštevali ceno na kilogram, saj smo ugotovili, da je pakiranje čokolad z 99 in 100 odstotkov kakavovih delov za polovico manjše. Zato bodite pri nakupu pozorni na neto količino izdelka.


Preberite še: Temne čokolade: kako sladke so v resnici?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.