Logotipa FSC in SVLK, v ozadju tropski gozd

Med pregledom trajnostnih oznak na vrtnem pohištvu smo preverili več kot 90 izdelkov, dobra tretjina je bila označena z enim od dveh certifikatov. V nadaljevanju predstavljamo njune najbolj pomembne značilnosti.

FSC (Forest Stewardship Council)

FCS je neodvisna, nevladna, neprofitna organizacija, ki od leta 1993 promovira trajnostno gospodarjenje gozdov. Takšno gospodarjenje je pomembno za ohranjanje okolja, saj ob uporabi lesnih in nelesnih gozdnih dobrin ščiti tudi biotsko raznovrstnost. Lokalno prebivalstvo in celotno družbo usmerja v izkoriščanje dolgoročnih prednosti gozda, pri čemer aktivnosti ne uničujejo gozdnih virov in ekosistemov, a so kljub temu lahko dobičkonosne.

Logotip in slogan FSC: gozdovi za vse, za vedno

Organizacija FSC ne izvaja pregledov, temveč akreditira certifikacijske organe, da delujejo v skladu z njenimi načeli in merili. To je trenutno najbolj verodostojen in učinkovit sistem certificiranja v gozdarstvu.

Leta 2022 so v shemo vključili tudi zahteve za celotno dobavno verigo, ki mora poskrbeti ne samo za to, da se certificiran les ne meša z necertificiranim, ampak tudi za ustrezne delovne pogoje. Med drugim morajo podjetja zagotoviti, da so brez otroškega ali prisilnega dela, enakopravnost na delovnem mestu in svobodo sindikalnega združevanja zaposlenih.

Med pomanjkljivostmi FSC velja omeniti, da še vedno certificira les iz primarnih in starodavnih gozdov, kot sta Amazonija in Borneo, ki bi jih morali pustiti nedotaknjene. Prav tako certificira velike monokulturne nasade dreves (npr. tika in oljne palme), ki so zelo verjetno povzročili uničenje primarnega tropskega gozda. Večkrat je bilo dokazano, da nekateri certifikacijski organi, akreditirani s strani FSC, izdajajo certifikate tudi podjetjem, ki sekajo gozd po prejetju podkupnine.

Kritika leti tudi na sistem označevanja, ki lahko pri potrošnikih vzbudi lažen občutek trajnosti. Nekateri izdelki so označeni z oznako »FSC 100 %«, veliko pa z oznako »FSC Mix«, ki pomeni, da je 70 odstotkov lesa za ta izdelek iz gozdov s certifikatom FSC, za preostalih 30 odstotkov pa ni jamstva. Kljub vsemu velja poudariti, da so študije pokazale pozitiven učinek certificiranja FSC, a dobro je vedeti, da tudi v tem primeru povsem stoodstotnega jamstva, da gre za trajnosten les, ni. Omenimo, da smo v tokratnem pregledu našli zgolj oznake »FSC 100 %«.

Veljavnost certifikata FSC lahko preverite na njihovi spletni strani.

SVLK (Sistem Verifikasi Legalitas Kayu)

To je indonezijski certifikat, ki potrjuje, da so bili les in lesni izdelki proizvedeni v skladu z indonezijskimi zakoni. Uvedli so ga leta 2007 kot odgovor na obsežno ilegalno izsekavanje ekvatorskih gozdov, ki je že uničevalo okolje, povečevalo socialne probleme, hkrati pa povzročalo izgubo gospodarskih priložnosti.

Logo SVLK (Sistem Verifikasi Legalitas Kayu)

Certifikat podeljujejo in njegovo uporabo nadzirajo številna s strani države akreditirana telesa (LV), ki preverjajo dobavne verige in zakonitost delovanja lastnikov gozdov, nosilcev koncesije, prodajalcev lesa, predelovalcev in izvoznih podjetij. Veljaven je štiri leta, a znotraj tega obdobja opravijo dodatne nadzore, aktivnosti nosilcev certifikata nadzoruje tudi civilna družba.

Z zmanjšanjem nezakonitega poseka je Indonezijcem uspelo izboljšati trajnost pri pridobivanju lesa. Tamkajšnje ministrstvo za gozdarstvo oziroma državno podjetje pa s kmetijskim gozdarstvom skrbi za upravljanje tikovih nasadov ter na ta način zagotavlja biotsko raznovrstnost in omogoča dodatne koristi lokalnemu gospodarstvu.

V skladu s prostovoljnim partnerskim dogovorom v Evropsko unijo ni dovoljen uvoz necertificiranega lesa iz Indonezije, zato je ta certifikat na izdelkih iz indonezijskega lesa v naših trgovinah nekako samoumeven. Načina trajnostnega upravljanja gozda ne določa natančneje, prav tako ne ureja delovnih pogojev v celotni dobavni verigi, zato je njegova »trajnostna« verodostojnost nekoliko manjša od certifikata FSC.


 Preberite še:

Primerjalno ocenjevanje: kako trajnostno je vrtno pohištvo?

Naj bo tudi skrb za vrtno pohištvo trajnostna

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.