Ponudba brezmesnih pleskavic ali burgerjev je vedno bolj pestra. Nekateri so bolj podobni zelenjavnim polpetom, druge pa bi po videzu hitro zamenjali za mesno različico. Pa so lahko ti izdelki dobra alternativa mesu in zdrava izbira za vsak dan?

Preverili smo sestavo in hranilno vrednost 18 rastlinskih burgerjev, med katerimi je 16 izključno rastlinskih oziroma veganskih, dva pa sta vegetarijanska burgerja, saj vsebujeta tudi sestavine živalskega izvora.

Primerjalno ocenjevanje je pokazalo, da je:

  • 13 rastlinskih burgerjev dobilo oceno povprečno (11 veganskih in 2 vegetarijanska),
  • 5 dobilo oceno pomanjkljivo.

Zoom OCENJEVANJE 1450 200 px

Osnova sta soja ali grah

Rastlinski ali zelenjavni burgerji so, kot že samo ime pove, po večini sestavljeni iz rastlinskih sestavin. Osnovo mase najpogosteje sestavljata soja ali grah, lahko pa tudi buča, čičerika ali špinača. A te osnovne sestavine so pogosto prisotne v bolj ali manj predelani obliki, kot na primer grahove beljakovine ali rekonstruirana sojina moka.

rastlinski burgerji ocenjevanje 2

Ob pomoči predelanih sestavin in aditivov proizvajalci pogosto skušajo poustvariti videz mesnega burgerja, kar nemalokrat želijo poudariti tudi z okusom po mesu, s čimer, si predstavljamo, privabljajo vsejedce bolj kot vegane in vegetarijance.

Vsem pregledanim burgerjem je skupno, da ne vsebujejo mesa. A to še ne pomeni, da so brez sestavin živalskega izvora. Dva od 18 izdelkov poleg rastlinskih sestavin vsebujeta še beljakovine jajca, jajčni beljak in/ali nariban sir, zato vsekakor nista izbira za vegane.

Prehranski profil rastlinskih burgerjev

Vsebnost beljakovin se med izdelki zelo razlikuje. Najmanj beljakovin, 4,1 grama v 100 gramih, je v izdelku Vegstar, katerega osnova je čičerika, sledi mu izdelek Fior di Natura burger alle verdure, katerega osnova je zelenjava (9,3 g beljakovin na 100 gramov).

Največ beljakovin, 25 gramov v 100 gramih, je v izdelku Liveg, ki poleg soje in pšenice vsebuje še živalski vir beljakovin (nariban sir in jajčni beljak). Med veganskimi izdelki, ki so brez živalskih sestavin, največ beljakovin vsebuje izdelek Viana (19 gramov v 100 gramih). Narejen je iz sojinega tofuja, pire in pšeničnih beljakovin.

oblacekOdrasel človek dnevno potrebuje 0,8 g beljakovin na kilogram telesne mase. Vsejedi in vegetarijanci, ki poleg rastlinske hrane vsaj občasno uživajo tudi živila živalskega izvora, običajno zadostijo dnevnim potrebam po vnosu beljakovin. Vegani, ki ne uživajo nobenih živil živalskega izvora, morajo biti bolj pozorni na zadosten vnos beljakovin iz različnih rastlinskih virov, saj imajo beljakovine iz rastlinskega vira v primerjavi z živalskimi slabši izkoristek. Prav tako pa morajo svoji prehrani dodajati vire vitamina B12 in železa.

Tudi po vsebnosti soli se izdelki med seboj precej razlikujejo, te je lahko od 0,8 (Valsoia) pa kar do 2,3 (Viana) grama v 100 gramih. Za vsebnost soli rdeča luč na prehranskem semaforju zasveti kar tretjini pregledanih izdelkov: Planet of plants, Viana, Lived, Vemondo, Tereza's choice - Veganski burger buča in Spar BBQ Ratslinski burger - Okus dimljen sir in govedina. Ti izdelki s tega vidika niso najboljša izbira, zato jih uživajte le občasno.

rastlinski burgerji ocenjevanje 3

Pregledani burgerji vsebujejo od 2 do kar 13 gramov prehranske vlaknine v 100 gramih. Najmanj je je v izdelku Vegstar iz čičerike in kvinoje, največ pa v izdelku Tuš Veggie specialist iz rjave leče z ovsenimi kosmiči.

Živilo ima visoko vsebnost prehranske vlaknine, če je vsebuje vsaj šest gramov na 100 gramov. Takšnih je 5 pregledanih rastlinskih burgerjev: Liveg, Valsoia, VegiWay in oba izdelka Tuš Veggie specialist. Naj spomnimo, da je prehranska vlaknina hranilo, ki ugodno deluje na črevesje ter pomaga vzdrževati normalno raven holesterola in glukoze v krvi.

Prav nobeden izdelek za prehranski profil ni prejel ocene več kot povprečno, saj so izdelki z več beljakovinami vsebovali tudi več soli. Šest izdelkov je dobilo oceno pomanjkljivo. En izdelek (Tereza's choice (Hofer), veganski burger buča) pa, predvsem na račun nižje vsebnosti beljakovin in visoke vsebnosti soli, oceno nezadovoljivo.

Dolg seznam aditivov

Proizvajalci želijo pogosto poustvariti videz mesnega burgerja, zato v rastlinske burgerje dodajajo številne aditive, ki bolj ali manj predelanim sestavinam omogočijo željeno obliko, teksturo in aromo.

Med 18 izdelki sta samo dva izdelka (Tereza's choice - veganski burger bučke & kvinoja in Tereza's choice - veganski burger špinača) popolnoma brez aditivov.

Zelo dobro oceno za aditive so prejeli tudi izdelki, ki vsebujejo po en aditiv: Fior di Natura burger soia, Viana, Vegstar in Tuš Veggie specialist - veganski burger. Z oceno nezadovoljivo pa smo ocenili kar osem izdelkov, ki imajo najdaljši seznam aditivov ali pa vsebujejo konzervans kalijev sorbat. Ta ima namreč določen sprejemljiv dnevi vnos.

Ali so rastlinski burgerji (bolj) trajnostna izbira?

Številne organizacije nas opozarjajo na okoljevarstveni problem intenzivne govedoreje, a se tokrat v podrobnosti ne bomo spuščali. Vsekakor pa se moramo vprašati, ali je visoko predelan rastlinski burger, zapakiran v »porcijski« plastični embalaži trajnostna izbira.

rastlinski burgerji ocenjevanje 1

Ker smo mnenja, da obstajajo s trajnostnega vidika boljše alternative, denimo nepredelana rastlinska živila, je večina izdelkov za oceno trajnosti prejela oceno povprečno. Dobro je ocenjen le izdelek z ekološko oznako Liveg - Burger vegetariano.

Označbe na embalaži

Označbe na rastlinskih burgerjih so bile po večini zgledne. Oceno povprečno so dobili le trije izdelki Liveg, Viana in Valsoia, ki so imeli na označbi hranilno vrednost navedeno linearno.

Izbirajte osnovna živila

Ne glede na to, ali vaša prehrana vključuje meso in živila živalskega izvora ali ne, naj bo osnovo vodilo pestra in uravnotežena prehrana, pripravljena iz osnovnih živil.

Tudi z osnovnimi rastlinskimi živili lahko zagotovimo zadosten vnos beljakovin in esencialnih aminokislin, in sicer tako, da v prehrano vključimo kombinacijo stročnic, polnozrnatih žit in psevdožit, oreškov ter semen.

Predelana živila, med katera spadajo tudi rastlinski burgerji, uživajte le občasno, takrat pa izbirajte med tistimi s čim manj maščobe in soli ter čim več beljakovinami. Bodite pozorni tudi na čim krajši seznam aditivov.


 Preberite še: Primerjava hranilnih vrednosti: Rastlinski ali goveji burger?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.