Ocenjevali smo aromatizirane jagodne čaje. Zanimalo nas je, kaj se skriva v vrečki čaja. Nam slika mamljivih jagod na prvi strani izdelka zagotavlja tudi zajeten delež jagod v čaju?

Pod drobnogled smo vzeli enajst jagodnih čajev (osem v kombinaciji z okusom vanilije). Niso se najbolje odrezali. Dva izdelka sta za skupno oceno dobila oceno povprečno, osem pomanjkljivo in eden nezadovoljivo.

Zoom OCENJEVANJE

Ugotovitve:

  • V jagodnih čajih je precej hibiskusa in šipka ter drugega sadja, jagod je še najmanj.
  • Prav vsi izdelki imajo dodane arome.
  • Z vidika trajnostne potrošnje je embalaže bistveno preveč.
  • Čajne vrečke so lahko škodljive, če vsebujejo plastiko. Sestava čajnih vrečk pri pregledanih izdelkih z eno izjemo ni opisana v deklaraciji.

Kaj vse je čaj, glede na pravilnik?

Glede na Pravilnik o kakovosti čaja poznamo več vrst čajev: pravi, zeliščni, sadni, aromatizirani, dekofeinizirani, mate, instant in ekstrakt čaja.

Sadni čaj je narejen iz posušenega sadja, kjer se z različnimi postopki (poparjenje, prevretje in namakanje) dobi čajni napitek. Vsi čaji v primerjalnem ocenjevanju so aromatizirani sadni čaji, vsebujejo pa različno sadje in so aromatizirani z različnimi aromami, ki ponazarjajo okus in vonj deklariranega sadeža.

Malo jagod, veliko hibiskusa

Skoraj vse izbrane čaje na prednji strani embalaže krasijo mamljive slike jagod (ponekod tudi vanilije).

Podrobnejši pogled na seznam sestavin nam razkrije, da slika ne zagotavlja visoke vsebnosti jagod v izdelkih, saj je v jagodnih čajih precej več drugega sadja, samih jagod pa zelo malo.

caji ocenjevanje 2

V največjem deležu prevladujejo cvetovi hibiskusa, jabolka in šipek. Kjer je na voljo ta podatek, se delež jagod giblje med 0,1 in tremi odstotki. Za marsikoga je presenetljivo tudi dejstvo, da nekateri jagodni čaji vsebujejo le aromo jagode.

Ker je jagod v izdelkih zelo malo, je pri oceni predstavitve večina izdelkov dobila oceno pomanjkljivo. Malenkost bolje je ocenjen le izdelek Lester House, ki edini na prednji strani nima slike jagod.

oblacek

V anketi, kjer smo potrošnike nedavno spraševali, na podlagi katerih lastnosti se odločajo za nakup sadnega čaja, sta večini anketirancev pomembna delež sadja in blagovna znamka, spodbudno pa je to, da jim je slikovna predstavitev na embalaži najmanj pomembna.

Vsi izdelki z dodanimi aromami

V primerjavi s pregledom sadnih čajev z gozdnimi sadeži (iz let 2016 in 2018) med letos pregledanimi jagodnimi čaji nismo našli nobenega z aditivi. Smo pa pri vseh med sestavinami našli arome.

Pri petih izdelkih nismo našli podatkov za katero aromo gre, zato so ti izdelki pri oceni aditivov in arom dobili oceno nezadovoljivo.

oblacek

Kaj je aroma? Arome kot takšne niso namenjene prehrani in jih živilu dodajo, da mu dajo ali spremenijo vonj in/ali okus. Proizvedene ali sestavljene so lahko iz aromatičnih snovi, aromatičnih pripravkov, arom, pridobljenih s toplotnim procesom, arom dima, predhodnikov arom ali drugih arom oziroma njihovih mešanic.

Preveč embalaže!

V trgovinah, ki smo jih obiskali, so vsi pregledani čaji pakirani v več plasti embalaže – celo do štiri!

caji ocenjevanje 3

Za prodajo na trgovskih policah, se nam zdi s trajnostnega vidika še sprejemljivo, da je čaj pakiran v (kartonasto) embalažo, v kateri so čajne vrečke - le en izdelek (Mr. Perkins, Jagoda vanilija) je bil takšen in je zato za oceno trajnosti dobil oceno dobro.

Ostali izdelki so bili pakirani v več (tri ali štiri) plasti embalaže, za kar so dobili oceno pomanjkljivo ali nezadovoljivo.

So čajne vrečke škodljive?

Čajne vrečke so večinoma sestavljene iz predelanih čajnih listov in filtrirnega papirja, ki je izdelan iz abake (listna skorja filipinskih banan), dodana je tudi plastika, najlon in polietilen tereftalat.

Več študij je pokazalo problem prisotnosti plastike v čajnih vrečkah, saj se pri temperaturi 95 °C izločajo njeni deli, tako v molekularni obliki kot tudi kot mikroplastika. Sestava vrečk z eno izjemo ni opisana, komunalna podjetja pa potrošnikom priporočajo, da jih odlagajo med bio odpadke.

Besedilo: Melita Kogovšek


Preberite še: Uživajte v čaju: nekaj praktičnih nasvetov

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.