Energijske pijače so priljubljene predvsem med mladimi, njihova ponudba na trgovskih policah pa je zelo raznolika. Na voljo so v najrazličnejših okusih (ananas, kokos, borovnica …), najdemo jih vsepovsod, na prodajnih avtomatih, bencinskih črpalkah, športnih dogodkih ... Za prodajo so dostopne prav vsem, tudi najmlajšim. Pa vemo kakšna je njihova sestava?

 

Podrobneje smo pregledali in primerjali sestavo, hranilno vrednost, trajnostni vidik in označbo 16 energijskih pijač osnovnega okusa, ki smo jih kupili v večjih ljubljanskih trgovinah. Ocenjevanje je pokazalo, da so:

  • 4 energijske pijače dobile oceno povprečno,
  • 9 jih je dobilo oceno pomanjkljivo,
  • 3 pa so dobile oceno nezadovoljivo.

Zoom OCENJEVANJE

Ugotovitve ocenjevanja energijskih pijač

Energijske pijače, poleg tega, da so energijsko bogati izdelki, vsebujejo tudi precej kofeina, glukoronolaktona in sladkorja. Prav vsi izdelki vsebujejo tudi aditive, nekateri med njimi imajo določen ADI (angl. Acceptable daily intake), ki pove, kolikšen je še sprejemljiv dnevni vnos za posamezen aditiv.

Energijske pijače so sladkorna bomba

V vseh energijskih pijačah je dodan sladkor (včasih v obliki glukozno-fruktoznega sirupa), nekatere (Oshee, Monster, X-tense) pa ob tem vsebujejo še sladila Povprečna vsebnost sladkorja v preverjenih energijskih pijačah znaša 10,8 grama (g) sladkorja na 100 mililitrov (ml) izdelka. Največ sladkorja (15,3 g/100 ml) vsebuje izdelek Shark, kar je bil eden od razlogov, da je tudi pri ocenjevanju pristal na zadnjem mestu.

energijske pijace 2

Energijske pijače so pakirane v 250 ml oziroma 500 ml pločevinke, kar pomeni, da je vnos sladkorja in ostalih sestavin še toliko višji, če popijete celo pločevinko. Če zaužijete celoten izdelek z največ sladkorja, ki je na voljo v 250 ml pločevinki, v telo vnesete kar 38 gramov sladkorja (kar je skoraj 10 žličk sladkorja, če ena žlička predstavlja štiri grame sladkorja).

Aditivi v vseh izdelkih

Ni presenečenje, da prav vse izbrane energijske pijače vsebujejo aditive. V nekaterih izdelkih je tudi po pet skupin aditivov, te smo kaznovali pri oceni. Tudi tiste, ki vsebujejo aditive z določenim ADI (Acceptable Dietary Intake), smo kaznovali s slabšo oceno za vsebnost aditivov.

Med takšne aditive sodijo predvsem barvila (amonijev sulfitni karamel, amonijev karamel …), določena sladila (steviol glikozidi) in določeni konzervansi (sorbinska in benzojska kislina, kalijev sorbat in natrijev benzoat). Tako je 11 energijskih pijač za aditive prejelo oceno nezadovoljivo.

Je res potrebno, da imamo na trgovskih policah izdelek, ki je prepotoval pol sveta?

Pri oceni trajnosti smo največ pozornosti namenili oddaljenosti polnitve. Najslabšo oceno za trajnost sta dobila izdelka Shark in X-tense, katerih proizvodnja polnitve je oddaljena več kot 1200 km.

energijske pijace 3

Medtem ko X-tense izvira iz Francije, pa je polnilnica Sharka na Tajskem, kar pomeni, da je do naših trgovskih polic prepotoval več kot 11.000 kilometrov.

So označbe na energijskih pijačah ustrezne?

Na vseh pregledanih pijačah smo našli opozorila na zmerno/odgovorno uživanje.

Na nekaterih pločevinkah (Q, MTV UP!, Oshee, S-Budget, X-tense, Kong strong, Typhoon) smo opazili še opozorilo, da se uživanje ne priporoča v kombinaciji z alkoholom ter med intenzivno športno aktivnostjo (S-Budget, X-tense, Kong strong), kar pozdravljamo in menimo, da bi moralo biti jasno zapisano na vseh energijskih pijačah.

Zato so trije izdelki, ki imajo obe opozorili (S-Budget, X-tense in Kong strong), dobili oceno zelo dobro pri označbi.

Naš nasvet

Energijske pijače niso za vsakodnevno uživanje, zato naj bo pitje le teh izjema, ne pravilo. Vsekakor naj jih ne bi uživali otroci, mladostniki in nosečnice.


 Preberite več: Kaj vse najdemo v energijskih pijačah?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.