Ocenjevali smo aromatizirane jagodne čaje. Zanimalo nas je, kaj se skriva v vrečki čaja. Nam slika mamljivih jagod na prvi strani izdelka zagotavlja tudi zajeten delež jagod v čaju?

Pod drobnogled smo vzeli enajst jagodnih čajev (osem v kombinaciji z okusom vanilije). Niso se najbolje odrezali. Dva izdelka sta za skupno oceno dobila oceno povprečno, osem pomanjkljivo in eden nezadovoljivo.

Zoom OCENJEVANJE

Ugotovitve:

  • V jagodnih čajih je precej hibiskusa in šipka ter drugega sadja, jagod je še najmanj.
  • Prav vsi izdelki imajo dodane arome.
  • Z vidika trajnostne potrošnje je embalaže bistveno preveč.
  • Čajne vrečke so lahko škodljive, če vsebujejo plastiko. Sestava čajnih vrečk pri pregledanih izdelkih z eno izjemo ni opisana v deklaraciji.

Kaj vse je čaj, glede na pravilnik?

Glede na Pravilnik o kakovosti čaja poznamo več vrst čajev: pravi, zeliščni, sadni, aromatizirani, dekofeinizirani, mate, instant in ekstrakt čaja.

Sadni čaj je narejen iz posušenega sadja, kjer se z različnimi postopki (poparjenje, prevretje in namakanje) dobi čajni napitek. Vsi čaji v primerjalnem ocenjevanju so aromatizirani sadni čaji, vsebujejo pa različno sadje in so aromatizirani z različnimi aromami, ki ponazarjajo okus in vonj deklariranega sadeža.

Malo jagod, veliko hibiskusa

Skoraj vse izbrane čaje na prednji strani embalaže krasijo mamljive slike jagod (ponekod tudi vanilije).

Podrobnejši pogled na seznam sestavin nam razkrije, da slika ne zagotavlja visoke vsebnosti jagod v izdelkih, saj je v jagodnih čajih precej več drugega sadja, samih jagod pa zelo malo.

caji ocenjevanje 2

V največjem deležu prevladujejo cvetovi hibiskusa, jabolka in šipek. Kjer je na voljo ta podatek, se delež jagod giblje med 0,1 in tremi odstotki. Za marsikoga je presenetljivo tudi dejstvo, da nekateri jagodni čaji vsebujejo le aromo jagode.

Ker je jagod v izdelkih zelo malo, je pri oceni predstavitve večina izdelkov dobila oceno pomanjkljivo. Malenkost bolje je ocenjen le izdelek Lester House, ki edini na prednji strani nima slike jagod.

oblacek

V anketi, kjer smo potrošnike nedavno spraševali, na podlagi katerih lastnosti se odločajo za nakup sadnega čaja, sta večini anketirancev pomembna delež sadja in blagovna znamka, spodbudno pa je to, da jim je slikovna predstavitev na embalaži najmanj pomembna.

Vsi izdelki z dodanimi aromami

V primerjavi s pregledom sadnih čajev z gozdnimi sadeži (iz let 2016 in 2018) med letos pregledanimi jagodnimi čaji nismo našli nobenega z aditivi. Smo pa pri vseh med sestavinami našli arome.

Pri petih izdelkih nismo našli podatkov za katero aromo gre, zato so ti izdelki pri oceni aditivov in arom dobili oceno nezadovoljivo.

oblacek

Kaj je aroma? Arome kot takšne niso namenjene prehrani in jih živilu dodajo, da mu dajo ali spremenijo vonj in/ali okus. Proizvedene ali sestavljene so lahko iz aromatičnih snovi, aromatičnih pripravkov, arom, pridobljenih s toplotnim procesom, arom dima, predhodnikov arom ali drugih arom oziroma njihovih mešanic.

Preveč embalaže!

V trgovinah, ki smo jih obiskali, so vsi pregledani čaji pakirani v več plasti embalaže – celo do štiri!

caji ocenjevanje 3

Za prodajo na trgovskih policah, se nam zdi s trajnostnega vidika še sprejemljivo, da je čaj pakiran v (kartonasto) embalažo, v kateri so čajne vrečke - le en izdelek (Mr. Perkins, Jagoda vanilija) je bil takšen in je zato za oceno trajnosti dobil oceno dobro.

Ostali izdelki so bili pakirani v več (tri ali štiri) plasti embalaže, za kar so dobili oceno pomanjkljivo ali nezadovoljivo.

So čajne vrečke škodljive?

Čajne vrečke so večinoma sestavljene iz predelanih čajnih listov in filtrirnega papirja, ki je izdelan iz abake (listna skorja filipinskih banan), dodana je tudi plastika, najlon in polietilen tereftalat.

Več študij je pokazalo problem prisotnosti plastike v čajnih vrečkah, saj se pri temperaturi 95 °C izločajo njeni deli, tako v molekularni obliki kot tudi kot mikroplastika. Sestava vrečk z eno izjemo ni opisana, komunalna podjetja pa potrošnikom priporočajo, da jih odlagajo med bio odpadke.

Besedilo: Melita Kogovšek


Preberite še: Uživajte v čaju: nekaj praktičnih nasvetov

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.