Dve dekleti sproščeno ležita na vrtnih ležalnikih, poleg je lesena vrtna mizica

Preverili smo, v kolikšni meri leseno vrtno pohištvo v slovenskih pohištvenih trgovinah izhaja iz trajnostne pridelave in proizvodnje lesa. Prisotnost trajnostnega certifikata sicer ne dokazuje, kako kakovostno je pohištvo, je pa pomemben vidik večje okoljske sprejemljivosti vira materiala in proizvodnje izdelka.

Tropski les in trajnostna načela

Vrtno pohištvo mora biti izdelano iz lesa, ki dobro prenaša zunanje vplive. Pri veliki večini izdelkov je uporabljen tropski les, denimo akacijev, evkaliptov ali tikovina. Ne glede na to, za kateri les gre in iz katere države prihaja, bi morali stremeti k temu, da je pridobljen iz trajnostnih virov, ki ne povzročajo negativnega vpliva na občutljiv gozdni ekosistem na drugem koncu sveta.

Kako smo opravili pregled?

Pregled trga smo opravili kot običajni potrošniki, pri čemer smo preverili informacije, ki so na voljo na prodajnem mestu in na spletu.

Menimo, da bi morale biti oznake, kot so trajnostni certifikati, čim bolje vidne na spremljajočem informativnem listu ali kako drugače odtisnjene na izdelku, ne da bi za to morali vprašati trgovca ali brskati po spletnih straneh.

Kljub temu smo navedbe s prodajnega mesta (če je bilo to mogoče) dodatno preverili še na spletnih straneh.

Rezultati ocenjevanja - kliknite in si naložite PDF

Le dva trajnostna certifikata

V obiskanih trgovinah smo pravzaprav zasledili le dva certifikata, ki se nanašata na bolj trajnostno pridobljen les. Največ izdelkov je imelo certifikat FSC (vedno z dodatkom 100 %), kar pomeni, da ves uporabljen les prihaja iz trajnostno upravljanih gozdov, hkrati pa je poskrbljeno tudi za ustrezne delovne razmere v celotni dobavni verigi.

V trgovinah Rutar in Dipo ima večina izdelkov certifikat indonezijskega sistema za zagotavljanje zakonitosti lesa SVLK, ki dokazuje, da je les zakonito pridobljen, v primerjavi s FSC pa je manj zahteven glede samega upravljanja gozda oziroma nasadov in ne pokriva drugih področij trajnosti.

Leseno vrtno pohištvo na leseni ploščadi na prostem

Pred podajanjem ocene smo preverili, ali so certifikati še veljavni ter ali so veljavni za tovrstne izdelke in označeno vrsto lesa. Pri tem težav nismo zaznali.

Razlago obeh certifikatov si lahko preberete v ločenem prispevku.

Ikea brez certifikatov

Med 91 pregledanimi izdelki (iskali smo leseno vrtno pohištvo ali pa takšno, pri katerem je les prevladujoč material) smo trajnostno oznako našli na nekaj več kot tretjini. V Ikei je ni imel niti en razstavljen izdelek (od štirinajstih), na drugi strani pa sta bila v Dipu oba izdelka s trajnostnim certifikatom.

To je premalo, da bi lahko podali realno oceno ponudbe, zato smo to trgovino, enako kot Jysk (prav tako dva izdelka) in Mömax (trije izdelki), izločili iz ocenjevanja.

Med preostalimi osmimi trgovinami je bilo največ trajnostno certificiranih (in označenih) izdelkov vrtnega pohištva v Obiju (78 odstotkov), več kot pol pa še v Rutarju in Merkurju. Precej manjši delež vrtnega pohištva s trajnostnim certifikatom smo našli v Bauhausu (31 odstotkov), Harvey Normanu (25 odstotkov) in Lesnini (21 odstotkov).

Brez številke ali kode preverjanje ni mogoče

Pri označevanju pomemben del verodostojnosti pomeni natančna številka ali koda certifikata. Večina označenih izdelkov jo je imela, pri njih smo lahko preverili, ali je certifikat veljaven.

Omenimo, da se certifikat običajno nanaša na dobavitelja ali/in distributerja oziroma veletrgovca. Posebej je označeno tudi, za katere izdelke in vrsto lesa certifikat velja. Potrošnik lahko to brez težav preveri na spletnih straneh, a le, če je koda certifikata navedena v celoti.

V Bauhausu pri nobenem od štirih izdelkov z opisom, da je les FSC-certificiran, nismo našli kode, zato smo tej trgovini znižali skupno oceno. Nič kaj bolje ni bilo v Merkurju, kjer je imel kodo le en od sedmih izdelkov, za katere je pri opisu omenjen certifikat FSC.

Kot zanimivost omenimo, da smo pri tem prodajalcu v opisih našli tudi trditev, da se po klasifikaciji DIN za izdelek uporabljen les uvršča v 1. kategorijo odpornosti, a brez dodatne razlage ta trditev vsekakor obvisi v zraku.

Vrsta lesa večinoma dobro označena

Bolj zadovoljni smo bili z dejstvom, da je imela velika večina izdelkov ob opisu, včasih pa kar na cenovnem lističu, označeno vrsto lesa. Najbolj pogosto boste našli vrtno pohištvo iz akacije, ki je material več kot polovice pregledanih izdelkov. Tikovina in les evkalipta sta prisotna v šestini izdelkov, robinija pa v štirih.

Mlada ženska si ogleduje vrtno mizo v nakupovalnem centru

Ob pohvalah za označbo vrste lesa velja izreči grajo za primere, ko je v opisu zapisano zgolj, da gre za les ali pa za trdi les. Takšne (posamične) primere smo našli v Merkurju, Jysku in Obiju, pri zadnjem so kot vrsto lesa v enem primeru navedli tudi impregniran les. Prav veliko potrošniku to ne pove …

Označevanje trajnosti je predvsem odvisno od trgovine

Pod črto lahko zapišemo, da je prodaja vrtnega pohištva z označeno trajnostno oznako precej odvisna od trgovine.

Rutar in Obi, denimo, imata dobro označeno večino ponudbe, Bauhaus, Lesnina, Merkur in Harvey Norman pa le posamezne kose, včasih celo brez kode certifikata.

Nobenega certifikata pa nismo našli v Ikei, kar za ozaveščenega kupca ni ravno najboljša novica. Na našem ocenjevanju je zato dobila najnižjo oceno.


 Preberite še:

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.