Sadni smoothie z riževim napitkom

Riževi napitki se po prehranski vrednosti ne približajo mleku, po vsebnosti sladkorja pa prej spadajo med sladke pijače. Ne priporočamo jih kot redno zamenjavo za mleko, seveda pa so lahko odlična izbira za popestritev obrokov.

Beljakovine kravjega mleka

Kravje mleko je vir kakovostnih beljakovin. V povprečju jih vsebuje okrog 3,2 g/100 ml. To je osemkrat več kot povprečni rižev napitek, ki jih vsebuje 0,4 g/100 ml. Riževe beljakovine tudi ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin, kot jih vsebujejo beljakovine v mleku.

Sladkor

Mleko vsebuje laktozo, mlečni sladkor, ki je manj sladek kot glukoza v riževih napitkih. Že sam okus po sladkem je pri riževih napitkih bolj izrazit, ob enaki vsebnosti sladkorja.

Mleko vsebuje okrog 4,7 g sladkorja (laktoze) na 100 ml. Riževi napitki v povprečju vsebujejo 5,9 g sladkorja (glukoze) na 100 ml. Čeprav je sladkor naravno prisoten, pa tako velike vrednosti niso zanemarljive. Spominjajo nas lahko celo na kakšno sladko pijačo. Sladek okus riževega napitka verjetno zmanjša všečnost drugih, manj sladkih rastlinskih napitkov z boljšim prehranskim profilom.

Laktozna intoleranca

Pomemben razlog, zakaj ljudje posegajo po rastlinskih napitkih, je laktozna intoleranca. Glavni razlog je pomanjkanje encima laktaza v tankem črevesu, zaradi česar se laktoza, sestavljena iz glukoze in galaktoze, ne more razgraditi in absorbirati v telo. Zato potuje naprej do debelega črevesa, kjer jo naša mikrobiota porabi kot vir hrane. Ob tem nastajajo plini in druge snovi, ki povzročijo prebavne težave.

Maščobe

Na prvi pogled lahko rečemo, da so riževi napitki po maščobno-kislinski sestavi bolj ugodni kot kravje mleko, saj vsebujejo predvsem nenasičene maščobe, ki na srčno-žilni sistem delujejo bolj ugodno. Na drugi strani pa kravje mleko in tudi druga živila živalskega izvora vsebujejo predvsem nasičene maščobe, ki so v prevelikih količinah povezane z neugodnimi življenjskimi izidi.

Vendar je treba poudariti, da so mleko in mlečni izdelki (ne velja za maslo in smetano) izjema med živili živalskega izvora. Čeprav so vir nasičenih maščob, vsebujejo skrito orožje. To je konjugirana linolna kislina, ki deluje ugodno na srčno-žilni sistem. Mlečni izdelki so zato edini živalski vir živil, ki lahko kljub vsebnosti nasičenih maščob ugodno vplivajo na naše zdravje.

Vitamini in minerali

Kravje mleko vsebuje še številne vitamine in minerale, med njimi je najbolj poznan kalcij. Na drugi strani pa so napitki iz belega riža hranilno revni, zato priporočamo, da izberete takšne z dodanim kalcijem in vitaminom B12. Kljub temu je mleko še vedno bolj hranilno živilo.


 Preberite še: Primerjalno ocenjevanje riževih napitkov: veliko izdelkov, malo konkurence

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.