Ste že slišali za tavrin in d-glukoronolakton? To sta le dve sestavini, ki ju lahko najdemo v energijski pijači. Poleg njiju energijske pijače vsebujejo tudi precej kofeina, zato je nujno, da jih uživamo v zmernih količinah.

Zakaj jim pravimo "energijske" pijače?

Energijske pijače so skupina brezalkoholnih gaziranih osvežilnih pijač, ki poleg vode, sladkorja, sladil in drugih aditivov, vsebujejo še določene spojine, zaradi katerih se po zaužitju ne počutimo več tako utrujene in imamo "več energije" - kofein, tavrin in d-glukuronolakton.

Kofein je grenka, psihotropna snov in blag diuretik, naravno prisoten v več različnih rastlinah. Po podatkih Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) je največja še varna dnevna količina kofeina za zdravega odraslega človeka 5,7 mg kofeina/kg telesne mase, kar pri tistemu z maso 70 kilogramov pomeni 400 miligramov (toliko ga je v dobrem litru energijske pijače).

energijske pijace drobnogled 3

Za otroke je še varna dnevna količina kofeina skoraj polovico manjša, in sicer 3 mg/kg telesne mase.

Tavrin je gradnik beljakovin, a ga s pestro prehrano vnesemo bistveno manj kot z zaužitjem energijske pijače. Povprečni dnevni vnos tavrina z mešano prehrano je med 0,04 g in 0,4 g, medtem ko ga lahko z eno pločevinko energijske pijače v telo vnesemo od 1 do 2 grama (odvisno od vrste in količine energijske pijače).

Tavrin v organizmu aktivno nastopa v več fizioloških procesih v centralnem živčnem sistemu, njegova glavna vloga pa je regulacija natrija v srčni mišici, skeletnih mišicah in v ledvicah.

Tretja manj poznana snov, ki jo bomo pogosto našli med sestavinami energijskih pijač, je d- glukuronolakton. V eni 250 ml pločevinki ga je od 2 do 2,4 grama. Ta spojina je naravno prisotna v človeškem organizmu in nastane pri presnovi glukoze v jetrih. Njegov razgradnji produkt ksilitol stimulira izločanje insulina, kar bi v večjih količinah in dolgoročno lahko imelo škodljive učinke na zdravje ljudi.

Zaradi pomanjkanja razpoložljivih raziskav o učinku večjih količin tavrina in d-glukuronolaktona na naš organizem EFSA trenutno ne izpostavlja posebnih omejitev pri uživanju.

Pazljivo – visoke vsebnosti kofeina!

Na embalaži pijač, ki vsebujejo veliko kofeina (več kot 150 miligramov kofeina na liter pijače), je poleg imena obvezna navedba: "Visoka vsebnost kofeina."

kaj je v energijskih pijacah 3

"Ni priporočljivo za otroke in nosečnice ali doječe matere," kar je pravilno navedeno na vseh pijačah, ki smo jih preverili v primerjalnem ocenjevanju. V njih je namreč med 21 in 32 mg/100 ml kofeina, kar na pločevinko (250 ml) pomeni okoli 80 mg kofeina, na liter energijske pijače pa več kot 300 mg.

Označba na vseh pregledanih pijačah opozarja tudi na zmerno/odgovorno uživanje.

Energijske pijače ne nadomestijo našega spanca

Proizvajalci nas s trditvami, ki jih najdemo na energijskih pijačah (pa tudi v oglasih), hitro prepričajo v nakup, saj naj bi s pitjem izboljšali fizično vzdržljivost, hitrost naših reakcij in koncentracijo, povečali budnost …

Vendar se moramo zavedati, da energijske pijače ne morejo nadomestiti našega spanca. Kofein nas za kratek čas res zbudi, vendar s tem samo podaljšamo čas budnosti.

Mešanje energijskih pijač in alkohola je lahko tvegano!

Na nekaterih energijskih pijačah je opozorilo, da ni priporočljivo mešanje energijskih pijač in alkohola. Zakaj? Kofein, ki je prisoten v energijskih pijačah, delno zabriše delovanje alkohola.

kaj je v energijskih pijacah 4

To pomeni, da se ljudje počutijo manj opite kot so v resnici. Takšno ravnanje pa lahko privede do slabosti, bruhanja, motenj zavesti, počasnega srčnega utripa ter v najslabšem primeru tudi do nezavesti.

Na nekaterih pločevinkah smo opazili tudi opozorilo, da se uživanje ne priporoča med intenzivno športno aktivnostjo, kar pozdravljamo in menimo, da bi moralo biti zapisano na vseh energijskih pijačah.

Naš nasvet

Če potrebujete kofein, raje posezite po skodelici kave kot po energijskih pijačah.

Ne uživajte energijskih pijač v kombinaciji z alkoholom ter med intenzivno športno aktivnostjo.

Uživanje energijskih pijač naj bo odgovorno in zmerno!


 Preberite več: Primerjalno ocenjevanje energijskih pijač

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.