Ekološka živila so s trajnostnega pa tudi zdravstvenega vidika boljša izbira. Ekološko kmetijstvo ima, v primerjavi s konvencionalnim, pozitiven vpliv na okolje, saj je prepovedana uporaba mineralnih gnojil in sintetičnih pesticidov, pozitivno pa vpliva tudi na biotsko raznovrstnost in rodovitnost tal ter ima manjši vpliv na izpuste toplogrednih plinov.

Ponudba ekoloških živil se je s tržnic razširila tudi v običajne trgovine, zato smo za vas preverili in ocenili ponudbo pri sedmih največjih trgovcih.

V 13 različno velikih trgovinah v Ljubljani smo pregledali ponudbo ekološke moke, mleka, jajc, jogurta in ekstra deviškega oljčnega olja ter jo primerjali s ponudbo istovrstnih konvencionalnih živil. Skupaj smo popisali skoraj 500 izdelkov različnih blagovnih in trgovskih znamk iz navedenih petih skupin živil.

Zoom OCENJEVANJE

Kje je ekološka ponudba najbolj pestra?

Zanimalo nas je predvsem, kolikšen je delež ekološke ponudbe v izbranih skupinah živil: mleka, moke, jajc, jogurta in oljčnega olja ter med koliko posameznimi ekološkimi izdelki različnih blagovnih ali trgovskih znamk potrošnik lahko izbira.

Pri tem pa smo se posvetili še celovitosti ponudbe, saj je pri odločitvi za nakup ekoloških izdelkov izjemno pomembo, da ima potrošnik v izbrani trgovini na voljo najmanj po eno znamko ekološkega izdelka v vsaki izmed izbranih skupin živil.

eko ponudba ocenjevanje 2

Pri oceni deleža ekološke ponudbe so se najbolje odrezale štiri trgovine:

 • E.Leclerc,
 • Mercator Šiška,
 • Spar BTC
 • Hofer Slovenčeva.

V vsaki od njih je bila na voljo najmanj ena znamka ekološkega izdelka v vseh petih izbranih skupinah živil, zato smo jih za celovitost ponudbe ocenili z zelo dobro.

V E.Leclercu in Sparu BTC je največ ponudbe ekološkega oljčnega olja. V E.Leclercu je dobra tudi ponudba ekoloških jajc in jogurta, medtem ko je v Sparu BTC dobra ponudba ekološkega mleka.

Mercator Šiška se lahko pohvali z dobro ponudbo ekološkega oljčnega olja in mleka. Z ekološko ponudbo jogurta, mleka in moke smo bili zadovoljni tudi pri Hoferju Slovenčeveva.

Najslabšo oceno deleža ponudbe, nezadovoljivo, so prav tako prejele štiri trgovine:

 • Eurospin Rudnik,
 • Eurospin Črnuče,
 • Lidl Rudnik,
 • Tuš BTC.

Za celovitost ponudbe smo jih ocenili z nezadovoljivo, saj smo ekološke izdelke lahko kupili le v največ dveh od petih izbranih skupin živil.

V Eurospinu na Rudniku sta bila v ponudbi le ekološko oljčno olje in moka, medtem ko smo pri istem trgovcu v Črnučah lahko kupili le ekološko oljčno olje. V Tušu BTC smo lahko izbirali le med ekološkim oljčnim oljem in jajci. Poleg ekoloških jajc so imeli v Lidlu na Rudniku v ponudbi le še ekološko moko.

Idealna izbira: ekološki izdelek, ki je v celoti iz Slovenije

Izbiranje lokalnih in sezonskih ekoloških izdelkov še dodatno zmanjša vpliv na okolje, prav tako se s kratkimi dobavnimi potmi v živilu ohrani več vitaminov in mineralov.

Bolj kot so živila sveža, boljše so tudi njihove senzorične lastnosti. Zato je smiselno izbirati ekološke izdelke iz kmetijstva Slovenije, ali ekološkega kmetijstva, ki je čim bližje Sloveniji.

Od kod izvira ekološki izdelek, nam pove oznaka porekla (surovine) živila iz ekološkega kmetijstva, ki je natisnjena pod logotipom zelenega lista EU in unikatno šifro institucije ali organa nadzora in certificiranja (npr. SI-EKO-001). Izdelke, ki so popolnoma iz slovenskega ekološkega kmetijstva, prepoznamo po oznaki: Kmetijstvo Slovenije.

porekla zivil eko

Le 1/3 vseh pregledanih ekoloških živil izhaja iz kmetijstva Slovenije

Največji delež ekoloških živil, ki izhajajo iz kmetijstva Slovenije, smo zasledili v trgovinah Spar Dravlje, Mercator Črnuče ter Lidl Rudnik in Tuš BTC. A v nobeni od teh trgovin delež ekoloških živil iz kmetijstva Slovenije ni bil večji od polovice.

Največ posameznih ekoloških izdelkov, ki izhajajo iz ekološkega kmetijstva Slovenije smo zasledili v trgovini Spar Dravlje. Tam smo lahko kupili štiri slovenske ekološke izdelke: oljčno olje, jajca in dve različni znamki mleka.

V trgovinah Eurospin Črnuče in Eurospin Rudnik nismo zasledili izdelkov, ki bi izhajali iz ekološkega kmetijstva Slovenije.

Med trgovinami istega trgovca se lahko ponudba ekoloških živil občutno razlikuje

Med različno velikimi trgovinami istega trgovca smo zaznali nekaj razlik pri ponudbi ekoloških živil.

Tako Mercator Črnuče kot Spar Dravlje sta imela v primerjavi z večjima trgovinama Mercator Šiška in Spar BTC v ponudbi manj ekoloških izdelkov, a je v obeh primerih delež ekoloških izdelkov večji v manjših trgovinah, saj je tudi ponudba konvencionalnih živil manjša.

eko ponudba ocenjevanje 3

Pri Tušu je situacija ravno obratna, v večji trgovini Tuš BTC je bila ponudba ekoloških izdelkov slabša, a je vsebovala večji delež ekoloških izdelkov slovenskega porekla.

Z izjemo Eurospina smo bistvene razlike v ponudbi zaznali tudi pri enako velikih poslovalnicah istega trgovca. Tako med Lidlovima kot Hoferjevima trgovinama je bil različen tako delež ekoloških živil kot delež ekoloških živil, ki izhajajo iz kmetijstva Slovenije.

Pri tem velja omeniti, da lahko na razlike v ponudbi med trgovinami istega trgovca poleg razlike v ponudbi vpliva tudi trenutna založenost trgovine.

Ekološke ponudbe je še vedno premalo

Ekološka ponudba mleka, moke, jajc, jogurta in oljčnega olja je v pregledanih trgovinah še vedno dokaj skopa, saj je v povprečju predstavljala le 15 odstotkov celotne ponudbe, od tega je bila le tretjina izključno slovenskega porekla. Zato ne preseneča dejstvo, da prav nobena trgovina ni prejela skupne ocene zelo dobro.

eko ponudba ocenjevanje 4

Med pregledanimi trgovinami imajo najboljšo ponudbo ekoloških izdelkov v izbranih skupinah večje trgovine: E.Leclerc, Mercator Šiška in Spar BTC, a tudi v manjši trgovini Spar Dravlje in diskontni trgovini Hofer Slovenčeva s ponudbo ekoloških izdelkov ne zaostajajo bistveno.

Po nakup ekoloških izdelkov pa se vsekakor ni dobro odpraviti v diskontni trgovini Eurospin Rudnik in Eurospin Črnuče, ki sta se odrezali najslabše. Zamerili smo jima predvsem omejeno ponudb ekoloških živil, od katerih nobeno bilo slovenskega porekla. V ponudbi smo zasledili le ekološko ekstra deviško oljčno olje, v trgovini na Rudniku pa še ekološko moko. Za skupno ceno ponudbe ekoloških izdelkov sta obe trgovini tako prejeli oceno nezadovoljivo.


 Preberite še: Ekološki izdelki niso vedno najdražji

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

 • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
 • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.