V tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo pregledali osem spletnih trgovin, ki ponujajo prehranska dopolnila z vitamini in minerali. Preverili smo, kako predstavljajo in oglašujejo izbrana prehranska dopolnila, ali označba na spletu vsebuje vse obvezne in potrebne informacije ter kakšne možnosti nakupa nam ponujajo.

Nedovoljene prostovoljne navedbe in trditve pri predstavljanju prehranskih dopolnil nemalokrat zavajajo in vabijo k nakupu. Še posebno so pogoste na spletu, kjer je zaradi narave medija oziroma komunikacijskega kanala nadzor težji.

Primerjalno ocenjevanje je pokazalo, da sta:

  • 2 spletna ponudnika prejela oceno zelo dobro,
  • 2 povprečno in
  • 4 pomanjkljivo.

Zoom OCENJEVANJE 1450 200 px

Izkušnja pri nakupovanju prehranskih dopolnil preko spletu več kot dobra

Najprej smo se osredotočili na samo nakupovalno izkušnjo. Zanimalo nas je predvsem, ali spletni ponudniki nudijo pomoč naročniku, ali paket dostavijo skladno z navedbami v spletni trgovini in kakšne možnosti plačila ponujajo.

Za nakupovalno izkušnjo je večina spletnih ponudnikov prejela oceno zelo dobro, malo slabše, a še vedno z oceno dobro, se je odrezal ponudnik lekarnar.com, saj smo morali za kontaktno številko malo bolj pobrskati po spletni strani. Pogrešali pa smo tudi še kakšno dodatno obliko spletnega plačila, kot je denimo Paypal.

Dostava = 1 do 2 dni

Kadar naročamo izdelek preko spleta, si običajno želimo, da ga prejmemo čim hitreje, a napovedani čas dostave se med ponudniki, čeprav so vsi iz Slovenije, lahko razlikuje. Pregledani ponudniki v splošnih pogojih obljubljajo, da bodo naročeno dostavili v enem pa vse do petih delovnih dnevih.

ocenjevanje dopolnila 2

Pri tem ni nujno, da ta rok vključuje tudi čas priprave vzorca, ki, denimo pri ponudniku moja-lekarna.com traja od enega do treh dni. Ravno pri tem ponudniku smo naročeni izdelek čakali najdlje, in sicer štiri delovne dni (naročili smo v torek, prejeli v ponedeljek). Pri ostalih smo naročeno prejeli naslednji delovni dan ali dan za tem.

Vsi pa so se držali napovedanega roka dostave, ki ga navajajo na svoji spletni strani.

Cena dostave lahko predstavlja velik del stroška spletnega nakupa

Za brezplačno dostavo je treba kupiti več kot le eno prehransko dopolnilo in v spletni trgovini zapraviti nekaj deset evrov, zato do te usluge pri našem nakupu nismo bili upravičeni.

Ta meja je sicer najnižja pri ponudniku zlatapticka.si, kjer je za brezplačno dostavo treba naročiti za več kot 40 evrov izdelkov, najvišja pa pri ponudniku spar.si, kjer moramo imeti v nakupovalni košarici za več kot 60 evrov izdelkov.

oblacek

Strošku dostave se torej nismo mogli izogniti in ta vsekakor ni zanemarljiv. V povprečju smo odšteli približno štiri evre kar je četrtina povprečne cene naročenega prehranskega dopolnila.

Najmanj, 2,50 evra, nam je za dostavo zaračunal ponudnik sanolabor.si, največ pa ponudnika gorenjske-lekarne.si in moja-lekarna.com, pri katerih smo za dostavo odšteli 4,20 evra.

Pomoč uporabnikom in več možnosti za plačilo

Naročilo lahko pri vseh ponudnikov plačate po povzetju ali neposredno s karticami. Nekateri ponujajo tudi možnost drugih oblik plačila, kot je denimo Paypal.

Vse spletne trgovine nudijo pomoč uporabnikom pri naročanju in izboru izdelka tudi po telefonu, a večina v okviru delovnih dni oziroma delovnega časa.

Kontaktna številka je običajno na vrhu spletne strani, pri treh ponudnikih, lekarnar.com, dm.si in gorenjske-lekarne.si boste morali za kontaktno številko pobrskati po podstraneh.

Pri dostavi se je dodatni embalaži nemogoče izogniti

Čeprav bi ponudniki zagotovo znali zagovarjati potrebo po dodatni transportni embalaži, pa ta s trajnostnega vidika vsekakor ni zaželena. Že sami izdelki vsebujejo vsaj en sloj embalaže, ob pošiljanju po pošti pa se jim nemudoma priključi vsaj še en sloj.

Ponudniki bi morali skrbeti tudi za ta vidik in biti pri ovijanju izdelkov bolj skromni, zato smo ocenili tudi količino dodatne embalaže. Le ponudnik spar.si je izdelek dostavil zgolj v papirnati vrečki, za kar je dobil oceno zelo dobro. Ostali so bili ocenjeni slabše, saj so v dostavno škatlo zapakirali še dodatno polnilo iz papirja ali, kar je še slabše, iz umetnih mas.

Pri dveh pomanjkljivo navajanje prostovoljnih navedb in trditev

Čeprav po obliki spominjajo na zdravilo, je med prehranskimi dopolnili in zdravili pomembna razlika. Prehransko dopolnilo je namenjeno zgolj dopolnjevanju običajne prehrane in ne zdravljenju ali preprečevanju bolezni.

ocenjevanje dopolnila 4

Zato se prehranskim dopolnilom pri označevanju, predstavljanju in oglaševanju ne sme pripisovati lastnosti preprečevanja ali zdravljenja bolezni. Prav tako so nedovoljene navedbe, ki namigujejo, da z uravnoteženo in pestro prehrano ni mogoče zagotoviti ustreznega vnosa hranil.

Šest ponudnikov je za navajanje prostovoljnih navedb in trditev prejelo oceno zelo dobro, saj so pri označevanju in predstavljanju izbranega vitaminskega dopolnila upoštevali pravilnik o prehranskih dopolnilih in zakonodajo na področju zdravstvenih trditev. Dva ponudnika sta izdelke predstavljala na nedovoljen način in dobila oceno pomanjkljivo.

Ponudnika sensilab.si in sanolabor.si sta na spletni strani sicer navajala zgolj splošne trditve brez specifičnih zdravstvenih trditev. Izpostavljala sta prednosti izdelka kot takega, čeprav so zdravstvene trditve vezane na posamezne vitamine in/ali minerale, ki so dodani in katere lahko zaužijemo tudi iz drugih (prehranskih) virov.

Označbe na spletu niso vedno dovolj dobre

V spletnih trgovinah morajo biti prehranska dopolnila označena s praktično vsemi obveznimi podatki, kot na embalaži izdelka, le brez datuma uporabnosti. Takšno označevanje so vsebovale le spletne strani ponudnikov dm.si in sensilab.si, ki sta dobila oceno zelo dobro.

prehranska dopolnila prehrana 1

Zelo dobro se je odrezal tudi lekarnar.com, ki pa je kot marsikateri drugi ponudnik pozabili navesti neto količino izdelka. Pri kar polovici ponudnikov na spletu ni bilo navedenih pogojev shranjevanja izdelka, pri ponudniku sanolabor.si pa je na spletu manjkala tudi označba seznama sestavin.

Prehranska dopolnila morajo ponudniki opremiti z obveznimi opozorili in jih označiti kot »prehransko dopolnilo«. Na vseh spletnih straneh so ponudniki označili: "Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti." in "Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.", le pri ponudniku gorenjske-lekarne.si je manjkalo opozorilo: "Shranjevati nedosegljivo otrokom!"

Preveč vitaminov ni priporočljivo

Navedba vitaminov in mineralov ali snovi, ki so značilne za prehransko dopolnilo, in njihovih količin, izraženih na priporočeno dnevno količino ter kot odstotek priporočenega dnevnega vnosa (PDV) je obvezna tudi na spletu. Med pregledanimi ponudniki le spar.si ni navedel količine vitaminov in mineralov v priporočenem odmerku oziroma 1 tableti.

Prehrana zagotavlja vir vitaminov in mineralov, prav tako so številna živila obogatena z njimi, zato so na Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke pripravili Smernice, ki opredeljujejo meje dnevne količine za prehranska dopolnila.

ocenjevanje dopolnila 6

Ne glede na to, da naše telo običajno izloči presežke predvsem vodotopnih vitaminov, pa obremenjevanje organizma z večjimi odmerki ni strokovno utemeljeno in ni zaznanega večjega učinka. Prav tako še ni znana dolgoročna varnost uživanja večjih odmerkov. V primeru dokazanega pomanjkanja ali bolezni mora zdravljenje potekati pod zdravniškim nadzorom z izdelki, ki imajo dovoljenje za promet z zdravilom.

Pri ponudniku zlatapticka.si so v izdelku Viridian Multivitamini in minerali z B5 presežene zgornje meje za nekatere vodotopne vitamine iz skupine B.

Pri ponudniku sanolabor.si je v izdelku Natural Wealth abc Plus presežena meja za vitamin A. Pri običajnih prehranskih navadah so potrebe po vitaminu A praviloma dobro pokrite, zato so večji odmerki nepotrebni.

Trije ponudniki, sanolabor.si, zlatapticka.si in gorenjske-lekarne.si, so za označbo na spletu zaradi navedenih razlogov prejeli oceno pomanjkljivo.

Boljše kot pred leti

Pregled spletnih trgovin, ki ponujajo prehranska dopolnila z vitamini in minerali, je leta 2018 pokazal več pomanjkljivosti. Predvsem so takrat nekateri ponudniki na nedovoljen način predstavljali in oglaševali izdelke na spletu ter namigovali, da z uravnoteženo prehrano ne moremo zadostiti potrebam po hranilih, in napeljevali, da neuživanje njihovih izdelkov vodi v pomanjkanje hranil ter posledično bolezni. Tokrat tovrstnih anomalij nismo zaznali.


 Preberite še: Prehranska dopolnila niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.