Večji delež polnila v sadno-žitnih ploščicah za majhne otroke predstavlja sadni delež. Ta je sestavljen iz enega ali več zgoščenih sokov jabolk, hrušk in grozdja ter sušenih banan ali bananinih kosmičev.

V polnilu se, poleg sadnega deleža, nahaja tudi pšenična, ovsena ali koruzna moka oziroma kosmiči in olje (sončnično ali palmovo). Polnilo je z zgornje in s spodnje strani prekrito z oblatom ali vafljem, ki je običajno narejen iz pšenične moke in krompirjevega škroba. Enemu izdelku pa so dodani še aditivi.

oblacek

Ker sadno-žitne ploščice običajno ne vsebujejo dodanega namiznega sladkorja ali saharoze, se zdi, da so zato boljša izbira kot kakšen drug sladek prigrizek. A to ni čisto res. Zgoščene sadne sokove, ki jih najdemo v vseh ploščicah, namreč uvrščamo med proste sladkorje.

Ta podatek je pomemben, ker uživanje prostega sladkorja pri otrocih povezujejo s čezmerno telesno maso in debelostjo, zobnim kariesom in različnimi boleznimi (sladkorna bolezen tipa 2, presnovni sindrom, povišan krvni tlak). Zato številne zdravstvene organizacije priporočajo zmanjšanje uživanja prostega sladkorja tako pri otrocih kot pri odraslih.

sadno zitne ploscice sladkor 2

Nekatere (npr. Evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN) in Ameriška zveza za srce (AHA)) celo odsvetujejo uživanje prostega sladkorja pri dojenčkih in malčkih do drugega leta starosti.

Po priporočilih svetovne zdravstvene organizacije (SZO) naj prosti sladkorji ne bi predstavljali več kot 10 ali še bolje 5 odstotkov dnevnega energijskega vnosa. Če upoštevamo strožje priporočilo, to za malčka pomeni med 14 in 16 gramov dodanih sladkorjev dnevno.

Tej vrednosti se lahko približa že z zgolj eno zaužito sadno-žitno ploščico, ki vsebuje največ sladkorja, kar pomeni, da mu ta dan praktično ne smete ponuditi skoraj nobene druge hrane z dodanim sladkorjem, kot tudi ne sadnih sokov, medu ali sirupov.

Kako prepoznati različne vrste sladkorjev?

vrste sladkorjev

Vir: EFSA

Sladkorje delimo na dve skupini:

  • tiste, ki so naravno prisotni v mleku, sadju in zelenjavi, 
  • proste sladkorje, ki so naravno prisotni v (zgoščenih) sadnih in zelenjavnih sokovih, sirupu ter medu.

V skupino prostih sladkorjev uvrščamo tudi namizni oziroma rafinirani sladkor, ki ga dodajamo hrani in pijači. Takšen sladkor organizem hitro absorbira, posledično pa sta hitra tudi dvig glukoze in inzulina v krvi.

Nasprotno pa se sladkor, ki je naravno prisoten v mleku, sadju in zelenjavi, v teh živilih nahaja v vezani obliki, zato ga organizem absorbira počasneje. Poleg tega ta živila vsebujejo tudi druga hranila, npr. prehransko vlaknino, ki dodatno upočasnjujejo prehajanje glukoze v kri. Z vidika tveganja za razvoj različnih bolezni so tako živila z vezano obliko naravno prisotnega sladkorja boljša izbira.


Preberite še: Primerjalno ocenjevanje sadno-žitnih ploščic

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.