Na tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo pregledali 14 mešanic za pripravo napitka s kakavom različnih blagovnih in trgovskih znamk.

Kakav je priljubljen predvsem pri mlajših otrocih in najstnikih. Priprava njegove instant različice je zelo preprosta: v toplo ali mrzlo mleko vmešamo nekaj žličk izdelka in napitek je pripravljen.

Podrobneje smo pregledali in preverili, koliko kakava, sladkorja in aditivov vsebujejo, ocenili smo tudi trajnostni vidik in označbo:

 • 9 izdelkov je prejelo skupno oceno dobro
 • 5 izdelkov pa oceno povprečno.

Zoom OCENJEVANJE 1450 200 px

Pet izdelkov s trajnostno oznako

Pridelava kakava je za kmete velik izziv. Na eni strani se trudijo slediti povpraševanju po bolj trajnostnih pridelkih, na drugi strani pa zanj dobiti pošteno plačilo. Pri pridelavi kakava predstavlja veliko okoljsko težavo krčenje gozdov, saj pridelovalci kakava zmanjšujejo površino tropskih gozdov za nove nasade kakavovca.

kakavovi napitki ocenjevanje 2

Izzive, s katerimi se soočajo pridelovalci, so prepoznali tudi proizvajalci in prodajalci, zato se trudijo, da bi bili njihovi izdelki čim bolj trajnostni, kar si ne nazadnje želijo tudi potrošniki.

Na petih pregledanih izdelkih smo zasledili trajnostni oznaki Fairtrade cocoa ali Rainforest Alliance cocoa:

 • Choceur
 • BenQuick Selection
 • Goody cao
 • Dolciando
 • Bellarom
 trajnostne oznake vsi logotipi
Kaj ti oznaki pomenita, smo razložili v prispevku, kjer opozarjamo tudi na dejstvo, da se oznaki nanašata samo na kakav in ne pomenita, da so vse sestavine (denimo sladkor) pridobljene trajnostno.

Prehranski profil: več kakava, manj sladkorja

Pri napitku s kakavom nas prepriča ravno značilen okus tega rjavega prahu iz praženih semen kakavovca, zato si ga v napitku želimo čim več. Po drugi strani pa je iz zdravstvenega vidika dobro, da je v izdelku čim manj sladkorja.

Najboljšo oceno za prehranski profil zelo dobro so dobili izdelki, ki so vsebovali največ kakava, in sicer od 25 do 36 odstotkov, a hkrati najmanj sladkorja (50,8 do 67 g/100g):

 • BenQuick Selection
 • BenQuick, instant oslajen manj masten kakavov prah z zmanjšano vsebnostjo sladkorja
 • Lumpi

Najslabše, pa se je pri oceni prehranskega profila odrezal izdelek S Budget, ki v 100 gramih vsebuje kar 83 gramov sladkorja in manj kot pol kakava kot v vseh drugih izdelki, in sicer le 9,5 odstotka.

Le en izdelek brez aditivov

Pregledani izdelki ne vsebujejo veliko aditivov, najpogosteje sta jim dodana emulgator (sojin ali sončnični lecitin) in (naravna) aroma.

Trije, Goody cao, S Budget in Dolciando vsebujejo le en aditiv, medtem ko jih izdelek Choceur sploh ne vsebuje. Vsi štirje so bili za vsebnost aditivov ocenjeni zelo dobro.

Označbe po večini zelo dobre

Nazadnje smo preverili še označbo izdelkov. Velika embalaža in dovolj prostora za napise sta očino dober recept za številne zelo dobre ocene pri označbi. Oceno dobro sta dobila le izdelka Lumpi in Marque Repere, ki sta imela kljub dovolj veliki embalaži hranilno vrednost navedeno linearno.

Obogateni izdelki

Nekateri izdelki poleg kakava, sladkorja in aditivov vsebujejo še druge sestavine, ki so dodane z namenom obogatitve prehrane.

Za zagotavljanje preskrbljenosti prebivalstva je v nekaterih primerih smiselno obogatiti živila (na primer jod v soli).

Pregledani izdelki najpogosteje vsebujejo vitamine A, C, D, E in vitamine iz skupine B, kalcij, magnezij in cink. A vsa ta hranila so naravno že prisotna v številnih živilih.

kakavovi napitki ocenjevanje 3

Če se prehranjujete pestro in uravnoteženo in ne izključujete določene skupine živil, je zelo verjetno, da boste zadostili potrebam po vitaminih in mineralih (izjema je vitamin D). Izdelkov z dodanimi vitamini in minerali torej ne potrebujete.

En izdelek, BenQuick, instant oslajen manj masten kakavov prah z zmanjšano vsebnostjo sladkorja, je obogaten s prehransko vlaknino (26,2 g/100 g izdelka oziroma 3,9 grama v porciji (15 gramov izdelka) po priporočilu proizvajalca. Slovenci je zaužijemo premalo, zato je njen dodatek smiseln. Če bi uživali več polnozrnatih namesto belih izdelkov iz žit in več zelenjave, bi lahko s prehrano zaužili dovolj prehranske vlaknine.

Naš nasvet

 1. Izbirajte napitke s kakavom, ki vsebujejo čim manj sladkorja.
 2. Za zadosten vnos vitaminov in mineralov raje poskrbite s pestro in uravnoteženo prehrano, in ne z uživanjem napitkov s kakavom.
 3. Izbirajte izdelke, ki nosijo preverjene trajnostne oznake (kot sta Fairtrade cocoa ali Rainforest Alliance cocoa), saj te običajno zagotavljajo ustrezne delovne pogoje ob pridelavi kakava, pošteno plačilo in okolju bolj prijazno kmetovanje.

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

 • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
 • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.