Ste že slišali za tavrin in d-glukoronolakton? To sta le dve sestavini, ki ju lahko najdemo v energijski pijači. Poleg njiju energijske pijače vsebujejo tudi precej kofeina, zato je nujno, da jih uživamo v zmernih količinah.

Zakaj jim pravimo "energijske" pijače?

Energijske pijače so skupina brezalkoholnih gaziranih osvežilnih pijač, ki poleg vode, sladkorja, sladil in drugih aditivov, vsebujejo še določene spojine, zaradi katerih se po zaužitju ne počutimo več tako utrujene in imamo "več energije" - kofein, tavrin in d-glukuronolakton.

Kofein je grenka, psihotropna snov in blag diuretik, naravno prisoten v več različnih rastlinah. Po podatkih Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) je največja še varna dnevna količina kofeina za zdravega odraslega človeka 5,7 mg kofeina/kg telesne mase, kar pri tistemu z maso 70 kilogramov pomeni 400 miligramov (toliko ga je v dobrem litru energijske pijače).

energijske pijace drobnogled 3

Za otroke je še varna dnevna količina kofeina skoraj polovico manjša, in sicer 3 mg/kg telesne mase.

Tavrin je gradnik beljakovin, a ga s pestro prehrano vnesemo bistveno manj kot z zaužitjem energijske pijače. Povprečni dnevni vnos tavrina z mešano prehrano je med 0,04 g in 0,4 g, medtem ko ga lahko z eno pločevinko energijske pijače v telo vnesemo od 1 do 2 grama (odvisno od vrste in količine energijske pijače).

Tavrin v organizmu aktivno nastopa v več fizioloških procesih v centralnem živčnem sistemu, njegova glavna vloga pa je regulacija natrija v srčni mišici, skeletnih mišicah in v ledvicah.

Tretja manj poznana snov, ki jo bomo pogosto našli med sestavinami energijskih pijač, je d- glukuronolakton. V eni 250 ml pločevinki ga je od 2 do 2,4 grama. Ta spojina je naravno prisotna v človeškem organizmu in nastane pri presnovi glukoze v jetrih. Njegov razgradnji produkt ksilitol stimulira izločanje insulina, kar bi v večjih količinah in dolgoročno lahko imelo škodljive učinke na zdravje ljudi.

Zaradi pomanjkanja razpoložljivih raziskav o učinku večjih količin tavrina in d-glukuronolaktona na naš organizem EFSA trenutno ne izpostavlja posebnih omejitev pri uživanju.

Pazljivo – visoke vsebnosti kofeina!

Na embalaži pijač, ki vsebujejo veliko kofeina (več kot 150 miligramov kofeina na liter pijače), je poleg imena obvezna navedba: "Visoka vsebnost kofeina."

kaj je v energijskih pijacah 3

"Ni priporočljivo za otroke in nosečnice ali doječe matere," kar je pravilno navedeno na vseh pijačah, ki smo jih preverili v primerjalnem ocenjevanju. V njih je namreč med 21 in 32 mg/100 ml kofeina, kar na pločevinko (250 ml) pomeni okoli 80 mg kofeina, na liter energijske pijače pa več kot 300 mg.

Označba na vseh pregledanih pijačah opozarja tudi na zmerno/odgovorno uživanje.

Energijske pijače ne nadomestijo našega spanca

Proizvajalci nas s trditvami, ki jih najdemo na energijskih pijačah (pa tudi v oglasih), hitro prepričajo v nakup, saj naj bi s pitjem izboljšali fizično vzdržljivost, hitrost naših reakcij in koncentracijo, povečali budnost …

Vendar se moramo zavedati, da energijske pijače ne morejo nadomestiti našega spanca. Kofein nas za kratek čas res zbudi, vendar s tem samo podaljšamo čas budnosti.

Mešanje energijskih pijač in alkohola je lahko tvegano!

Na nekaterih energijskih pijačah je opozorilo, da ni priporočljivo mešanje energijskih pijač in alkohola. Zakaj? Kofein, ki je prisoten v energijskih pijačah, delno zabriše delovanje alkohola.

kaj je v energijskih pijacah 4

To pomeni, da se ljudje počutijo manj opite kot so v resnici. Takšno ravnanje pa lahko privede do slabosti, bruhanja, motenj zavesti, počasnega srčnega utripa ter v najslabšem primeru tudi do nezavesti.

Na nekaterih pločevinkah smo opazili tudi opozorilo, da se uživanje ne priporoča med intenzivno športno aktivnostjo, kar pozdravljamo in menimo, da bi moralo biti zapisano na vseh energijskih pijačah.

Naš nasvet

Če potrebujete kofein, raje posezite po skodelici kave kot po energijskih pijačah.

Ne uživajte energijskih pijač v kombinaciji z alkoholom ter med intenzivno športno aktivnostjo.

Uživanje energijskih pijač naj bo odgovorno in zmerno!


 Preberite več: Primerjalno ocenjevanje energijskih pijač

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.