Energijske pijače so priljubljene predvsem med mladimi, njihova ponudba na trgovskih policah pa je zelo raznolika. Na voljo so v najrazličnejših okusih (ananas, kokos, borovnica …), najdemo jih vsepovsod, na prodajnih avtomatih, bencinskih črpalkah, športnih dogodkih ... Za prodajo so dostopne prav vsem, tudi najmlajšim. Pa vemo kakšna je njihova sestava?

 

Podrobneje smo pregledali in primerjali sestavo, hranilno vrednost, trajnostni vidik in označbo 16 energijskih pijač osnovnega okusa, ki smo jih kupili v večjih ljubljanskih trgovinah. Ocenjevanje je pokazalo, da so:

  • 4 energijske pijače dobile oceno povprečno,
  • 9 jih je dobilo oceno pomanjkljivo,
  • 3 pa so dobile oceno nezadovoljivo.

Zoom OCENJEVANJE

Ugotovitve ocenjevanja energijskih pijač

Energijske pijače, poleg tega, da so energijsko bogati izdelki, vsebujejo tudi precej kofeina, glukoronolaktona in sladkorja. Prav vsi izdelki vsebujejo tudi aditive, nekateri med njimi imajo določen ADI (angl. Acceptable daily intake), ki pove, kolikšen je še sprejemljiv dnevni vnos za posamezen aditiv.

Energijske pijače so sladkorna bomba

V vseh energijskih pijačah je dodan sladkor (včasih v obliki glukozno-fruktoznega sirupa), nekatere (Oshee, Monster, X-tense) pa ob tem vsebujejo še sladila Povprečna vsebnost sladkorja v preverjenih energijskih pijačah znaša 10,8 grama (g) sladkorja na 100 mililitrov (ml) izdelka. Največ sladkorja (15,3 g/100 ml) vsebuje izdelek Shark, kar je bil eden od razlogov, da je tudi pri ocenjevanju pristal na zadnjem mestu.

energijske pijace 2

Energijske pijače so pakirane v 250 ml oziroma 500 ml pločevinke, kar pomeni, da je vnos sladkorja in ostalih sestavin še toliko višji, če popijete celo pločevinko. Če zaužijete celoten izdelek z največ sladkorja, ki je na voljo v 250 ml pločevinki, v telo vnesete kar 38 gramov sladkorja (kar je skoraj 10 žličk sladkorja, če ena žlička predstavlja štiri grame sladkorja).

Aditivi v vseh izdelkih

Ni presenečenje, da prav vse izbrane energijske pijače vsebujejo aditive. V nekaterih izdelkih je tudi po pet skupin aditivov, te smo kaznovali pri oceni. Tudi tiste, ki vsebujejo aditive z določenim ADI (Acceptable Dietary Intake), smo kaznovali s slabšo oceno za vsebnost aditivov.

Med takšne aditive sodijo predvsem barvila (amonijev sulfitni karamel, amonijev karamel …), določena sladila (steviol glikozidi) in določeni konzervansi (sorbinska in benzojska kislina, kalijev sorbat in natrijev benzoat). Tako je 11 energijskih pijač za aditive prejelo oceno nezadovoljivo.

Je res potrebno, da imamo na trgovskih policah izdelek, ki je prepotoval pol sveta?

Pri oceni trajnosti smo največ pozornosti namenili oddaljenosti polnitve. Najslabšo oceno za trajnost sta dobila izdelka Shark in X-tense, katerih proizvodnja polnitve je oddaljena več kot 1200 km.

energijske pijace 3

Medtem ko X-tense izvira iz Francije, pa je polnilnica Sharka na Tajskem, kar pomeni, da je do naših trgovskih polic prepotoval več kot 11.000 kilometrov.

So označbe na energijskih pijačah ustrezne?

Na vseh pregledanih pijačah smo našli opozorila na zmerno/odgovorno uživanje.

Na nekaterih pločevinkah (Q, MTV UP!, Oshee, S-Budget, X-tense, Kong strong, Typhoon) smo opazili še opozorilo, da se uživanje ne priporoča v kombinaciji z alkoholom ter med intenzivno športno aktivnostjo (S-Budget, X-tense, Kong strong), kar pozdravljamo in menimo, da bi moralo biti jasno zapisano na vseh energijskih pijačah.

Zato so trije izdelki, ki imajo obe opozorili (S-Budget, X-tense in Kong strong), dobili oceno zelo dobro pri označbi.

Naš nasvet

Energijske pijače niso za vsakodnevno uživanje, zato naj bo pitje le teh izjema, ne pravilo. Vsekakor naj jih ne bi uživali otroci, mladostniki in nosečnice.


 Preberite več: Kaj vse najdemo v energijskih pijačah?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.