Riževi napitki se po prehranski vrednosti ne približajo mleku, po vsebnosti sladkorja pa prej spadajo med sladke pijače. Ne priporočamo jih kot redno zamenjavo za mleko, seveda pa so lahko odlična izbira za popestritev obrokov.
Beljakovine kravjega mleka
Kravje mleko je vir kakovostnih beljakovin. V povprečju jih vsebuje okrog 3,2 g/100 ml. To je osemkrat več kot povprečni rižev napitek, ki jih vsebuje 0,4 g/100 ml. Riževe beljakovine tudi ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin, kot jih vsebujejo beljakovine v mleku.
Sladkor
Mleko vsebuje laktozo, mlečni sladkor, ki je manj sladek kot glukoza v riževih napitkih. Že sam okus po sladkem je pri riževih napitkih bolj izrazit, ob enaki vsebnosti sladkorja.
Mleko vsebuje okrog 4,7 g sladkorja (laktoze) na 100 ml. Riževi napitki v povprečju vsebujejo 5,9 g sladkorja (glukoze) na 100 ml. Čeprav je sladkor naravno prisoten, pa tako velike vrednosti niso zanemarljive. Spominjajo nas lahko celo na kakšno sladko pijačo. Sladek okus riževega napitka verjetno zmanjša všečnost drugih, manj sladkih rastlinskih napitkov z boljšim prehranskim profilom.
Laktozna intolerancaPomemben razlog, zakaj ljudje posegajo po rastlinskih napitkih, je laktozna intoleranca. Glavni razlog je pomanjkanje encima laktaza v tankem črevesu, zaradi česar se laktoza, sestavljena iz glukoze in galaktoze, ne more razgraditi in absorbirati v telo. Zato potuje naprej do debelega črevesa, kjer jo naša mikrobiota porabi kot vir hrane. Ob tem nastajajo plini in druge snovi, ki povzročijo prebavne težave. |
Maščobe
Na prvi pogled lahko rečemo, da so riževi napitki po maščobno-kislinski sestavi bolj ugodni kot kravje mleko, saj vsebujejo predvsem nenasičene maščobe, ki na srčno-žilni sistem delujejo bolj ugodno. Na drugi strani pa kravje mleko in tudi druga živila živalskega izvora vsebujejo predvsem nasičene maščobe, ki so v prevelikih količinah povezane z neugodnimi življenjskimi izidi.
Vendar je treba poudariti, da so mleko in mlečni izdelki (ne velja za maslo in smetano) izjema med živili živalskega izvora. Čeprav so vir nasičenih maščob, vsebujejo skrito orožje. To je konjugirana linolna kislina, ki deluje ugodno na srčno-žilni sistem. Mlečni izdelki so zato edini živalski vir živil, ki lahko kljub vsebnosti nasičenih maščob ugodno vplivajo na naše zdravje.
Vitamini in minerali
Kravje mleko vsebuje še številne vitamine in minerale, med njimi je najbolj poznan kalcij. Na drugi strani pa so napitki iz belega riža hranilno revni, zato priporočamo, da izberete takšne z dodanim kalcijem in vitaminom B12. Kljub temu je mleko še vedno bolj hranilno živilo.
Preberite še: Primerjalno ocenjevanje riževih napitkov: veliko izdelkov, malo konkurence