Večji delež polnila v sadno-žitnih ploščicah za majhne otroke predstavlja sadni delež. Ta je sestavljen iz enega ali več zgoščenih sokov jabolk, hrušk in grozdja ter sušenih banan ali bananinih kosmičev.

V polnilu se, poleg sadnega deleža, nahaja tudi pšenična, ovsena ali koruzna moka oziroma kosmiči in olje (sončnično ali palmovo). Polnilo je z zgornje in s spodnje strani prekrito z oblatom ali vafljem, ki je običajno narejen iz pšenične moke in krompirjevega škroba. Enemu izdelku pa so dodani še aditivi.

oblacek

Ker sadno-žitne ploščice običajno ne vsebujejo dodanega namiznega sladkorja ali saharoze, se zdi, da so zato boljša izbira kot kakšen drug sladek prigrizek. A to ni čisto res. Zgoščene sadne sokove, ki jih najdemo v vseh ploščicah, namreč uvrščamo med proste sladkorje.

Ta podatek je pomemben, ker uživanje prostega sladkorja pri otrocih povezujejo s čezmerno telesno maso in debelostjo, zobnim kariesom in različnimi boleznimi (sladkorna bolezen tipa 2, presnovni sindrom, povišan krvni tlak). Zato številne zdravstvene organizacije priporočajo zmanjšanje uživanja prostega sladkorja tako pri otrocih kot pri odraslih.

sadno zitne ploscice sladkor 2

Nekatere (npr. Evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN) in Ameriška zveza za srce (AHA)) celo odsvetujejo uživanje prostega sladkorja pri dojenčkih in malčkih do drugega leta starosti.

Po priporočilih svetovne zdravstvene organizacije (SZO) naj prosti sladkorji ne bi predstavljali več kot 10 ali še bolje 5 odstotkov dnevnega energijskega vnosa. Če upoštevamo strožje priporočilo, to za malčka pomeni med 14 in 16 gramov dodanih sladkorjev dnevno.

Tej vrednosti se lahko približa že z zgolj eno zaužito sadno-žitno ploščico, ki vsebuje največ sladkorja, kar pomeni, da mu ta dan praktično ne smete ponuditi skoraj nobene druge hrane z dodanim sladkorjem, kot tudi ne sadnih sokov, medu ali sirupov.

Kako prepoznati različne vrste sladkorjev?

vrste sladkorjev

Vir: EFSA

Sladkorje delimo na dve skupini:

  • tiste, ki so naravno prisotni v mleku, sadju in zelenjavi, 
  • proste sladkorje, ki so naravno prisotni v (zgoščenih) sadnih in zelenjavnih sokovih, sirupu ter medu.

V skupino prostih sladkorjev uvrščamo tudi namizni oziroma rafinirani sladkor, ki ga dodajamo hrani in pijači. Takšen sladkor organizem hitro absorbira, posledično pa sta hitra tudi dvig glukoze in inzulina v krvi.

Nasprotno pa se sladkor, ki je naravno prisoten v mleku, sadju in zelenjavi, v teh živilih nahaja v vezani obliki, zato ga organizem absorbira počasneje. Poleg tega ta živila vsebujejo tudi druga hranila, npr. prehransko vlaknino, ki dodatno upočasnjujejo prehajanje glukoze v kri. Z vidika tveganja za razvoj različnih bolezni so tako živila z vezano obliko naravno prisotnega sladkorja boljša izbira.


Preberite še: Primerjalno ocenjevanje sadno-žitnih ploščic

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.