Tri roke dvigajo v zrak tri kozarce z veganskimi nadomestki mleka

Riževi napitki so eni izmed najbolj priljubljenih rastlinskih napitkov. Sestavlja jih mešanica vode, riža, olja in soli, včasih tudi aditivov. Proizvajalci želijo, da se uveljavijo kot bolj zdrava alternativa mleku. Pa so v resnici dobra alternativa?

Tokrat smo pregledali 31 različnih riževih napitkov, ki smo jih kupili v ljubljanskih trgovinah. Ocenili smo njihov prehranski profil, označbo, trajnostni vidik in prisotnost aditivov. Ugotovili smo, da je ponudba neverjetno velika, kljub temu pa na trgu ni niti enega izdelka, ki bi ga lahko priporočili za redno uživanje kot alternativo mleku.

Primerjalno ocenjevanje 31 riževih napitkov je pokazalo, da:

 • so 3 riževi napitki (za las) dobili oceno dobro,
 • je 21 riževih napitkov dobilo oceno povprečno,
 • je 7 riževih napitkov dobilo oceno pomanjkljivo.

Zoom OCENJEVANJE 1450 200 px

Komaj zaznavna količina beljakovin

Riž ni beljakovinsko živilo, zato je, pričakovano, tudi vsebnost beljakovin v napitku majhna. Pa vendar si večina verjetno ne predstavlja, kako majhna je ta količina: v povprečju namreč vsebujejo zgolj 0,4 g beljakovin na 100 ml.

Poleg majhne količine je problematično tudi dejstvo, da beljakovine riža niso kakovostne, saj ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin. Tudi če bi bila aminokislinska sestava ustrezna, bi za zajtrk morali popiti vsaj pet litrov riževega napitka, če bi želeli zaužiti 20 g beljakovin, kar je priporočljiva količina za obrok za odraslo osebo.

Največ beljakovin, 2 g/100 ml, vsebuje Riso Scotti, rižev napitek. Njegova sestava je prilagojena penjenju mleka, zato ima dodane beljakovine soje. Kljub temu se po vsebnosti beljakovin ne približa kravjemu mleku. Sledi Body & Future, rižev napitek z vitaminom D3 in kalcijem, z 1 g beljakovin.

Vsi drugi napitki vsebujejo manj kot gram beljakovin na 100 ml, celo manj kot pol grama. Gre za skoraj zanemarljive količine.

Sladkor ni dodan, kljub temu so vrednosti velike

Presenetilo nas je, da nobenemu napitku ni dodan sladkor, kljub temu pa njegove vrednosti segajo do 8,5 g/100 ml: Riso Scotti, rižev napitek bio, Riso Scotti, rižev napitek s kalcijem, in Amo Essere Bio (Eurospin), napitek na osnovi riža iz ekološke pridelave. Prehranski semafor jim zasveti rdeče, saj vsebujejo več kot 6,3 g sladkorja na 100 ml.

Valsoia, rižev napitek, obogaten s kalcijem in vitamini, nič sladkorja, po navedbah proizvajalca ne vsebuje sladkorja (0 g/100 ml). Vsebuje tudi najmanjši odstotek riža, le 8 odstotkov. Z 2,8 g sladkorja sledita Plana Plus, veganski napitek na osnovi riža, obogaten s kalcijem in vitamini in Tuš, veganski napitek na osnovi riža, obogaten s kalcijem in vitamini, UHT, ki vsebujeta 14 odstotkov riža.

Dekle uživa v pitju riževega napitka

Tehnično gledano tudi mleko vsebuje velike količine (mlečnega) sladkorja, laktoze, kar 4,7 g. Laktoza je najmanj sladek sladkor, zato mleko nima izrazito sladkega okusa. Enaka količina sladkorja v riževih napitkih pa nam da večji občutek sladkosti.

Majhna vsebnost maščob

Vsem riževim napitkom je za izboljšanje senzoričnih lastnosti dodano olje, najpogosteje sončnično, redko tudi riževo. Kljub temu jih odlikuje majhna vsebnost maščob, ki so nenasičene in z vidika zdravja bolj zaželene.

Samo trem izdelkom prehranski semafor za maščobe zasveti rumeno:

 • Spar Veggie, bio rižev napitek brez glutena (2,1 g/100 ml),
 • Plana Plus, veganski napitek na osnovi riža, obogaten s kalcijem in vitamini,
 • Tuš, veganski napitek na osnovi riža, obogaten s kalcijem in vitamini, UHT, segreto na ultra visoki temperaturi, (1,6 g/100 ml).

So aditivi sploh potrebni?

Samo sedem od 31 napitkov vsebuje aditive, zato se sprašujemo, ali so res potrebni. Največ aditivov in arom je v izdelku Riso Scotti, rižev napitek, prilagojen za penjenje. Vsebuje stabilizatorje (guar gumi, trinatrijev citrat, trikalcijev fosfat), emulgatorje (mono- in digliceridi maščobnih kislin) ter aromo.

Razdvojeni: želite trajnost ali hranilnost?

Čeprav spodbujamo uživanje ekoloških živil, moramo pri riževih in tudi drugih rastlinskih napitkih opozoriti, da jim ne smejo dodajati vitaminov in mineralov. Če želite poskrbeti za čim večjo trajnost, pa je zanimivo dejstvo, da se za proizvodnjo riževih napitkov v Evropi porabi bistveno več vode kot drugod po svetu.

Samo osem izdelkov ni iz ekološke pridelave, vsem tem so dodana izbrana mikrohranila, najpogosteje kalcij in vitamin B12, ki sta z vidika hranilne vrednosti tudi najpomembnejša. Včasih sta dodana še vitamin D (v oblikah D2 in D3) ter vitamin B2.

Rižev napitek na leseni mizi, poleg raztresen riž

Izdelkom Just Veg, napitek na osnovi riža z dodatkom kalcija in vitaminov; Plana Plus, veganski napitek na osnovi riža, obogaten s kalcijem in vitamini; Tuš, veganski napitek na osnovi riža, obogaten s kalcijem in vitamini, UHT; Valsoia, rižev napitek, obogaten s kalcijem in vitamini, nič sladkorja; Valsoia, rastlinski napitek na osnovi riža, obogaten s kalcijem in vitamini, sta bila dodana kalcij (120 mg/100 ml) in vitamin B12 (0,38 μg/100 ml) v količinah, primerljivih z vsebnostjo v mleku. Pri oceni mikrohranil so zato prejeli najboljšo oceno.

Dvema napitkoma je bil dodan samo kalcij in ne vitamin B12, to sta Riso Scotti, rižev napitek s kalcijem (120 mg/100 ml), in Body & Future, rižev napitek z vitaminom D3 in kalcijem, pasterizirano (112 mg/100 ml).

Vitamin D v rastlinskih napitkih ni ključen dodatek, saj njegov glavni vir ni hrana, temveč sonce od pomladi do jeseni, pozimi pa ga moramo Slovenci dodajati. Opazili smo, da je oblika D3, ki velja za bolj izkoristljivo obliko vitamina D, v količini 0,75 μg na 100 ml dodana izdelkom Body & Future, rižev napitek z vitaminom D3 in kalcijem, pasterizirano; Just Veg, napitek na osnovi riža z dodatkom kalcija in vitaminov; Plana Plus, veganski napitek na osnovi riža, obogaten s kalcijem in vitamini; Tuš, veganski napitek na osnovi riža, obogaten s kalcijem in vitamini, UHT.

Vitamin D v obliki D2, ki velja za manj izkoristljivo obliko, je bil dodan obema izdelkoma blagovne znamke Valsoia v dvakrat večji količini (1,5 μg/100 ml).

Zavajajoče trditve

Tudi pri tokratnem pregledu smo odkrili nekaj napak pri označevanju, najpogosteje pri slovenskih označbah, ki jih uvozniki živila prelepijo čez originalno embalažo (premajhna velikost črk, neberljivost, pomanjkljive navedbe ipd.).

Skrb vzbujajoče pa je, da samo na 16 odstotkih riževih napitkov ni zavajajočih trditev, denimo »brez glutena« in/ali »brez laktoze«. Čeprav trditvi držita, Uredba 1169/2011 jasno navaja, da je živilo označeno zavajajoče, če napeljuje, da ima posebne lastnosti, če imajo take lastnosti vsa istovrstna živila. Vseh 31 riževih napitkov je brez laktoze, ki jo je mogoče najti le v mleku in mlečnih izdelkih, in brez glutena, saj ga riž ne vsebuje.

Cene: koliko boste odšteli za riževe napitke?

Za liter riževega napitka boste odšteli od 1,19 evra (Bio natura (Hofer), bio rižev napitek, iz kontroliranega ekološkega kmetijstva) pa vse do 5,42 evra (Provamel, ekološki napitek iz riža). Na ceno sicer do neke mere vplivajo tudi trgovci, a velike razlike v ceni se žal ne odražajo tudi v kakovosti.

Naš nasvet

 1. Po riževih napitkih posegajte redko. Naj vam le popestrijo prehrano in mleka ne zamenjajo v celoti.
 2. Raje izberite sojin napitek. Če zaradi kakršnih koli razlogov ne uživate mleka, ga v večini nadomestite s sojinim napitkom, saj se mu po hranilni vrednosti najbolj približa.
 3. Izberite napitke z dodanim kalcijem in vitaminom B12.
 4. Ne glede na izbrani napitek uživajte pestro in uravnoteženo prehrano.

 Preberite še: Rižev napitek je prej sladka pijača kot pa mleko

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

 • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
 • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.