Cena je nedvomno pogosta ovira pri odločitvi za nakup ekoloških izdelkov in nižja cena bi lahko predstavljala ključno vzpodbudo za nakup pri tistih potrošnikih, ki ekološke hrane ne kupujejo ali jo kupujejo redko (Merjenje sprememb odnosa do eko izdelkov, Aragon 2020).

A že sama pridelava in predelava ekoloških izdelkov je v primerjavi s konvencionalno strogo opredeljena s številnimi pravili in seveda tudi redno nadzorovana s strani neodvisnih inštitucij.
Zaradi naravnega pristopa h kmetovanju je pridelka lahko manj in je bolj občutljiv na vse vremenske razmere in škodljivce. Tako je že v osnovi nerealno pričakovati, da bodo ekološki izdelki cenovno zelo ugodni.

Primerjali smo cene ekoloških in konvencionalnih izdelkov: kaj smo ugotovili?

Preverili smo cene posameznih ekoloških in konvencionalnih izdelkov različnih blagovnih ali trgovskih znamk in ugotovili, da so cene pregledanih ekoloških živil v povprečju resda višje od konvencionalnih, a so lahko cene posameznih ekoloških in konvencionalnih izdelkov povsem primerljive.

popis cen

Največja je razlika v povprečni ceni jajc, kjer bomo za ekološko jajce (0,43 evra) odšteli skoraj dvakrat toliko kot za konvencionalno jajce (0,26 evra), medtem ko je povprečna cena ekološkega jogurta za liter (1,99 evra) celo za nekaj centov nižja od cene za konvencionalni jogurt (2,13 evra na liter).

Hkrati kilogram najcenejšega ekološkega jogurta stane točno toliko kot kilogram konvencionalnega. Tudi določena ekološka moka se s ceno precej približa najnižji ceni konvencionalne moke.

Podatki o cenah

V nadaljevanju predstavljamo cene izdelkov v posamezni skupini živil.

Jajca

V povprečju so ekološka jajca (0,43 evra za jajce) dražja od konvencionalnih (0,26 evra za jajce), a lahko ekološka jajca v Lidlu, Hoferju in Sparu kupimo že za 0,35 evra za jajce.

eko ponudba cene 2

Najdražja konvencionalna jajca proste reje stanejo enako kot najdražja ekološka jajca (0,62 evra za jajce). Omeniti velja, da so ekološka jajca običajno pakirana v manjše škatle, in sicer po šest na pakiranje, pri konvencionalnih je najbolj pogosto pakiranje deset jajc na škatlo.

Jogurt

Povprečna cena kilograma ekološkega jogurta (1,99 evra) je malenkost nižja kot cena konvencionalnih jogurtov (2,13 evra na kilogram).

eko ponudba cene 3

Najugodnejši ekološki jogurt boste dobili v Hoferju, za 1,06 evra na kilogram, ki je hkrati tudi najnižja cena pri konvencionalnih jogurtih. Pri določenih izdelkih pa lahko cena konvencionalnega jogurta (3,97 evra na kilogram) tudi preseže ceno najdražjega ekološkega jogurta (3,45 evra na kilogram).

Mleko

Povprečna cena ekološkega mleka je približno za tretjino višja (1,39 evra na liter) od konvencionalnega mleka (1,08 evra na liter).

eko ponudba cene 4

A liter ekološkega mleka lahko kupite že za 1,04 evra (Spar BTC). Najdražje konvencionalne mleko je celo za nekaj centov dražje kot najdražje ekološko mleko.

Moka

Povprečna cena ekološke moke (1,20 evra na kilogram) je za petino višja od konvencionalne moke (0,98 evra na kilogram).

eko ponudba cene 5

A je najnižja cena za kilogram ekološke moke (0,55 evra) primerljiva najnižji ceni za konvencionalno pridelano moko (0,49 evra na kilogram). Kupite jo lahko v Hoferju.

Oljčno olje

Povprečna cena ekološkega oljčnega olja (13,18 evra na liter) je za približno tretjino višja od cene konvencionalnega oljčnega olja (10,72 evra na liter).

eko ponudba cene 6

A so bili med konvencionalnimi izdelki tudi takšni, ki imajo za tretjino višjo ceno na liter kot najdražji ekološki izdelek. Najugodnejše ekološko oljčno smo našli v E.Leclercu (7,32 evra na liter) in v Eurospinu (7,99 evra na liter).

Posebne police za ekološke izdelke, da ali ne?

Za potrošnike, ki poznajo prednosti ekološkega kmetijstva in v trgovinah iščejo le ekološka živila, ekološki oddelki, oziroma deli trgovine namenjeni izključno ekološkim izdelkom, zagotovo olajšajo nakup.

Ekološke oddelke imajo običajno večje trgovine in diskonti. A predvsem pri diskontnih trgovinah so na teh policah pogosto le ekološki izdelki, ki ne potrebujejo hladne verige, ostale je treba poiskati na konvencionalnih policah oziroma v hladilniku.

eko ponudba cene 7

Prav tako smo med pregledom opazili, da se na takšne police občasno prikradejo tudi neekološki izdelki. Čeprav se ponudba z ekoloških oddelkov najpogosteje ponovi na konvencionalnih policah, to ne velja za čisto vse izdelke. Tako je skoraj nujno, da obiščete oboje.

Čim bolj pestra ponudba ekoloških živil na konvencionalnih policah lahko v nakup prepriča vsakega potrošnika, ne le tistih, ki kupujejo izključno ekološko. Prav tako je na konvencionalnih policah enostavneje primerjati cene ekoloških in konvencionalnih živili.

Da bi se čim več potrošnikov odločalo za nakup ekoloških živil je torej predvsem pomembno, da se ekološki izdelki nahajajo na »običajnih« policah med konvencionalnimi živili, seveda pa lahko tudi dodatno na ekoloških oddelkih, če prostor to dopušča.


 Preberite še: Primerjalno ocenjevanje ponudbe ekoloških živil

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.