Rastlinski polpeti so ena izmed alternativ za meso in predstavljajo zanimivo izbiro ne samo za osebe, ki se prehranjujejo vegetarijansko ali vegansko, pač pa tudi za vse, ki bi radi zmanjšali vnos mesa in mesnih izdelkov.

Tokrat smo pregledali 19 različnih rastlinskih polpetov, ki smo jih kupili v različnih ljubljanskih trgovinah. Ocenili smo njihov prehranski profil, označbo, trajnostni vidik in prisotnost aditivov.
Ugotovili smo, da so si rastlinski polpeti na videz sicer podobni, po sestavi pa zelo različni. Nismo pa našli nobenega rastlinskega polpeta, ki bi glede na izbrane kriterije zares zasijal.

Primerjalno ocenjevanje je pokazalo:

  • 2 rastlinska polpeta sta dobila oceno dobro
  • 16 rastlinskih polpetov je dobilo oceno povprečno
  • 1 rastlinski polpet je dobil oceno pomanjkljivo

Zoom OCENJEVANJE 1450 200 px

Večinoma nezadovoljiva vsebnost beljakovin

Vsebnost beljakovin večine rastlinskih polpet je premajhna, sploh če so zamenjava za meso, ki vsebuje okrog 20 gramov beljakovin na 100 gramov.

Ob tem ne smemo zanemariti dejstva, da je pri rastlinskih virih beljakovin poleg količine pomembna tudi njihova aminokislinska sestava. Ker je običajno nepopolna, je treba za hranilno uravnotežen obrok kombinirati več različnih rastlinskih virov beljakovin, če želimo vnesti vse esencialne aminokisline. Izjema je soja, ki je primerna za uživanje kot edini vir beljakovin.

rastlinski polpeti 2

Izdelki z najmanj beljakovin

Najmanj beljakovin, 2,7 grama na 100 gramov, vsebuje izdelek Bonduelle, Zelenjavne polpete, muškatna buča. Izdelek ne vsebuje vira beljakovin, sestavljen je predvsem iz muškatne buče in pastinaka.

Sledi mu Bonduelle, Zelenjavne polpete, bučka, ki vsebuje 3,1 grama beljakovin na 100 gramov. Tudi ta ne vsebuje vira beljakovin, sestavljen je iz bučk in krompirja.

Izdelki z največ beljakovin

Največ beljakovin, 15 gramov na 100 gramov, vsebujejo polpeti Tuš, saj so iz soje in graha, dodan jim je tudi gluten.

Na drugem mestu po vsebnosti beljakovin najdemo izdelek O'plant, Zelenjavni zrezki s 14 grami na 100 gramov, ki vsebuje grah in sojo.

Izdelki z več beljakovinami imajo tudi več soli

Opazili smo trend, da beljakovinsko bolj bogati izdelki vsebujejo tudi več soli.

Največ soli, kar 1,9 grama na 100 gramov soli je v izdelku JustVeg! (Hofer), sledi mu O'plant, Zelenjavni zrezki z 1,5 grama soli na 100 gramov.

Prehranski semafor zasveti rdeče, saj izdelka vsebujeta ≥ 1,5 grama soli na 100 gramov živila, kar pomeni, da sta primerna samo za občasno uživanje.

Najmanj soli, 0,75 grama na 100 gramov, vsebuje Bonduelle, Zelenjavne polpete, bučka in Bonduelle, Zelenjavne polpete, muškatna buča, z 0,85 grama soli na 100 gramov. Kljub temu da med vsemi polpeti vsebujeta najmanj soli, prehranski semafor zasveti rumeno. Priporočeno je zmerno uživanje.

Pomemben doprinos k vnosu prehranske vlaknine

Rastlinski polpeti pomembno prispevajo k vnosu prehranske vlaknine, kar je njihova ključna prednost, saj meso prehranske vlaknine ne vsebuje. Med 19 ocenjenimi rastlinskimi polpeti jih kar pet ni imelo navedenega podatka o prehranski vlaknini. Navedba ni obvezna, je pa za potrošnika zelo uporabna in smo njeno odsotnost kaznovali.

rastlinski polpeti 3

Najmanj prehranske vlaknine vsebujeta Bonduelle, Zelenjavne polpete, bučka, zgolj 3,3 grama na 100 gramov, in Bonduelle, Zelenjavne polpete, muškatna buča, ki vsebuje 3,4 grama prehranske vlaknine na 100 gramov izdelka.

Največ prehranske vlaknine, kar 10,1 grama na 100 gramov, najdemo v izdelku Forks&Spoon (Lidl), Veganski sojin polpet - čičerika & kvinoja, saj je izdelan na osnovi stročnic (čičerika) in psevdo žit (ajda), dodani so tudi ovseni kosmiči.

Veganski polpeti z do petimi različnimi aditivi, vegetarijanski jih ne vsebujejo

Vse do pet različnih aditivov, ki so podrobneje opisani v tabeli, so vsebovali vsi trije polpeti znamke O'plant, aditivi so dodani tudi izdelkom Minute (Mercator), Veggie (Spar), Tuš, Forks&Spoon (Lidl), Veganski sojin polpet - rdeči fižol & rdeča pesa.

Da aditivi niso nujno potrebni niti v veganskih polpetih dokazujeta dva vzorca, ki aditivov ne vsebujeta - Soto in Cereal Bio, Polpeti iz žitaric s špinačo in pinjolami.

Vegetarijanski polpeti niso vsebovali aditivov in arom, saj so homogenost zmesi in teksturo lahko zagotovili tudi z uporabo živil živalskega izvora. Najpogosteje so uporabili različne vrste sira in drugih mlečnih izdelkov ter jajčni beljak.

Petkratne razlike v ceni

Cene nekaterih rastlinskih polpetov so vrtoglavo visoke. Za kilogram kupljenih rastlinskih polpetov boste lahko odšteli tudi več kot 25 evrov (Soto). Občutno manj, 5,65 evra na kilogram, stanejo rastlinski polpeti Tuš.

rastlinski polpeti 4

V povprečju so vegetarijanski polpeti nekoliko dražji od veganskih, a pri tem pomembno vlogo igra tudi izbira trgovine – večino vegetarijanskih polpetov smo našli v E. Leclercu, en vzorec pa še v Kalčku.

Odkrili smo nekaj napak v označevanju

Večina rastlinskih polpetov je bila ustrezno označenih. Največkrat smo točke odbili zaradi linearne navedbe hranilne vrednosti.

Pri izdelku Soto, polpet kvinoja bio, smo kaznovali odsotnost podatka o deležu kvinoje na seznamu sestavin. Pri polpetu Dennree smo odkrili neustrezno označene alergene. Pri obeh izpostavljenih izdelkih so napake zgolj na slovenski označbi.

Naš nasvet

Če želite zmanjšati vnos mesa, za zadosten vnos beljakovin raje poskrbite z uživanjem bolj kakovostnih rastlinskih živil, kot je na primer tofu, lahko pa si tudi sami pripravite domače polpete iz stročnic - čičerike, fižola, leče ... v kombinaciji s (psevdo) žiti - oves, ajda ...

Industrijsko izdelani rastlinski polpeti naj bodo na vašem jedilniku le občasno, saj običajno vsebujejo malo beljakovin in veliko soli. Čeprav lahko pomembno prispevajo k vnosu prehranske vlaknine, vam svetujemo, da za ta namen raje posežete po polnovrednih živilih (npr. polnozrnate testenine in kruh, ajdova kaša) in zelenjavi - sveži, zamrznjeni ali vloženi.


 Preberite tudi: Recept: doma pripravljeni polpeti iz leče s super prehranskim profilom

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.