Visoko vredne beljakovine in omega 3, a tudi veliko soli.

Pod drobnogled smo vzeli 13 dimljenih lososov (narezanih na rezine) trgovskih in blagovnih znamk, med katerimi sta tudi dva ekološka. Za izdelke smo odšteli od 24,50 do 81,50 evra, ocenjevali pa smo prehranski profil, trajnostni vidik, vsebnost aditivov in označbo. Trije izdelki so prejeli skupno oceno dobro, 9 povprečno in dva pomanjkljivo. Na vrhu tabele sta oba ekološka izdelka, za katera smo odšteli nekaj manj kot 30 evrov, na dnu pa je prav najdražji izdelek – ta je pri večini ocenjevalnih parametrov prejel oceno pomanjkljivo. Razveseljuje pa dejstvo, da sta aditive vsebovala le dva izdelka, in sicer natrijev laktat (E 345) kot sredstvo za uravnavanje kislosti.

Dimljen losos vsebuje visoko vredne beljakovine in zdravju koristne maščobne kisline omega 3, zato lahko predstavlja zanimivo popestritev prehrane, a  opozarjamo, naj potrošniki pred nakupom preverijo vsebnost soli in izberejo tiste, ki imajo manj kot 3 g soli v 100 gramih.

Večina izdelkov vsebuje atlantskega lososa, gojenega na Norveškem, dva izdelka sta iz divjega lososa, ulovljenega v Tihem oceanu. Vzorce smo kupili v večjih trgovinah v Ljubljani: Eurospin, E.Leclerc, Hofer, Lidl, Mercator in Spar.

zoom PotrošnikovZOOM: preverite rezultate ocenjevanja dimljenih lososov

Od sveže ribe do dimljenega lososa
S postopkom dimljenja lososa konzervirajo, s čimer preprečijo mikrobiološki kvar in oksidacijo maščob, dim pa daje ribi tudi poseben vonj in okus. Pred dimljenjem fileje lososa solijo, bodisi ročno po starem postopku ali s sodobnimi tehnologijami tekočega soljenja s stroji za vbrizgavanje. Po soljenju ga obdelajo s postopkom hladnega dimljenja, kar je na nekaterih izdelkih označeno kot `cold smoked´. Hladno dimljenje poteka pri temperaturah od 20 do 30 °C, najpogosteje z dimom bukovega lesa. Gostota dima in čas dimljenja sta odvisna od recepture posameznega proizvajalca.

(Pre)več soli, a visoko vredne beljakovine in omega 3
Pri prehranskem profilu smo ocenjevali vsebnost beljakovin, maščobe in nasičenih maščobnih kislin ter soli.

navedek1

Za skupno oceno prehranskega profila je šest ocenjevanih izdelkov prejelo oceno pomanjkljivo, predvsem na račun velike vsebnosti soli (več kot 3 g/100 g),

navedek2

je predstavila oceno prehranskega profila Nika Kremić, prehranska strokovnjakinja in dodala: "Če je količina soli odvisna od recepture proizvajalca, je količina maščobe v dimljenem lososu odvisna od vrste ribe, sezone ulova in od tega, kateri del ribe so uporabili v izdelku. Vsebnosti v pregledanih izdelkih se gibljejo od 1,4 do 14 gramov maščobe v 100 gramih izdelka." Gojeni lososi v povprečju vsebujejo skoraj 5-krat toliko maščobe kot divji.

A  bolj kot skupna vsebnost maščob pri lososih je pomembna maščobnokislinska sestava. Pri gojenih zaradi večje vsebnosti maščobe lahko pričakujemo tudi več nenasičenih maščobnih kislin omega 3, ki jih moramo zaužiti s hrano, saj jih človeško telo ne more sintetizirati samo. "Na dan naj bi jih zaužili od 1 do 1,4 grama. A koliko teh maščob je v izdelku prepogosto ostaja za kupca uganka, saj je bila vsebnost maščobnih kislin omega 3 navedena le na treh izdelkih gojenih lososov," je izpostavila Nika Kremić in dodala: "Maščobnokislinska sestava se pri ribi lahko spreminja in je odvisna od številnih dejavnikov, zato ima lahko naslednji ulov drugačno sestavo. Gojeni losos običajno vsebuje več maščobnih kislin omega 3, a je razmerje med omega 3 in omega 6 manj ugodno kot pri divjem lososu."

Ocenjevani dimljeni lososi vsebujejo tudi od 0,4 do 2,9 grama nasičene maščobe v 100 gramih in so zelo dober vir biološko visoko vrednih beljakovin. Pregledani izdelki gojenega lososa jih vsebujejo v povprečju 20,6 grama v 100 gramih, divji lososi še malenkost več (25,4 g/100 g).

Naš nasvet:

  • Dimljen losos vsebuje visoko vredne beljakovine in zdravju koristne maščobne kisline omega 3, a tudi veliko soli. Izberite izdelke s čim manj soli, oziroma vsaj manj kot 3 g v 100 gramih.
  • Dimljeni lososi lahko vsebujejo listerijo (L. monocitogenes) – bakterijo, ki povzroča listeriozo. Zdravi odrasli bolezen lažje prebolijo, ogrožene skupine, kot so nosečnice, novorojenčki in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, pa imajo lahko hude posledice, zato je priporočljivo, da te skupine izdelek pred uživanjem zadostno termično obdelajo ali pa se uživanju popolnoma izognejo.
  • Uživanje rib priporočamo enkrat do dvakrat na teden, predvsem kot zamenjavo za rdeče meso ali mesnine. Boljša izbira so manjše ribe oziroma tiste, ki so nižje v prehranjevalni verigi (sardele, skuše), velike ribe (tuna, morski pes) so bolj pogosto obremenjene s težkimi kovinami.
  • Dimljen losos je hitro pokvarljiv izdelek, zato ga ne kupujte na zalogo. Če je le mogoče, ga iz trgovine prinesite primerno ohlajenega (uporabite hladilno vrečko). Priporočamo, da z uživanjem vseeno ne čakate do zadnjega dne.
Primerjalno ocenjevanjedimljenih lososov je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.