Na primerjalnem ocenjevanju smo preverili rastlinske polpete v slovenskih trgovinah in ugotovili, da nimajo najbolj ugodnega prehranskega profila. Če iščete hranilne in cenovno ugodne polpete, je najbolje, da si jih pripravite kar sami doma. Le tako boste imeli popoln nadzor nad vsemi sestavinami.
V zmes lahko vključite tudi manj sveža živila (npr. drobtine iz starega kruha) ali dele živil (npr. brokolijevo steblo), ki bi jih sicer zavrgli. Morebitni višek preprosto oblikujte v polpete, jih zamrznite in porabite kasneje.
Pred toplotno obdelavo | Kupljeni rastlinski polpeti (povprečje) |
Doma pripravljeni lečini polpeti |
Energijska vrednost (kJ/kcal) | 866/207 | 444/106 |
Maščobe (g/100g) | 9,8 | 1 |
Število aditivov in arom | 2 | 0 |
Cena (€/kg) | 14,8 | 2,4 (odvisno od cene sestavin) |
Med kupljenimi in doma pripravljenimi polpeti je več pomembnih razlik. Razlika v energijski vrednosti je tolikšna, da lahko za enak energijski vnos pojemo kar enkrat več domačih polpetov. Ti ob tem ne vsebujejo nepotrebnih aditivov in arom. Pa še prihranili boste. Za kupljene polpete boste v povprečju odšteli 14,8 €/kg. Doma pripravljeni polpeti vas bodo stali šestkrat manj, in sicer le 2,4 €/kg.
Vsebnost prehranske vlaknine in beljakovin je med kupljenimi in domačimi polpeti primerljiva. Do razlik v energijski vrednosti pride predvsem zaradi razlik v vsebnosti maščob.
Kupljeni polpeti v povprečju vsebujejo skoraj 10 gramov maščob na 100 gramov, doma pripravljeni polpeti iz leče pa zgolj 1 gram maščob na 100 gramov. Seveda, bodite pozorni tudi na količino uporabljenega olja za peko polpetov. Priporočamo, da ga odmerite z žlico.
Sestavine (za 6 polpet):
- 140 g rdeče leče,
- polovica večje rdeče čebule,
- velik strok česna,
- 45 g zmletih ovsenih kosmičev,
- zvrhana jedilna žlica kvasnih kosmičev,
- začimbe po želji (sol, poper, čili, kumina, sladka paprika v prahu),
- olivno olje (za peko)
Priprava:
- Lečo skuhajte v vodi in jo dobro odcedite.
- Na olju prepražite česen in čebulo.
- V posodi pretlačite lečo in jo zmešajte s prepraženim česnom in čebulo, zmletimi ovsenimi kosmiči, kvasnimi kosmiči in začimbami. Za kakšno uro zmes pustite počivati v hladilniku.
- Oblikujte polpete in jih popecite, na vsaki strani približno 5 minut (odvisno od debeline). Če se vam zdi, da je zmes pregosta, dodajte vodo, če je preredka pa mlete ovsene kosmiče.
Preberite tudi: Primerjalno ocenjevanje rastlinskih polpetov