Primerjalno ocenjevanje brezalkoholnih pijač z rastlinskimi izvlečki in izvlečki čaja.

Predvsem otroci in mladostniki za žejo velikokrat posežejo po ledenem čaju. Čeprav ime pijače nakazuje, da gre za čaj in se nam zato morda zdi boljša alternativa drugim sladkim pijačam, žal to ne drži. Gre prav tako za `negazirano brezalkoholno pijačo z okusom´, ki ima s čajem, ki si ga pripravimo doma, le malo skupnega.

Tabela z rezultati ocenjevanja (kliknite na fotografijo za povečavo)

tabelaCaji

Pregledali in ocenili smo 23 ledenih čajev z okusom breskve, od tega 16 s sladkorjem, štiri s sladili ter tri s sladkorjem in sladili. Že ob hitrem pregledu smo ugotovili, da gre v večini primerov za sladko, `pobarvano vodo´ z dodatkom arome. Le en izdelek je dobil oceno zelo dobro, dva dobro, trinajst povprečno, šest pomanjkljivo in en nezadovoljivo. Največkrat smo oceno nižali zaradi visoke vsebnosti sladkorja in aditivov.

Embalaža - Breskev na izdelku, ne pa tudi v pijači
Skoraj vsi ledeni čaji, ki smo jih pregledali, nas nagovarjajo s fotografijami ali risbami sočnih breskev na sprednji strani embalaže. Toda vsebina je precej drugačna. Nekateri izdelki sicer vsebujejo zgoščen sadni oziroma breskov sok (do največ 6 odstotkov), a količina breskev na sliki seveda ne odraža količine v izdelku.

Okus sadja izdelku pogosto dajo le naravne in umetne arome. Najbolj problematični so izdelki, na katerih se bohotijo slike breskev, vsebujejo pa le umetno aromo brez kakršne koli sledi sadja. To je očitno zavajanje potrošnikov, ki mu potrošniške organizacije ostro nasprotujemo, saj se zavzemamo za takšno predstavitev izdelka, ki odraža dejansko sestavo.

Oceno pomanjkljivo so za embalažo zato dobili izdelki, ki vsebujejo le naravno aromo, čeprav imajo na prvi strani sliko breskev (Arizona, Maraska), oceno nezadovoljivo pa izdelki, ki vsebujejo le umetne arome, čeprav se predstavljajo s slikami breskev (izdelka s sladili: Fresh, Hofer). Tuš se pravilno ne predstavlja s sliko breskev, saj jih niti ne vsebuje.

Prehranski profil – Sladkor, sladila ali oboje
Večina predpakiranih ledenih čajev, ki smo jih našli na trgovskih policah, je sladkih. Če jim ni dodan sladkor oziroma je njegova vsebnost zmanjšana, so praviloma slajeni z različnimi sladili, kot so steviol glikozidi, sukraloza, acesukfam K, aspartam in drugi. Lahko pa vsebujejo oboje.

Pri oceni prehranskega profila smo se osredotočili na vsebnost sladkorja. Izdelki s sladili so v tej kategoriji dobili oceno zelo dobro, prisotnost sladil smo kaznovali v kategoriji aditivov. Izdelki s sladkorjem in sladili so dobili oceno dobro, zaradi sorazmerno nizke vsebnosti sladkorja (2,6 do 4,6 g/100 ml) v primerjavi z izdelki s sladkorjem (5,5 do 9,7 g/100 ml). Na semaforju jim za sladkor zasveti oranžna luč.

Med izdelki, ki vsebujejo le sladkor in morebiti sadni sok, smo povprečno ocenili izdelke, ki jim na semaforju zasveti oranžna luč za sladkor (Freeway in Marque Repere) in pomankljivo tiste, ki jim zasveti rdeča, saj takšne pijače niso primerne za vsakodnevno uživanje. 7 izdelkov (Mercator, Macario, Fructal Chai, Sola Ice tea, Fructal Ice tea Vipavska breskev, Maraska, Tuš), ki vsebujejo več kot 8,1 gramov sladkorja v 100 mililitrih pijače, smo ocenili z nezadovoljivo. Kot dobrega smo izpostavili izdelek Little Miracles, ki vsebuje le 2,8 grama sladkorja na 100 mililitrov, prisoten sladkor pa je le na račun agavinega sirupa in sadnega soka in ne saharoze ali glukozno-fruktoznega sirupa, kot pri drugih izdelkih.

Ledeni čaj ni primeren za žejo
S pollitrsko plastenko ledenega čaja v svoje telo vnesemo tudi do 12 kock sladkorja 1 (48 gramov!). Če plastenko spije 15- do 18-letno dekle, s tem prekorači varni dnevni vnos sladkorja 2 za okoli 60 odstotkov, fant iste starosti za dobrih 20 odstotkov 3, malček, star 4 do 6 let pa kar za 2,5-krat.

Aditivi – noben izdelek ni popolnoma brez aditivov
Ledeni čaji lahko vsebujejo tudi do 6 in več različnih aditivov – uravnalce kislosti, antioksidante, arome, barvila, konzervanse in sladila. Najstrožje smo kaznovali izdelke, ki vsebujejo konzervanse (natrijeve benzoate in kalijeve sorbate) in sladila. Zanje je z zakonodajo določeno v katera živila se lahko dodajajo in v kakšni količini. Poleg tega imajo določeno tudi vrednost ADI (Acceptable Daily Intake), ki določa še sprejemljiv dnevni vnos glede na telesno maso in ga s prekomernim vnosom lahko presežejo predvsem otroci in mladostniki.

Noben izdelek ni bil popolnoma brez aditivov. Le dva izdelka sta za vsebnost aditivov dobila oceno zelo dobro, to sta Little Miracles, ki vsebuje le naravno aromo, in Ice Tea (Hofer), ki poleg arome vsebuje le dodatek citronske kisline. Vsi ostali izdelki vsebujejo več aditivov iz vsaj dveh ali več različnih skupin. Oceno pomanjkljivo so dobili vsi izdelki s konzervansi, saj tehnologija danes omogoča proizvodnjo pijač tudi brez tovrstnih dodatkov za podaljšanje obstojnosti. Izdelke s sladili in konzervansi smo ovrednotili kot nezadovoljive.

Izdelki s sladili in konzervansi niso primerni za otroke
Pozorni moramo biti predvsem pri malčkih in otrocih, saj ti zaradi manjše telesne mase prej dosežejo še sprejemljiv dnevni vnos (ADI) tako za sladila, kot benzoate in sorbate. Še posebej odsvetujemo uživanje pijač, ki vsebujejo natrijev benzoat. Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je namreč ugotovila, da vrednosti ADI (5 mg/kg telesne mase) za benzojsko kislino in njene soli najpogosteje presežejo prav malčki in otroci, in sicer z uživanjem izdelkov, ki vsebujejo ta konzervans. Posebej izpostavljene so prav aromatizirane sladke pijače.4

Označba– ne vemo, za kakšen čaj gre in kakšen je njegov delež
Pri označbi smo ocenjevali velikost črk, skladnost imena in predstavitve izdelka, navedbo sestavin in hranilne vrednosti, pogoje shranjevanja in uporabe, prostovoljne navedbe ter čitljivost in skladnost napisanega z zakonodajo.

Glede na to, da je `čaj´ izpostavljen v prodajnem imenu izdelka, je delež čaja oziroma izvlečka čaja v izdelku obvezna navedba med sestavinami 5 . Štirje od pregledanih izdelkov (Ice Tea (Hofer), Macario Retro drink, Teekane Fresh in Hofer Ledeni čaj s sladili) te navedbe nimajo, zato smo jim znižali oceno za označbo in jih prijavili pristojnemu inšpektoratu. Prav tako smo oceno znižali, če so imeli izdelki vsebnost hranil zapisano v linearni obliki, saj je prostora za celotno tabelo dovolj. Nekateri izdelki so imeli zabrisan datum uporabe, ali je bilo besedilo nečitljivo oziroma so proizvajalci izbrali slab kontrast med barvo izdelka in barvo črk na embalaži.

Nekateri izdelki imajo vzorno navedene pogoje uporabe pred in po odprtju z natančno navedbo temperature shranjevanja (Marque Repere, Sola, Ice Tea (Hofer), Tuš Ice tea, Eco +, Dana Ice Tea). Tiste, ki teh navedb nimajo ali pa so pomanjkljive, smo ocenili slabše. V vsakem primeru je potrebno izdelke hraniti v suhem in hladnem prostoru, zaščitene pred neposredno sončno svetlobo, po odprtju pa v hladilniku in porabiti v nekaj dneh.

Izdelkom smo znižali oceno tudi zaradi predstavitve izdelka le v tujem jeziku. Le redki izdelki imajo na prednji strani jasno napisano, da gre za ledeni čaj z okusom breskve. Večinoma moramo sami razvozlati iz tujih poimenovanj (na primer: The Glace, Te alla Pesca, The zero zuccheri, Ice Tea …) za kakšno pijačo gre.

Izdelki s črnim čajem lahko vsebujejo kofein
Redki izdelki dejansko vsebujejo `kuhan čaj´, večinoma gre za izvlečke iz različnih rastlin (čajevec, šipek, sadje) v različnih koncentracijah. Vsebnost se giblje med 0,02 in 0,3 odstotka. Največkrat so dodani izvlečki iz `pravega´ oziroma črnega čaja, nekateri izdelki vsebujejo izvleček čaja roiboos, drugi pa imajo dodan izvleček šipka ali sadnega čaja. Vrsta čaja vpliva na okus izdelka, tisti s črnim čajem so lahko bolj trpki ali grenki ter vsebujejo nekaj kofeina, kar pa na izdelkih večinoma ni izpostavljeno.

Podatek za vsebnost kofeina smo našli le na ledenem čaju Sola (9 mg/l), zapisan v hrvaščini. Kozarec (250 ml) ledenega čaja iz črnega čaja (na primer Sola) vsebuje okoli 2,3 mg kofeina, skodelica (250 ml) kuhanega črnega čaja pa od 14 do 61 mg (odvisno od čaja, načina in časa priprave). Ledeni čaji iz roiboos, sadnega ali zeliščnega čaja kofeina praviloma ne vsebujejo, vendar pa na vseh izdelkih ni označeno, katero vrsto čaja vsebujejo. Štirim izdelkom (Marque Repere, Jana Ice Tea, Blues The in Eco +) smo zato znižali oceno označbe.

Naš nasvet

  • Za žejo raje izberite vodo, pitje sladkih pijač, torej tudi ledenega čaja, odsvetujemo.
  • Preden kupite ledeni čaj, preberite njegove sestavine in hranilno tabelo.
  • Izbirajte izdelke brez konzervansov in sladil.
  • Izbirajte izdelke z manj kot 6,3 g sladkorja na 100 ml, takim bo še zasvetila oranžna luč na semaforju, torej so primerni za občasno uživanje.

 Osnovni podatki o ocenjevanju in metodologiji

1 - kocka sladkorja = 4 grame

2 - Svetovna zdravstvena organizacija omejuje še varen dnevni vnos sladkorja za otroke in mladostnike na 5 % skupnega dnevnega energijskega vnosa Vir: WHO. 2015. Sugars intake for adults and children

3  - Vir: NIJZ. 2016. Referenčne vrednosti za energijski vnos in vnos hranil, 

4 - EFSA. 2016. Scientific opininon on the re-evaluation of benzoic acid (E 210 ), sodium benzoate (E 211), potassium benzoate (E 212) and calcium benzoate (E 213) as food additives

5 - Uredba 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (člen 22)

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.