Čokolada je priljubljeno živilo, ki zaseda velik delež trgovskih polic. Vendar, ali ste se kdaj vprašali kakšna je pot do nastanka čokolade, ki se nato stopi v naših ustih? Kaj pomenijo kakavovi deli, ki so najpogosteje izpostavljeni z deležem na temnih čokoladah?

Od kakavovca do čokolade

Ni skrivnost, da je osnova za čokolado plod kakavovca, ki v sebi skriva semena (kakavova zrna) posebnega okusa. Da iz njega dobimo čokolado, je potrebnih več faz predelave, najprej sta na vrsti fermentacija in sušenje. Za izdelavo kakavove mase plodove v naslednjem koraku popražijo, da dobijo izrazito rjavo barvo.

kako nastane cokolada 2

Semena lahko oluščijo pred ali po praženju, ostanke (t. i. kakavove nibse) pa zmeljejo, da dobijo gosto tekoče kakavovo testo, ki je osnova za izdelavo čokolade. V zadnjem koraku kakavovemu testu dodajo kondenzirano mleko, sladkor in kakavovo maslo (odvisno od vrste čokolade). Sestavine premešajo, dokler ne nastane rjavo testo, ki ga nato mehansko obdelajo, da zmes postane gladka.

Nekoliko natančnejše korake predelave čokolade si lahko preberete v članku o tem na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

Razlika med čokolado in mlečno čokolado

V trgovinah in čokoladnicah so na voljo številne vrste čokolad. Pa veste kakšne so razlike med njimi –predvsem med mlečno čokolado in (temno) čokolado?

Glede na Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov je čokolada sestavljena iz najmanj 35 odstotkov skupne snovi kakavovih delov in sladkorjev ter vsebuje najmanj 18 odstotkov kakavovega masla in najmanj 14 odstotkov suhe nemastne snovi kakavovih delov.

Mlečna čokolada poleg najmanj 25 odstotkov skupne snovi kakavovih delov, vsebuje še sladkor in mleko ali mlečne izdelke.

Kaj pravzaprav so kakavovi deli?

Glede na odgovore potrošnikov v naši anketi, je delež kakavovih delov najbolj pomemben parameter pri nakupu temne čokolade. Kakavovi deli so deli zrna kakava in predstavljajo kakavov prah ali kakav ter kakavovo maslo.

kako nastane cokolada 3

Delež kakavovih delov (v odstotkih) mora biti označen na embalaži, običajno je zapisan poleg imena, pogosto pa je izpostavljen tudi na sprednji strani embalaže. Izraz 70 odstotkov kakavovih delov torej pomeni vsoto kakava in kakavovega masla.

Več kakavovih delov, manj sladkorja

V primerjavi z mlečnimi, (temne) čokolade (z vsaj 70 odstotki kakavovih delov) vsebujejo polovico manj sladkorja. Pri enem izmed proizvajalcev čokolad smo preverili, kakšne so bistvene razlike med čokoladami z različnimi deleži kakavovih delov (med 70 in 100 odstotkov kakavovih delov).

Ugotovili smo, da večji delež kakavovih delov pomeni manjšo vsebnost sladkorja in običajno večjo vsebnost maščob in nasičenih maščob.

Tudi cena je pričakovano višja, saj boste za čokolado s 100 odstotkov kakavovih delov odšteli približno trikrat več kot za tisto ki vsebuje 70 odstotkov kakavovih delov.

Pri tem smo upoštevali ceno na kilogram, saj smo ugotovili, da je pakiranje čokolad z 99 in 100 odstotkov kakavovih delov za polovico manjše. Zato bodite pri nakupu pozorni na neto količino izdelka.


Preberite še: Temne čokolade: kako sladke so v resnici?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.