Gospa srednjih let obnavlja zaščito lesa na vrtnem stolu

Trajnostni les je edina prava izbira za vrtno pohištvo, saj pomaga zmanjšati naš vpliv na okolje.

Certifikat FSC, denimo, dokazuje, da ob pridobivanju lesa gozdov ne izsekavajo (ali celo uničujejo) bolj, kot je potrebno – le toliko, da zagotovijo njihovo naravno obnovo. Škoda bi bilo, da bi se trajnost končala po nakupu in bi zanemarili vzdrževanje pohištva. Tudi dolga življenjska doba izdelkov je del trajnosti.

Da bo ohranil odličen videz, smo pripravili nekaj nasvetov.

Redno čistite

Z vlažno krpo obrišite prah, umazanijo in ostanke umazanije. Pazite, da čistite v smeri lesnih vlaken, s čemer preprečite nastanek prask.

Izogibajte se močnim kemikalijam

Pri čiščenju lesa se izogibajte močnim kemikalijam. Klasična čistilna sredstva na osnovi kemikalij lahko les poškodujejo, zaradi česar se razbarva, obledi ali razpoka. Za vsakodnevno nego uporabljajte naravna čistilna sredstva, kot je blaga raztopina mila in vode, občasno (ob začetku ali ob koncu sezone) pa lahko uporabite tudi namenska sredstva za vzdrževanje lesenega vrtnega pohištva.

Uporabite ustrezne prevleke za pohištvo

Za zaščito pohištva pred zunanjimi vplivi in umazanijo uporabite blazine ali prevleke za pohištvo. Če je pohištvo pod streho, lahko izberete takšne iz naravnih materialov, kot sta bombaž ali volna, v nasprotnem primeru posezite po manj občutljivih, vodoodbojnih ali vodoodpornih materialih.

Umaknite ga z neposredne sončne svetlobe

Če je le mogoče, vrtno pohištvo shranjujte stran od neposredne sončne svetlobe, ki lahko povzroči, da les sčasoma zbledi in poči.

Poskrbite za zaščito

Čeprav so tropske vrste lesa, ki jih v večini uporabljajo za izdelavo vrtnega pohištva, bolj vzdržljive, vseeno zahtevajo vsaj občasno zaščito. Z uporabo zaščitnega premaza preprečite pojavljanje razpok in s tem podaljšate življenjsko dobo. Na splošno velja, da je les treba ponovno zaščititi, ko začne vpijati kapljice.

Shranjevanje zunaj sezone

Vrtno pohištvo ob koncu sezone (pozno jeseni) shranite v prostoru, ki ni preveč topel (nikakor ne v takšnem s centralnim ogrevanjem), predvsem pa naj bo zračen. To je lahko garaža ali klet. Lahko ga prekrijete in s tem preprečite nabiranje prahu, a ne uporabljajte plastičnih ali podobnih nezračnih ponjav, saj se lahko pojavi plesen ali pa les začne gniti.


 Preberite še:

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.