Cena je nedvomno pogosta ovira pri odločitvi za nakup ekoloških izdelkov in nižja cena bi lahko predstavljala ključno vzpodbudo za nakup pri tistih potrošnikih, ki ekološke hrane ne kupujejo ali jo kupujejo redko (Merjenje sprememb odnosa do eko izdelkov, Aragon 2020).

A že sama pridelava in predelava ekoloških izdelkov je v primerjavi s konvencionalno strogo opredeljena s številnimi pravili in seveda tudi redno nadzorovana s strani neodvisnih inštitucij.
Zaradi naravnega pristopa h kmetovanju je pridelka lahko manj in je bolj občutljiv na vse vremenske razmere in škodljivce. Tako je že v osnovi nerealno pričakovati, da bodo ekološki izdelki cenovno zelo ugodni.

Primerjali smo cene ekoloških in konvencionalnih izdelkov: kaj smo ugotovili?

Preverili smo cene posameznih ekoloških in konvencionalnih izdelkov različnih blagovnih ali trgovskih znamk in ugotovili, da so cene pregledanih ekoloških živil v povprečju resda višje od konvencionalnih, a so lahko cene posameznih ekoloških in konvencionalnih izdelkov povsem primerljive.

popis cen

Največja je razlika v povprečni ceni jajc, kjer bomo za ekološko jajce (0,43 evra) odšteli skoraj dvakrat toliko kot za konvencionalno jajce (0,26 evra), medtem ko je povprečna cena ekološkega jogurta za liter (1,99 evra) celo za nekaj centov nižja od cene za konvencionalni jogurt (2,13 evra na liter).

Hkrati kilogram najcenejšega ekološkega jogurta stane točno toliko kot kilogram konvencionalnega. Tudi določena ekološka moka se s ceno precej približa najnižji ceni konvencionalne moke.

Podatki o cenah

V nadaljevanju predstavljamo cene izdelkov v posamezni skupini živil.

Jajca

V povprečju so ekološka jajca (0,43 evra za jajce) dražja od konvencionalnih (0,26 evra za jajce), a lahko ekološka jajca v Lidlu, Hoferju in Sparu kupimo že za 0,35 evra za jajce.

eko ponudba cene 2

Najdražja konvencionalna jajca proste reje stanejo enako kot najdražja ekološka jajca (0,62 evra za jajce). Omeniti velja, da so ekološka jajca običajno pakirana v manjše škatle, in sicer po šest na pakiranje, pri konvencionalnih je najbolj pogosto pakiranje deset jajc na škatlo.

Jogurt

Povprečna cena kilograma ekološkega jogurta (1,99 evra) je malenkost nižja kot cena konvencionalnih jogurtov (2,13 evra na kilogram).

eko ponudba cene 3

Najugodnejši ekološki jogurt boste dobili v Hoferju, za 1,06 evra na kilogram, ki je hkrati tudi najnižja cena pri konvencionalnih jogurtih. Pri določenih izdelkih pa lahko cena konvencionalnega jogurta (3,97 evra na kilogram) tudi preseže ceno najdražjega ekološkega jogurta (3,45 evra na kilogram).

Mleko

Povprečna cena ekološkega mleka je približno za tretjino višja (1,39 evra na liter) od konvencionalnega mleka (1,08 evra na liter).

eko ponudba cene 4

A liter ekološkega mleka lahko kupite že za 1,04 evra (Spar BTC). Najdražje konvencionalne mleko je celo za nekaj centov dražje kot najdražje ekološko mleko.

Moka

Povprečna cena ekološke moke (1,20 evra na kilogram) je za petino višja od konvencionalne moke (0,98 evra na kilogram).

eko ponudba cene 5

A je najnižja cena za kilogram ekološke moke (0,55 evra) primerljiva najnižji ceni za konvencionalno pridelano moko (0,49 evra na kilogram). Kupite jo lahko v Hoferju.

Oljčno olje

Povprečna cena ekološkega oljčnega olja (13,18 evra na liter) je za približno tretjino višja od cene konvencionalnega oljčnega olja (10,72 evra na liter).

eko ponudba cene 6

A so bili med konvencionalnimi izdelki tudi takšni, ki imajo za tretjino višjo ceno na liter kot najdražji ekološki izdelek. Najugodnejše ekološko oljčno smo našli v E.Leclercu (7,32 evra na liter) in v Eurospinu (7,99 evra na liter).

Posebne police za ekološke izdelke, da ali ne?

Za potrošnike, ki poznajo prednosti ekološkega kmetijstva in v trgovinah iščejo le ekološka živila, ekološki oddelki, oziroma deli trgovine namenjeni izključno ekološkim izdelkom, zagotovo olajšajo nakup.

Ekološke oddelke imajo običajno večje trgovine in diskonti. A predvsem pri diskontnih trgovinah so na teh policah pogosto le ekološki izdelki, ki ne potrebujejo hladne verige, ostale je treba poiskati na konvencionalnih policah oziroma v hladilniku.

eko ponudba cene 7

Prav tako smo med pregledom opazili, da se na takšne police občasno prikradejo tudi neekološki izdelki. Čeprav se ponudba z ekoloških oddelkov najpogosteje ponovi na konvencionalnih policah, to ne velja za čisto vse izdelke. Tako je skoraj nujno, da obiščete oboje.

Čim bolj pestra ponudba ekoloških živil na konvencionalnih policah lahko v nakup prepriča vsakega potrošnika, ne le tistih, ki kupujejo izključno ekološko. Prav tako je na konvencionalnih policah enostavneje primerjati cene ekoloških in konvencionalnih živili.

Da bi se čim več potrošnikov odločalo za nakup ekoloških živil je torej predvsem pomembno, da se ekološki izdelki nahajajo na »običajnih« policah med konvencionalnimi živili, seveda pa lahko tudi dodatno na ekoloških oddelkih, če prostor to dopušča.


 Preberite še: Primerjalno ocenjevanje ponudbe ekoloških živil

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.