Na primerjalnem ocenjevanju smo preverili rastlinske polpete v slovenskih trgovinah in ugotovili, da nimajo najbolj ugodnega prehranskega profila. Če iščete hranilne in cenovno ugodne polpete, je najbolje, da si jih pripravite kar sami doma. Le tako boste imeli popoln nadzor nad vsemi sestavinami.

V zmes lahko vključite tudi manj sveža živila (npr. drobtine iz starega kruha) ali dele živil (npr. brokolijevo steblo), ki bi jih sicer zavrgli. Morebitni višek preprosto oblikujte v polpete, jih zamrznite in porabite kasneje.

Pred toplotno obdelavo  Kupljeni rastlinski polpeti (povprečje)
Doma pripravljeni lečini polpeti 
 Energijska vrednost  (kJ/kcal)  866/207  444/106
 Maščobe (g/100g)  9,8  1
 Število aditivov in arom  2  0
 Cena (€/kg)  14,8  2,4 (odvisno od cene sestavin)

oblacek

Med kupljenimi in doma pripravljenimi polpeti je več pomembnih razlik. Razlika v energijski vrednosti je tolikšna, da lahko za enak energijski vnos pojemo kar enkrat več domačih polpetov. Ti ob tem ne vsebujejo nepotrebnih aditivov in arom. Pa še prihranili boste. Za kupljene polpete boste v povprečju odšteli 14,8 €/kg. Doma pripravljeni polpeti vas bodo stali šestkrat manj, in sicer le 2,4 €/kg.

Vsebnost prehranske vlaknine in beljakovin je med kupljenimi in domačimi polpeti primerljiva. Do razlik v energijski vrednosti pride predvsem zaradi razlik v vsebnosti maščob.

Kupljeni polpeti v povprečju vsebujejo skoraj 10 gramov maščob na 100 gramov, doma pripravljeni polpeti iz leče pa zgolj 1 gram maščob na 100 gramov. Seveda, bodite pozorni tudi na količino uporabljenega olja za peko polpetov. Priporočamo, da ga odmerite z žlico.

recept lecini polpeti 2

Sestavine (za 6 polpet):

 • 140 g rdeče leče,
 • polovica večje rdeče čebule,
 • velik strok česna,
 • 45 g zmletih ovsenih kosmičev,
 • zvrhana jedilna žlica kvasnih kosmičev,
 • začimbe po želji (sol, poper, čili, kumina, sladka paprika v prahu),
 • olivno olje (za peko)

Priprava:

 1. Lečo skuhajte v vodi in jo dobro odcedite.
 2. Na olju prepražite česen in čebulo.
 3. V posodi pretlačite lečo in jo zmešajte s prepraženim česnom in čebulo, zmletimi ovsenimi kosmiči, kvasnimi kosmiči in začimbami. Za kakšno uro zmes pustite počivati v hladilniku.
 4. Oblikujte polpete in jih popecite, na vsaki strani približno 5 minut (odvisno od debeline). Če se vam zdi, da je zmes pregosta, dodajte vodo, če je preredka pa mlete ovsene kosmiče.

 Preberite tudi: Primerjalno ocenjevanje rastlinskih polpetov

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

 • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
 • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.