Ponudba brezmesnih pleskavic ali burgerjev je vedno bolj pestra. Nekateri so bolj podobni zelenjavnim polpetom, druge pa bi po videzu hitro zamenjali za mesno različico. Pa so lahko ti izdelki dobra alternativa mesu in zdrava izbira za vsak dan?
Preverili smo sestavo in hranilno vrednost 18 rastlinskih burgerjev, med katerimi je 16 izključno rastlinskih oziroma veganskih, dva pa sta vegetarijanska burgerja, saj vsebujeta tudi sestavine živalskega izvora.
Primerjalno ocenjevanje je pokazalo, da je:
- 13 rastlinskih burgerjev dobilo oceno povprečno (11 veganskih in 2 vegetarijanska),
- 5 dobilo oceno pomanjkljivo.
Osnova sta soja ali grah
Rastlinski ali zelenjavni burgerji so, kot že samo ime pove, po večini sestavljeni iz rastlinskih sestavin. Osnovo mase najpogosteje sestavljata soja ali grah, lahko pa tudi buča, čičerika ali špinača. A te osnovne sestavine so pogosto prisotne v bolj ali manj predelani obliki, kot na primer grahove beljakovine ali rekonstruirana sojina moka.
Ob pomoči predelanih sestavin in aditivov proizvajalci pogosto skušajo poustvariti videz mesnega burgerja, kar nemalokrat želijo poudariti tudi z okusom po mesu, s čimer, si predstavljamo, privabljajo vsejedce bolj kot vegane in vegetarijance.
Vsem pregledanim burgerjem je skupno, da ne vsebujejo mesa. A to še ne pomeni, da so brez sestavin živalskega izvora. Dva od 18 izdelkov poleg rastlinskih sestavin vsebujeta še beljakovine jajca, jajčni beljak in/ali nariban sir, zato vsekakor nista izbira za vegane.
Prehranski profil rastlinskih burgerjev
Vsebnost beljakovin se med izdelki zelo razlikuje. Najmanj beljakovin, 4,1 grama v 100 gramih, je v izdelku Vegstar, katerega osnova je čičerika, sledi mu izdelek Fior di Natura burger alle verdure, katerega osnova je zelenjava (9,3 g beljakovin na 100 gramov).
Največ beljakovin, 25 gramov v 100 gramih, je v izdelku Liveg, ki poleg soje in pšenice vsebuje še živalski vir beljakovin (nariban sir in jajčni beljak). Med veganskimi izdelki, ki so brez živalskih sestavin, največ beljakovin vsebuje izdelek Viana (19 gramov v 100 gramih). Narejen je iz sojinega tofuja, pire in pšeničnih beljakovin.
Odrasel človek dnevno potrebuje 0,8 g beljakovin na kilogram telesne mase. Vsejedi in vegetarijanci, ki poleg rastlinske hrane vsaj občasno uživajo tudi živila živalskega izvora, običajno zadostijo dnevnim potrebam po vnosu beljakovin. Vegani, ki ne uživajo nobenih živil živalskega izvora, morajo biti bolj pozorni na zadosten vnos beljakovin iz različnih rastlinskih virov, saj imajo beljakovine iz rastlinskega vira v primerjavi z živalskimi slabši izkoristek. Prav tako pa morajo svoji prehrani dodajati vire vitamina B12 in železa.
Tudi po vsebnosti soli se izdelki med seboj precej razlikujejo, te je lahko od 0,8 (Valsoia) pa kar do 2,3 (Viana) grama v 100 gramih. Za vsebnost soli rdeča luč na prehranskem semaforju zasveti kar tretjini pregledanih izdelkov: Planet of plants, Viana, Lived, Vemondo, Tereza's choice - Veganski burger buča in Spar BBQ Ratslinski burger - Okus dimljen sir in govedina. Ti izdelki s tega vidika niso najboljša izbira, zato jih uživajte le občasno.
Pregledani burgerji vsebujejo od 2 do kar 13 gramov prehranske vlaknine v 100 gramih. Najmanj je je v izdelku Vegstar iz čičerike in kvinoje, največ pa v izdelku Tuš Veggie specialist iz rjave leče z ovsenimi kosmiči.
Živilo ima visoko vsebnost prehranske vlaknine, če je vsebuje vsaj šest gramov na 100 gramov. Takšnih je 5 pregledanih rastlinskih burgerjev: Liveg, Valsoia, VegiWay in oba izdelka Tuš Veggie specialist. Naj spomnimo, da je prehranska vlaknina hranilo, ki ugodno deluje na črevesje ter pomaga vzdrževati normalno raven holesterola in glukoze v krvi.
Prav nobeden izdelek za prehranski profil ni prejel ocene več kot povprečno, saj so izdelki z več beljakovinami vsebovali tudi več soli. Šest izdelkov je dobilo oceno pomanjkljivo. En izdelek (Tereza's choice (Hofer), veganski burger buča) pa, predvsem na račun nižje vsebnosti beljakovin in visoke vsebnosti soli, oceno nezadovoljivo.
Dolg seznam aditivov
Proizvajalci želijo pogosto poustvariti videz mesnega burgerja, zato v rastlinske burgerje dodajajo številne aditive, ki bolj ali manj predelanim sestavinam omogočijo željeno obliko, teksturo in aromo.
Med 18 izdelki sta samo dva izdelka (Tereza's choice - veganski burger bučke & kvinoja in Tereza's choice - veganski burger špinača) popolnoma brez aditivov.
Zelo dobro oceno za aditive so prejeli tudi izdelki, ki vsebujejo po en aditiv: Fior di Natura burger soia, Viana, Vegstar in Tuš Veggie specialist - veganski burger. Z oceno nezadovoljivo pa smo ocenili kar osem izdelkov, ki imajo najdaljši seznam aditivov ali pa vsebujejo konzervans kalijev sorbat. Ta ima namreč določen sprejemljiv dnevi vnos.
Ali so rastlinski burgerji (bolj) trajnostna izbira?
Številne organizacije nas opozarjajo na okoljevarstveni problem intenzivne govedoreje, a se tokrat v podrobnosti ne bomo spuščali. Vsekakor pa se moramo vprašati, ali je visoko predelan rastlinski burger, zapakiran v »porcijski« plastični embalaži trajnostna izbira.
Ker smo mnenja, da obstajajo s trajnostnega vidika boljše alternative, denimo nepredelana rastlinska živila, je večina izdelkov za oceno trajnosti prejela oceno povprečno. Dobro je ocenjen le izdelek z ekološko oznako Liveg - Burger vegetariano.
Označbe na embalaži
Označbe na rastlinskih burgerjih so bile po večini zgledne. Oceno povprečno so dobili le trije izdelki Liveg, Viana in Valsoia, ki so imeli na označbi hranilno vrednost navedeno linearno.
Izbirajte osnovna živila
Ne glede na to, ali vaša prehrana vključuje meso in živila živalskega izvora ali ne, naj bo osnovo vodilo pestra in uravnotežena prehrana, pripravljena iz osnovnih živil.
Tudi z osnovnimi rastlinskimi živili lahko zagotovimo zadosten vnos beljakovin in esencialnih aminokislin, in sicer tako, da v prehrano vključimo kombinacijo stročnic, polnozrnatih žit in psevdožit, oreškov ter semen.
Predelana živila, med katera spadajo tudi rastlinski burgerji, uživajte le občasno, takrat pa izbirajte med tistimi s čim manj maščobe in soli ter čim več beljakovinami. Bodite pozorni tudi na čim krajši seznam aditivov.
Preberite še: Primerjava hranilnih vrednosti: Rastlinski ali goveji burger?