Kljub redkemu pomanjkanju je na trgu ogromno izdelkov, ki imajo dodane različne vitamine in minerale, predvsem tu izstopajo sladke pijače. Z dodatkom vitaminov in mineralov ter napisi kot so »immuno«, »vitality« »reload« in podobno nam obljubljajo, da so boljša izbira od navadnih sladkih pijač in nas nemalokrat prepričajo v nakup.

Z mislijo, da bomo s tem v telo vnesli vsaj nekaj dobrega, roka po njih kar sama poseže. Pa so res tako boljša izbira od »navadnih« sladkih pijač?

Vitamini so snovi, ki v telesu sodelujejo pri številnih procesih, na primer pri obnavljanju kože, skrbijo za pravilno delovanje živcev, možganov, imunskega sistema, nekateri pa celice varujejo tudi pred prostimi radikali. Naše telo jih razen izjem ne more sintetizirati samo, zato jih moramo zaužiti z hrano.

Minerali so prav tako življenjsko pomembne snovi, ki jih telo nujno potrebuje, čeprav v zelo majhnih količinah. S pestro in raznoliko prehrano, ki temelji na nepredelanih živilih, običajno v telo vnesemo dovolj vitaminov in mineralov, da s tem pokrijemo svoje dnevne potrebe.

Katere vitamine moramo najpogosteje nadomeščati?

Vitamine delimo na topne v vodi (B in C) in topne v maščobah (A, D, E, K). Pomanjkanje vitaminov lahko največkrat opazimo pri vodotopnih vitaminih (B in C), saj se v naših tkivih ne morejo shranjevati.

Z uživanjem pestre in uravnotežene prehrane, z dovolj sadja in zelenjave, do pomanjkanja vitamina C praviloma ne bo prišlo, velja pa opozoriti, da imajo kadilci, fizično bolj aktivne osebe in različni bolniki večje potrebe po vitaminu C, zato morajo biti na njegov vnos bolj pozorni. Največ ga bomo lahko vnesli na primer s papriko, jagodičevjem in citrusi.

sladke pijace z vitamini 2

Pri veganih je zelo problematično pomanjkanje vitamina B12, saj se naravno nahaja le v živilih živalskega izvora, zato ga morajo nujno nadomeščati z obogatenimi živili ali prehranskimi dopolnili.

Nacionalne študije v zadnjih letih so nakazale tudi pomembno pomanjkanje vitamina D med Slovenci, predvsem v zimskem času. Jeseni in pozimi biosinteza vitamina D v koži ni dovolj učinkovita, zato je potreben zadosten vnos s hrano. Po najnovejših priporočilih, v popolni odsotnosti biosinteze v koži, človeško telo dnevno potrebuje 20 µg vitamina D.

Najbogatejši prehranski viri so živila živalskega izvora: ribje olje, ribe, jajca in živila obogatena z vitaminom D. V času jeseni in zime se pogosto priporoča tudi dodajanje vitamina D v obliki prehranskih dopolnil ali zdravil.

oblacek

Kadar je na izdelku omenjena vsebnost določenega vitamina ali minerala, ga mora pijača vsebovati najmanj toliko, da odrasla oseba z zaužitjem 100 ml izdelka pokrije vsaj 7,5 odstotka dnevnih potreb, oziroma 15 odstotkov z zaužitjem celotne porcije.

Zgoraj omenjeni razlogi vodijo proizvajalce, da tudi v sladke pijače najbolj pogosto dodajajo vitamine B, C in D in nas s tem nagovarjajo, naj pomanjkanje nadomeščamo kar s popito pijačo. Toda, kaj vse bomo s tem še vnesli v telo?

Pijače z dodanimi vitamini lahko vsebujejo tudi velike količine sladkorja, sladila in druge aditive, med njimi tudi takšne z določeno vrednostjo ADI (najvišji še varen dnevni vnos). Boljša alternativa je zato najprej uživanje živil bogatih z vitamini ter morebitno dodajanje v obliki zdravil in prehranskih dopolnil, kadar dovolj visok vnos s hrano ni mogoč.

Pregledali smo ponudbo sladkih pijač z dodanimi vitamini in minerali z okusom limone in ugotovili, da lahko z eno plastenko ali tetrapakom v telo vnesemo tudi do 30 gramov sladkorja, kar znaša 60 odstotkov še priporočenega dnevnega vnosa sladkorja za odraslo osebo. Preverite rezultate primerjalnega ocenjevanja.

Kaj pa nadomeščanje mineralov?

Poleg vitaminov imajo pijače pogosto dodane tudi minerale. Največ jih dobimo z izotoničnimi pijačami, ki so namenjene uživanju med in po športni aktivnosti, da z njimi hitro in enostavno nadomestimo minerale, ki jih naše telo izloči s potenjem.

Za športnike so takšne pijače koristne, saj morajo zaradi izgubljene energije po športni aktivnosti vnesti tudi dovolj sladkorja, ki ga v teh pijačah ne primanjkuje.

sladke pijace z vitamini 3

Dodane minerale pa vsebujejo tudi nekatere druge sladke pijače, v pogovornem jeziku znane kot »vode z okusom«.

Najpogosteje je tem pijačam dodan cink, ki je znan kot pomočnik imunskemu sistemu, sledi magnezij, ki med drugim prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti ter k delovanju mišic, opazili pa smo tudi dodatek selena, ki ima prav tako vlogo pri delovanju imunskega sistema ter pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Pomanjkanje posameznih mineralov je pri ljudeh redko, saj rastlinska in živalska hrana vsebujeta dovolj teh snovi. Do pomanjkanja pa vseeno lahko pride pri dolgotrajni enolični in neuravnoteženi prehrani.

Pomanjkanje tako vitaminov kot mineralov nam bo pomagal odkriti osebni zdravnik z različnimi krvnimi testi. Vsekakor pa velja, da za nadomeščanje morebitnega pomanjkanja, uživanje sladkih pijač ne bo ustrezna izbira.

Naš nasvet

Ob pestri in uravnoteženi prehrani je pomanjkanje vitaminov in mineralov redko. Pijače z dodanimi vitamini in minerali, kljub morebitnim ugodnim učinkom dodanih vitaminov in mineralov, niso priporočljive za pogosto uživanje zaradi sorazmerno visoke vsebnosti sladkorja in (v nekaterih primerih) vsebnosti sladil.

Prav tako pijače z dodanimi vitamini niso ustrezen nadomestek za zdravila ali prehranska dopolnila, priporočena s strani osebnega zdravnika. V primerjavi z drugimi sladkimi pijačami z enako vsebnostjo sladkorja, dodatek vitaminov in mineralov ne predstavlja posebne prednosti za kupca.


 Preberite še: Brezalkoholne pijače z dodanimi vitamini: primerjalno ocenjevanje

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.