Na tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo pregledali sadno-žitne ploščice, namenjene malčkom oziroma majhnim otrokom od prvega leta starosti.

Sadno-žitne ploščice so praktične za uporabo, tako doma kot na sprehodu ali otroškem igrišču, zato pogosto končajo v nakupovalnem vozičku. Slike sadežev in žit na embalaži ter dejstvo, da gre za otroško hrano, pa marsikaterega starša prepriča, da za svojega malčka (glede na Uredbo 609/2013 je majhen otrok, starosti 1-3 let) kupuje zdrav obrok.

Podrobneje smo pregledali in primerjali sestavo in hranilno vrednost sedmih sadno-žitnih ploščic z jabolkom in banano.

  • 1 izdelek je dobil oceno dobro.
    3 so dobili oceno povprečno.
    3 izdelki pa so prejeli oceno nezadovoljivo, predvsem zaradi visoke vsebnosti sladkorjev ali aditivov.

Zoom OCENJEVANJE

Ugotovitve ocenjevanja sadno-žitnih ploščic

Sadno-žitne ploščice so energijsko bogati izdelki, ki vsebujejo veliko prostega sladkorja. V enem izdelku so aditivi, trije izdelki pa vsebujejo netrajnostno sestavino, palmovo olje.

Aditivi le v enem izdelku

Hrana za majhne otroke ne sme vsebovati sladil, barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa, lahko pa vsebuje nekatere druge aditive. Večina proizvajalcev se je dodatku aditivov v sadno-žitnih ploščicah raje izognila, edina izjema je izdelek Alete bewusst, v katerem so dodani sojin lecitin (emulgator), pektin (sredstvo za zgostitev) in izvlečki z visoko vsebnostjo tokoferola (antioksidanti).

Ti aditivi so v hrani za majhne otroke sicer dovoljeni, a očitno, glede na to, da jih večina istovrstnih izdelkov ne vsebuje, niso nujno potrebni, zato si je ta izdelek za aditive prislužil oceno nezadovoljivo.

Sadno-žitne ploščice vsebujejo veliko sladkorja

Energijska vrednost na 100 gramov sadno-žitne ploščice je v povprečju 373 kilokalorij (1567 kilojoulov), kar pomeni, da gre za energijsko bogato živilo. In ravno uživanje energijsko bogate hrane naj bi povečevalo tveganje za debelost v otroštvu.

oblacek

Z eno samo ploščico (25 gramov) bi majhen otrok, ki dnevno potrebuje med 1100 in 1300 kilokalorij, tako pokril skoraj desetino dnevne potrebe po energiji.

K energiji prispeva tudi sladkor, ki ga vsebujejo prav vse pregledane sadno-žitne ploščice. Med izdelki so ogromne razlike, saj ga je lahko od 28 pa vse do 53 gramov v 100 gramih izdelka.

Izdelek z največ sladkorja (dm Bio) je za oceno prehranskega profila prejel oceno nezadovoljivo, saj bi majhen otrok že z eno takšno ploščico praktično pokril dnevno priporočilo za sladkor (pet odstotkov dnevnega energijskega vnosa).

Sadno-žitne ploščice: trajnostni vidik

Pri oceni trajnosti sami vrsti embalaže tokrat nismo posvečali posebne pozornosti, saj so vse ploščice pakirane v plastični ovoj. Preverili pa smo, katere trajnostne oznake najdemo na izdelkih in, ali vsebujejo netrajnostne sestavine, kakršno je palmovo olje.

sadno zitne ploscice 3

Štirje izdelki so se s trajnostnega vidika odrezali slabše in zato prejeli oceno povprečno. Izdelek Bebivita je edini med pregledanimi sadno-žitnimi ploščicami, ki ne izhaja iz trajnostnega ekološkega kmetijstva.

Trije izdelki, dm Bio, Alnatura in Alete bewusst so vsebovali palmovo olje. Pridobivanje te netrajnostne sestavine predstavlja velik okoljevarstveni problem, saj na račun nasadov oljne palme krčijo gozdove in ogrožajo številne živalske vrste.

Označbe na embalaži

Pri oceni označbe velja izpostaviti, da prav noben od pregledanih izdelkov ni prilagojen za slovenski trg, ampak imajo na hrbtni strani bolj ali manj uspešno izvedeno obvezno označevanje z nalepko.

Čeprav je nalepka za proizvajalca z ekonomskega vidika verjetno bolj ugodna rešitev obveznega označevanja, pa je potrošnik velikokrat prikrajšan. Opazili smo, da se, v primerjavi z originalno embalažo v tujem jeziku, na nalepki v slovenščini hranilna vrednost namesto v tabeli pogosto izrazi linearno.

Zaradi stiske s prostorom je tudi velikost črk na nalepki bistveno manjša. Najmanjšo velikost črk, manj kot en centimeter, smo izmerili pri izdelkih Hipp Organic in dm Bio, zato sta za oceno označbe prejela oceno pomanjkljivo.

Naš nasvet

Kljub temu, da so sadno-žitne ploščice praktične za uporabo, so energijsko gosto živilo, vsebujejo veliko prostega sladkorja in predstavljajo bolj sladico kot zdrav prigrizek, zato jih ne priporočamo otrokom do prvega oziroma še bolje do drugega leta starosti. Za grizljanje otroku raje ponudite narezano sveže sadje.

Jabolko in banana vsebujeta bistveno manj sladkorja, ki je poleg tega vezan in predstavlja manj tveganja za zdravje otroka.

infografika sladkor 100g

Povprečna vsebnost sladkorja v pregledanih sadno-žitnih ploščicah

  • 1 ploščica (25 gramov) v povprečju vsebuje 10,25 g sladkorjev.
  • Toliko sladkorja vsebuje tudi malo manj kot polovica srednje velikega jabolka (85 gramov) ali
  • polovica srednje velike banane (64 gramov).

 Preberite še: Prosti sladkor v sadno-žitnih ploščicah

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.