Obiskali smo deset restavracij s hitro hrano v petih slovenskih mestih. Zanimalo nas je, ali je označevanje alergenov na prodajnem mestu ustrezno in potrošniku prijazno ter kako dobro je z informacijami o alergenih v lastni ponudbi seznanjeno osebje restavracije.

Pregleda in ocenjevanja označevanja alergenov smo se lotili že v preteklosti. V septembru 2017, smo bili nad označevanjem alergenov v slaščičarnah po Sloveniji razočarani, saj kar četrtina ponudnikov ni imela informacij o alergenih. V oktobru istega leta pa smo preverili še ponudbo in označevanje študentske ponudbe brezglutenskih menijev v devetih gostinskih obratih, kjer je bilo označevanje precej boljše, a smo vseeno odkrili številne pomanjkljivosti.

Tudi tokrat ni razloga za zadovoljstvo. Le dva gostinska obrata sta bila ocenjena dobro, vsi ostali slabše: dva povprečno kar štirje so zaradi pomanjkljivih informacij na prodajnem mestu dobili skupno oceno pomanjkljivo, dva celo oceno nezadovoljivo. 

Tabela z rezultati ocenjevanja, kliknite za povečavo

tabela alergeni v restavracijah

V dveh restavracijah smo ostali brez informacije o alergenih
V restavracijo smo se odpravili kot običajni potrošniki, s predpostavko, da imamo mi ali eden od družinskih članov eno od alergij na hrano (npr. na jajca). Pri ocenjevanju smo upoštevali, da je potrošnikova pravica, da svoje zdravstveno stanje (alergijo, preobčutljivost) ali način prehrane (izogibanje oziroma neuživanje določenega živila) obdrži zase. To mu je zagotovljeno le takrat, ko so alergeni označeni na mestu, kjer je navedena ponudba, na meniju na mizi ali tabli (Hood burger in Stara fabrka). Le tako lahko potrošnik v miru pregleda ponudbo in izbere zanj ustrezno živilo. Sprejemljivo je tudi navajanje alergenov na posebnem mestu, ločeno od menija, kjer se mora potrošnik malo bolj potruditi da pridobi ustrezne informacije (Lars & Sven burgers in Jack & Joe).

Zamerili pa smo slabšo berljivost označenih alergenov v restavraciji KFC, kjer je seznam z označbo alergenov poleg prodajnega pulta, a je zelo težko berljiv, zato nam ga je prodajalka morala dati v roke. V restavraciji 7 burgers označbe na meniju sprva nismo zasledili. Po neprijaznem zagotovilu osebja, da nekje na meniju alergeni so označeni, smo v drugo, slabše vidno oznako alergenov precej visoko na tabli z ponudbo, le opazili. Tudi v prodajalni McDonald's označbe sprva nismo zasledili. Osebje nam je razkrilo, da je označba alergenov na steni, ki je neposrečeno obrnjena stran od prodajnega pulta in bi jo brez napotila zelo težko našli. Za potrošnika nesprejemljivo in zakonodajno neustrezno pa je dejstvo, da je potrebno za seznam alergenov prositi osebje (Viki burger) ali, da seznama alergenov sploh ni na voljo (Pop's burger bar, Urban Piqniq). V skladu z zakonodajo (Uredba (EU) št. 1169/2011 in uredbo o izvajanju te uredbe št. 6/2014) morajo biti v obratih javne prehrane alergeni označeni na dobro vidnem mestu, zlahka vidni in jasno čitljivi, ter navedeni na vsaj enem od mest, kjer je predstavljena ponudba (npr. jedilni list, pano, zaslon …). Zato smo na neskladnost v vseh treh obratih opozorili Upravo za vrano hrano veterinarstvo in varstvo rastlin.

Čeprav smo pri večini dobili informacijo o prisotnih alergenih, so pri treh restavracijah (Hood burger, Stara fabrka in 7 burger) seznami nepopolni, največkrat pozabijo označit alergene v pijačah, ki so poleg hrane tudi del njihove ponudbe, za kar so bili ocenjeni slabše.

Označen le gluten namesto žita, ki vsebuje alergen
Pri označevanju alergena v hrani je potrebno navesti vrsto žita, ki vsebuje gluten npr. za pšenico, rž, ječmen … S tem so seznanjeni le v restavraciji Viki burger. Ostali so označili, le da jed vsebuje gluten. Ta informacija je pomembna, saj so posamezna žita lahko vir drugih alergenov (npr. specifičnih beljakovin v žitu).

Osebju pri alergenih ne moremo vedno zaupati
Poleg pisnih informacij o alergenih nas je zanimala tudi seznanjenost zaposlenega osebja o prisotnih alergenih v ponudbi. Osebje restavracij Hood burger in Stara fabrka lahko pohvalimo, saj so dobro seznanjeni s svojo ponudbo. Zlahka so nam svetovali katera jed ne vsebuje jajc, zato smo njihovo znanje ocenili kot zelo dobro. Malo slabše smo ocenili znanje osebja v restavracijah Jack & Joe in Lars & Sven burgers, McDonald's in Viki burger, kjer nam ali niso želeli svetovati in so nas napotili, da preverimo seznam alergenov, ali pa so ponudbo poznali, a so za vsak primer pravilnost preverili pri ostalem osebju.

Pri restavraciji 7 burger pa bi si želeli, da osebje svoje znanje preveri, saj so nam zatrdili, da naročena jed ne vsebuje jajc, kar pa glede na seznam alergenov ne drži. Tudi pri KFC smo, čeprav je na prvi pogled delovalo, da osebje ponudbo pozna, ugotovili ravno obratno. Ko smo povprašali po jedeh brez jajc, so nam ponudili le eno jed, po pregledu seznama pa smo ugotovili da je ponudba jedi brez jajc precej bolj pestra. V restavracijah Pop's burger bar in Urban Piqniq je bilo osebje negotovo in ni znalo priporočiti jedi brez jajc, glede na to da seznama alergenov nimajo, pa teh informacijah ni bilo mogoče niti preveriti.

Naš nasvet
Glede na izkušnjo, ki smo jo dobili tako med tem, kot med preteklimi pregledi, ugotavljamo, da je stanje v obratih javne prehrane pri označevanju alergenov in pri znanju osebja precej zaskrbljujoče. Če imate alergijo na hrano, vam svetujemo, da obiskujete le restavracije, ki imajo v ponudbi označene alergene in ne zaupate zgolj priporočilu osebja, ampak vedno preverite ali zahtevate še pisne informacije.

Kako smo ocenjevali

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.